CAMPIONATE  ·  OLANDA

A jucat cu pneumotorax! » Siem de Jong e în spital. 6 săptămîni nu poate fi folosit de Frank de Boer

Siem de Jong (dreapta), într-un duel incendiar cu Vlad Chiricheş, în Europa League. Ajax a fost eliminată de Steaua la Bucureşti
// Foto: Alex Nicodim +2 FOTO
Siem de Jong (dreapta), într-un duel incendiar cu Vlad Chiricheş, în Europa League. Ajax a fost eliminată de Steaua la Bucureşti // Foto: Alex Nicodim

Articol de — Miercuri, 14 August 2013

Decarul "lăncierilor", 24 de ani, a suferit 90 de minute cu Alkmaar (2-3). Pentru a rezista pe teren, i s-au făcut injecţii împotriva durerilor.

Sîmbătă, în timpul antrenamentului roş-albilor, Siem de Jong s-a plîns de dureri toracice, a avut probleme de respiraţie. Nu s-a gîndit însă nici o clipă să se oprească. Nici să facă un control la spital.

Duminică, la încălzirea dinaintea meciului cu AZ, la fel. I-a spus doctorului, care i-a făcut rapid o injecţie calmantă. Şi căpitanul a putut juca. A şi înscris, în minutul 51, era 2-1 pentru Ajax. La final însă, "lăncierii" au pierdut: 2-3.

Tub pentru eliberarea presiunii
Seara, durerile şi junghiurile toracice au reapărut, mai puternice, respira cu dificultate. Luni dimineaţă, sfătuit de doctorii clubului, s-a dus la spital. Iar examenele au relevat un pneumotorax! Aşa a evoluat De Jong la Alkmaar, cu o mare cantitate de aer în plămînul drept.

Nici n-a mai plecat de la spital. I-a fost introdus un tub pentru eliberarea presiunii intrapulmonare şi va fi observat patru zile de doctori. Apoi, recuperarea. Va fi indisponibil 6 săptămîni!

Presiunea creşte, apare colapsul
Pneumotoraxul (colapsul pulmonar), provocat de cele mai multe ori de un traumatism toracic (poate apărea şi spontan), este consecinţa acumulării de aer în spaţiul dintre plămîni şi peretele toracic (foto 2).

Presiunea asupra plămînilor creşte o dată cu mărirea cantităţii de aer şi cauzează colapsul, care nu permite plămînilor să se destindă în timpul respiraţiei. Dacă presiunea împiedică plămînii să oxigeneze sîngele, pneumotoraxul poate pune viaţa în pericol.

"Este posibil să fi fost lovit la antrenament în timpul săptămînii. Dar pneumotoraxul poate fi şi spontan" (George de Jong, tatăl jucătorului)Codruț Marta e de negăsit din 2012. Anunțul făcut acum, după 8 ani

Libertatea

Comentarii (1)

afca  •  14 August 2013, 10:32

Beterschap, Siem!

Vezi toate comentariile (1)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
14:30 Tenis, WTA

Turneul din Doha

Digi 2
19:55 Fotbal, Europa League

Porto - Leverkusen

Digi 3, Telekom 3, Look Sport
19:55 Fotbal, Europa League

Gent - AS Roma

Digi 4, Telekom 2, Look Sport 2
19:55 Fotbal, Europa League

Bașakșehir - Sporting Lisabona

Telekom 4, Look Sport 3
22:00 Fotbal, Europa League

Sevilla - CFR Cluj

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
22:00 Fotbal, Europa League

Ajax - Getafe

Telekom 3, Look Sport
22:00 Fotbal, Europa League

Arsenal - Olympiakos

Digi 3, Look Sport 2
22:00 Fotbal, Europa League

Manchester United - FC Bruges

Digi 2, Telekom 4, Look Spor 3
22:00 Fotbal, Europa League

Inter - Ludogoreț

Digi 4, Telekom 2
Program TV complet

Liga 1