CAMPIONATE  ·  OLANDA

A jucat cu pneumotorax! » Siem de Jong e în spital. 6 săptămîni nu poate fi folosit de Frank de Boer

Siem de Jong (dreapta), într-un duel incendiar cu Vlad Chiricheş, în Europa League. Ajax a fost eliminată de Steaua la Bucureşti
// Foto: Alex Nicodim +2 FOTO
Siem de Jong (dreapta), într-un duel incendiar cu Vlad Chiricheş, în Europa League. Ajax a fost eliminată de Steaua la Bucureşti // Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat miercuri, 14 august 2013 00:00 / Actualizat marti, 13 august 2013 21:15

Decarul "lăncierilor", 24 de ani, a suferit 90 de minute cu Alkmaar (2-3). Pentru a rezista pe teren, i s-au făcut injecţii împotriva durerilor.

Sîmbătă, în timpul antrenamentului roş-albilor, Siem de Jong s-a plîns de dureri toracice, a avut probleme de respiraţie. Nu s-a gîndit însă nici o clipă să se oprească. Nici să facă un control la spital.

Duminică, la încălzirea dinaintea meciului cu AZ, la fel. I-a spus doctorului, care i-a făcut rapid o injecţie calmantă. Şi căpitanul a putut juca. A şi înscris, în minutul 51, era 2-1 pentru Ajax. La final însă, "lăncierii" au pierdut: 2-3.

Tub pentru eliberarea presiunii
Seara, durerile şi junghiurile toracice au reapărut, mai puternice, respira cu dificultate. Luni dimineaţă, sfătuit de doctorii clubului, s-a dus la spital. Iar examenele au relevat un pneumotorax! Aşa a evoluat De Jong la Alkmaar, cu o mare cantitate de aer în plămînul drept.

Nici n-a mai plecat de la spital. I-a fost introdus un tub pentru eliberarea presiunii intrapulmonare şi va fi observat patru zile de doctori. Apoi, recuperarea. Va fi indisponibil 6 săptămîni!

Presiunea creşte, apare colapsul
Pneumotoraxul (colapsul pulmonar), provocat de cele mai multe ori de un traumatism toracic (poate apărea şi spontan), este consecinţa acumulării de aer în spaţiul dintre plămîni şi peretele toracic (foto 2).

Presiunea asupra plămînilor creşte o dată cu mărirea cantităţii de aer şi cauzează colapsul, care nu permite plămînilor să se destindă în timpul respiraţiei. Dacă presiunea împiedică plămînii să oxigeneze sîngele, pneumotoraxul poate pune viaţa în pericol.

"Este posibil să fi fost lovit la antrenament în timpul săptămînii. Dar pneumotoraxul poate fi şi spontan" (George de Jong, tatăl jucătorului)A murit pe loc. Șofer român de TIR, strivit de parapetele din mijlocul autostrăzii, peste care a căzut cabina. Imagini de la fața locului
Libertatea
Comentarii (1)
afca  •  14 August 2013, 10:32

Beterschap, Siem!

Vezi toate comentariile (1 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
16:30 Handbal M, CM 2021
Qatar - Angola
Digi 2
16:30 Baschet M
Steaua - Dinamo
Digi 4
17:00 Fotbal, Liga 1
UTA Arad - Viitorul
Digi 1, Telekom 1, Look Sport
19:00 Handbal M, CM 2021
Spania - Brazilia
Digi 2
19:00 Handbal M, CM 2021
Germania - Uruguay
Digi 3
19:30 Baschet M
U-BT Cluj Napoca - SCM U Craiova
Digi 4
20:00 Fotbal, Liga 1
FCSB - Astra
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga
Union Berlin - Leverkusen
Digi 3, Telekom 3
21:30 Handbal M, CM 2021
Tunisia - Polonia
Digi 4, Telekom 4
21:45 Fotbal, Serie A
Lazio - Roma
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:00 Fotbal, Premier League
Fulham - Chelsea
Eurosport
Program TV complet
Liga 1