CAMPIONATE  ·  ARGENTINA

40 de ani de la debutul lui Maradona » Ziua când fotbalul și-a descoperit zeul

Mingea n-avea secrete. Diego își depășea adversarii chiar și jonglând pe cap +4 FOTO
Mingea n-avea secrete. Diego își depășea adversarii chiar și jonglând pe cap

Articol de — Joi, 20 Octombrie 2016, 00:00

Azi se împlinesc 40 de ani de la debutul lui Maradona în fotbal: 20 octombrie 1976, o repriză în tricoul lui Argentinos Juniors. Avea 15 ani și 11 luni.

Oriunde cauți în lumea întreagă, nu găsești un colțișor în care să nu fie cunoscut. Diego Armando Maradona. Zeul. El D10S, cel mai mare 10 din toate timpurile. "Tatăl" lui Messi.

"Atunci am îmbrățișat cerul"

Azi, la aproape 56 de ani, odihnit și fericit în Dubai, El Pibe de Oro zâmbește când e întrebat de Ole ce s-a întâmplat pe 20 octombrie 1976: "Atunci am îmbrățișat prima oară cerul".

Un puștan creț, solid și îndesat, care împlinea 16 ani peste zece zile, descoperea cu adevărat fotbalul. Clipa debutului la echipa mare a lui Argentinos Juniors.

Pantaloni de catifea

"La 10 dimineața, am ieșit din Fiorito. Aveam pantaloni de catifea. Imaginați-vă cum arătam eu, pe o căldură înfiorătoare, în acei pantaloni de catifea! Cum se uita lumea la mine în tren, pe stradă, la club. Dar ce să fac? Erau singurii mei pantaloni!", povestește Diego.

Urma să joace cu Talleres, la Cordoba. "Mama aflase de convocare, dar nu i-a spus nimeni dacă voi fi titular sau rezervă".

Încălzire 30 de secunde

A fost rezervă. Imediat după pauză, la 1-0 pentru Talleres (acesta a fost scorul final), antrenorul Juan Carlos Montes i-a zis: "Pregătește-te, copile!". "L-am privit, m-am uitat în jur. «Cu mine o fi vorbit?», m-am întrebat. Nu mai era alt copil, așa că am țâșnit la încălzire. Cât m-am încălzit? 30 de secunde, nu mai mult".

Prima atingere: urechi!

Montes s-a apropiat de el: "Puștiule, îl schimbi pe Giacobetti. Nu-ți face griji. Doar joacă ce știi. Atât". Și puștiul, care ardea ca o flacără, a sprintat în iarbă. Avea numărul 16 pe spate, însă nici că-l interesa. A cerut mingea și a trecut la trucuri. Întâiul adversar ieșit în cale n-a înțeles nimic: i-a strecurat balonul printre picioare. I-a dat "urechi" la prima atingere.

O năzdrăvănie, Diego nu putea începe altfel. Aterizase la Buenos Aires de pe altă planetă. El era "Barrilete Cosmico", așa cum l-a alintat mai târziu Victor Hugo Morales, scriitor și jurnalist uruguayan care trăiește în Argentina din 1981. Butoiașul Cosmic.

Ultimul meci: 25 octombrie 1997

Retragerea oficială a lui Diego, tot într-o zi de octombrie. Pe 25, în 1997. A fost titular la Boca într-un Superclasico, galben-albaștrii câștigând cu 2-1 pe "Monumentalul" lui River.

A fost înlocuit la pauză de Riquelme (Juan Roman avea 19 ani), iar la sfârșitul meciului a anunțat că se retrage. Cinci zile mai târziu, a împlinit 37 de ani.

726partide oficiale a jucat Maradona la club și la "națională" într-o carieră de 21 de ani

372de goluri a marcat Diego între 1976 și 1997 în toate tricourile (excepția, Newell's)

11trofee a cucerit El Pibe de Oro, inclusiv două titluri mondiale cu Argentina: 1986 și 1979 (U20)Declarația pe proprie răspundere. Ce verifică, de fapt, polițiștii. Ce se întâmplă dacă ești nesincer

Libertatea

Comentarii (2)

betman99  •  20 Octombrie 2016, 13:47
Postat de para.para pe 20 Octombrie 2016, 10:08

Cand se scrie despre adevaratele legende, e pauza la comentarii. In schimb cand ies pe banda rulanta articole cu si despre fcsb, jiji, mimi, regheblat si prodanca, toata suflarea tabloidului este activa.

Corect!

para.para  •  20 Octombrie 2016, 10:08

Cand se scrie despre adevaratele legende, e pauza la comentarii. In schimb cand ies pe banda rulanta articole cu si despre fcsb, jiji, mimi, regheblat si prodanca, toata suflarea tabloidului este activa.

Vezi toate comentariile (2)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
08:30 Tenis, Reluare

Turnee de Mare Șlem

Eurosport
16:00 Snooker, Reluare

Openul Scoției și Mastersul de la Londra

Eurosport
20:00 Biatlon, Reluare

Etape de Cupa Mondială

Eurosport
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1