GSP.RO  »  SPORTURI  »  UFC

„Medicii erau șocați, credeau că mi-am făcut creierul pilaf” » Celebra Ronda Rousey, mărtusiri cutremurătoare din UFC: „Mi-era frică de demență”

Ronda Rousey în timpul unei lupte Foto: Imago
Ronda Rousey în timpul unei lupte Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2024 15:24 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2024 17:58

Fosta luptătoare Ronda Rousey povestește cum și-a ținut în secret comoțiile grave și suferințele neurologice, cât timp a încercat să câștige titlul categoriei bantam în UFC.

Acum în vârstă de 37 de ani, Ronda Rousey, prima femeie care a luptat în UFC, a cucerit primul său titlul din cele șase din palmares în 2012, pierzându-l în 2015, în fața lui Heidi Holm. Într-un articol BBC, Rousey spune că de-abia acel eșec a făcut-o să vadă cât de mult și-a periclitat sănătatea și să-și revalueze cariera, punându-și bunăstarea fizică și psihică pe primul plan.

Vedeta din Pașcani, părăsită de iubitul celebru după ce a lăsat-o însărcinată și i-a oferit un Ferrari de 250.000 de euro? El a apărut cu fosta logodnică
monden
Vedeta din Pașcani, părăsită de iubitul celebru după ce a lăsat-o însărcinată și i-a oferit un Ferrari de 250.000 de euro? El a apărut cu fosta logodnică

Referindu-se chiar la confruntarea cu Holm, Rousey declară: „Îmi e greu să mă uit la înregistrarea video a acelui meci. Mi se citește în ochi faptul că sufăr de probleme neurologice acumulate de decenii întregi. Mă enervează când oamenii spuneau că am mâncat bătaie. În acele momente, creierul meu nu funcționa așa cum trebuie”.

Ronda Rousey a suferit izbituri repetate la cap

Americanca a dezvăluit aceste lucruri odată cu anunțul lansării cărții ei, „Our Fight”. Accidentările despre care vorbește sunt cele adunate în anii în care a practicat judo, disciplină la care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), și care i-au afectat cariera din UFC.

Sportiva povestește că, înainte cu două săptămâni de lupta cu Holm, pierdută în runda a doua din cauza unei lovituri la cap cu piciorul din partea adversarei, căzuse pe scări și suferise o comoție cerebrală.

„Dar îmi ascundeam accidentările, mai ales pe cele de ordin neurologic, de atât de mult timp, încât deveniseră o parte din mine. Atunci mi-am dat seama că poate creierul meu a fost extrem de zdruncinat și pus în primejdie pentru foarte mulți ani”, spune fosta luptătoare.

„Când m-am mutat la MMA nu-mi mai permiteam să încasez lovituri, așa căm fost nevoită să-mi dezvolt un stil de luptă care avea ca principal scop evitarea oricărei accidentări. Asta implica să fiu foarte rapidă și eficientă și să obțin victoria foarte repede”.

14milioane de dolari a câștigat Ronda Rousey din cariera de luptătoare profesionistă

„Medicii erau șocați, credeau că mi-am făcut creierul pilaf” » Celebra Ronda Rousey, mărtusiri cutremurătoare din UFC: „Mi-era frică de demență”
Ronda Rousey, foto: Guliver/gettyimages

Rondei îi era frică de encefalita traumatică cronică, boala jucătorilor de fotbal american și a boxerilor

Sportivii care practică sporturi de contact, dar și jucătorii de fotbal american sau hochei pe gheață sunt predispuși la o afecțiune numită encefalită traumatică cronică (ETC), dobândită în urma loviturilor repetate la cap din timpul activității.

Când boala se înrăutățește, duce la demență, însă nu se poate diagnostica cu certitudine decât după ce cel suferind decedează și creierul îi poate fi studiat.

Rousey a preferat să țină pentru sine gravitatea accidentărilor pe care le-a suferit de-a lungul carierei de teamă că nu va mai acceptată pe ringurile din UFC și, ulterior, WWE.

Înainte de a-și face debutul în MMA, în 2018, Ronda Rousey a izbucnit în lacrimi de ușurare când medicii i-au spus, în urma efectuării unui RMN, că are un „creier nevătămat”. „Erau șocați, credeau că mi-am făcut creierul deja pilaf, dar totul era perfect.

Până atunci plângeam de câte ori îmi rătăceam telefonul, pentru că mi-era teamă că mă ajung din urmă simptomele ETC. În plus, îmi fac griji, pentru că am rude atât cu maladia Alzheimer, cât și cu demență, în ciuda faptului că nu și-au luat pumni și picioare în cap atâția ani”.

Citește și alte știri din sporturi:

Jorge Lorenzo și-a etalat noul bolid » Suma astronomică plătită de spaniol și specificațiile mașinii

EXCLUSIV Carmen Tocală, interviu-eveniment „La feminin”: „Dacă baschetbalistele din România ar lucra vara ca ospătărițe la terasă, ar câștiga mai mult decât din sport!”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
berlicot
berlicot  •  06 Aprilie 2024, 00:43

Cazuse pe scari cu doua saptamani inainte de lupta. Exact la fel isi justifica si Serena infrangerile: a fost accidentata, n-a dormit bine ca trebuia sa se ascunda de aia de la antidoping, a avut infectie la testicul etc.

TopSalary
TopSalary  •  05 Aprilie 2024, 21:00

cum adica prima femeie care a luptat in ufc? dar a luptat singura? nu are logica.

CaponeDT
CaponeDT  •  05 Aprilie 2024, 20:48

normal ca a luat titlul ca doar a luptat singura :))

Vezi toate comentariile (4)
Comentează