INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

10.000 de euro pentru 11 ”cocoşi” eroi » Bradford joacă o finală după 102 ani! Cupa Ligii îi aşteaptă pe Wembley

Portarul Given privește disperat la mingea intrată în plasă, John Hanson marcînd după 53 de zile de secetă // Foto: Gulliver/GettyImages +1   FOTO
Portarul Given privește disperat la mingea intrată în plasă, John Hanson marcînd după 53 de zile de secetă // Foto: Gulliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 24 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 03 septembrie 2013 13:23

Titularii echipei de liga a patra care a eliminat-o şi pe Aston Villa (4-3 la general) au fost luaţi gratis. Unica excepţie e Hanson, marcatorul din returul de marţi (1-2), salvat din hipermarket.

Miracolul Bradford a ajuns pînă la porţile Wembleyului. Va juca peste o lună, pe 24 februarie, prima finală în Templul fotbalului englez din istoria clubului fondat în 1903! Trupa semiprofesionistă din League Two (divizia a patra) visează să ia Cupa Ligii, al doilea trofeu din palmares după FA Cup cucerită acum 102 ani.

Reprezentînd oraşul cu 293.000 de locuitori aflat la poalele munţilor Pennines, "cocoşii" au rezistat cu avantajul din tur (3-1), cedînd marţi numai pe final cu Aston Villa (1-2). A decis golul lui Hanson, fost angajat în hipermarket, unde aranja marfa pe rafturi. Atacantul luat în 2009 cu 10.000 de euro, clauza de reziliere stabilită de tribunal, e singurul dintre titularii managerului Phil Parkinson care a costat ceva.

Restul eroilor de pe "Villa Park" au venit liberi. Nici unul nu are contract mai lung de doi ani. Iar întreg lotul cîştigă mai puţin decît cel mai prost plătit jucător al echipei din Birmingham! Bradford nu mai joacă de 11 sezoane printre profesionişti, însă a dat lovitura în Cupa Ligii. Minune care i-a adus şi o excursie americană în Las Vegas la vară, promisă de preşedintele Marcus Lawn.

Au "ciugulit" trei granzi
Aston Villa e a treia formaţie de Premier League eliminată de "cocoşi". După ce le-a învins de Notts County (1-0 prel.), Watford (2-1) şi Burton (3-2 prel.), Bradford a trecut la granzi şi le-a scos pe rînd din cursă pe Wigan (0-0, 4-2 la penaltyuri), Arsenal (1-1, 3-2 pen.) şi-n semifinale pe Aston Villa (3-1 şi 1-2). Miracolul reuşit a costat-o însă căderea de pe locul 3 în League Two, unde era înaintea duelului cu Arsenal, pînă pe 9 (un punct în ultimele 4 etape!), la două "lungimi" de play-off.

Finală pentru un copil operat la creier!
Calificarea în ultimul act a fost dedicată unui fan special. Căpitanul Gary Jones, pasator decisiv la trei din cele 4 goluri cu Villa, l-a sărutat pe cap pe Jake Turton (foto 2), dăruindu-i tricoul său. Puştiul de 9 ani a trecut printr-o teribilă dramă. Diagnosticat cu tumoră la creier în 2010, a fost operat şi a stat 10 săptămîni în comă. A făcut luni de chimioterapie, a reînvăţat să meargă şi să vorbească, dar a învins cancerul. Idolii săi i-au mai dat un motiv de fericire, în tur fiind ales mascota clubului.

Petrescu i-a băgat în faliment
Bradford a ajuns de două ori în administrare financiară, fiind la un pas să dea faliment. Acum mai bine de un deceniu acumulase datorii mari, de peste 20 de milioane de euro, din cauza achiziţiilor scumpe. Pe lista transferurilor sînt menţionate numele lui Hopkin, Benito Carbone şi Dan Petrescu, fundaşul român fiind cumpărat în sezonul 2000-2001 cu 1,6 milioane de euro de la Chelsea.

Bătaie cu bulgări pe drum
Unul dintre secretele calificării a fost aventura păţită de jucători pe drumul spre St. George's Park, noul centrul de antrenament al "naţionalei" Angliei de la Burton-on-Trent, la 175 km de Londra şi la 38 de Birmingham. Blocaţi în zăpadă, au coborît să împingă autocarul. "Am izbucnit toţi într-o criză de rîs ce s-a transformat într-o bătaie cu bulgări. Aşa ne-am descătuşat", a explicat portarul Duke.

"Am ajuns în paradis. Băieţii au fost fantastici, am rămas fără voce. Dacă reuşim să şi promovăm, facem două drumuri în Las Vegas" ( Matt Duke, portarul vindecat de cancer la testicule)

1,2 milioane de euro va primi Bradford pentru calificarea istorică în finala Cupei Ligii, programată pe 24 februarie pe "Wembley"

51 de ani au trecut de la calificarea unei echipe de liga a patra într-o finală a Cupei Ligii, Rochdale cedînd contra lui Norwich (0-3 şi 0-1)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează