INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

A murit pe front ca să fie reabilitat » Prins că a trucat un meci, o legendă a lui Man. United s-a înrolat în Primul Război Mondial

Erou pe front, Turnbull a dat 101 goluri în 247 de jocuri pentru Man. United, al 19-lea în topul marcatorilor all-time
Erou pe front, Turnbull a dat 101 goluri în 247 de jocuri pentru Man. United, al 19-lea în topul marcatorilor all-time

Articol de - Publicat sambata, 09 februarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 08 februarie 2013 20:43

Scoţianul Sandy Turnbull şi alţi 2 colegi au aranjat cu 4 adversari derbyul cu Liverpool (2-0) din 1915. A evitat retrogradarea, dar a fost suspendat pe viaţă şi apoi ucis de nemţi în Franţa.

A încercat să scape de suspendarea pe viaţă, dar a plătit cu viaţa! Un fost campion al lui Man. United şi printre primii blatişti dovediţi din fotbalul mondial a murit pe front la 33 de ani. Este povestea tragică a legendarului scoţian Alexander "Sandy" Turnbull, rememorată după aproape un secol de Daily Mail.

Atacantul a fost prins, alături de colegii săi Enoch West şi Arthur Whalley, că a aranjat într-un bar din Manchester cu 4 jucători de la Liverpool, căpitanul Jackie Sheldon, Bob Pursell, Tom Miller şi Thomas Fairfoul, rezultatul derbyului din 2 aprilie 1915. "Cormoranii", aflaţi la mijlocul clasamentului, s-au dat la o parte şi United a învins cu 2-0 pe Old Trafford, conform planului, cu un gol pe repriză. Şi a evitat, datorită celor două puncte măsluite, retrogradarea în Division Two, unde a ajuns "lanterna" Tottenham.

Blatiştii au fost suspendaţi pe viaţă, ancheta dovedind că "s-au pariat sume considerabile de bani pe acel scor şi unii jucători au profitat". Turnbull, care la fel ca Whalley, nici nu jucase!, a sperat să fie reabilitat dacă se înrolează. Şi a plecat să lupte în Primul Război Mondial în "Batalionul Fotbaliştilor", împreună cu alţi 6 trişori. Doar West a refuzat. Sergentul Turnbull a fost unicul care nu s-a mai întors! Rănit în aprilie 1917 la Arras, în nordul Franţei, a fost luat prizonier de nemţi şi ucis o lună mai tîrziu.

Primul marcator pe Old Trafford!
Turnbull a venit în 1907 de la Man. City, după ce i s-a ridicat suspendarea dictată pentru plăţile ilegale făcute de club către jucători. Fiu de miner, "Sandy" a rămas în istorie ca autorul primului gol de pe Old Trafford, în 1910. El a contribuit şi la primele 3 trofee cîştigate de Man. United, Cupa Angliei din 1909, în care a dat golul finalei cu Bristol City (1-0), şi mai ales cele două tiluri de campion, în 1908 şi 1911. Reuşita din Cupă l-a convins pe preşedintele Dawes să finanţeze construirea noului stadion.

"Ceilalţi au fost iertaţi după război, dar Sandy nu. E ruşinos, trebuie să rămînă în istorie ca un erou!" (Natalie Jones, nepoata lui Turnbull)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
badeadorian
badeadorian  •  09 Februarie 2013, 10:39

Trei sferturi dintre fotbalistii ce au activat in Romania dupa 1944 pana in ziua de azi sunt eligibili de a pleca front . Care o fi el si care or mai trai ... :)

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  09 Februarie 2013, 09:24

Ce aiurea ..trisorii raman trisori ...ei nu se pot reabilita niciodata ...

napoleon47
napoleon47  •  09 Februarie 2013, 06:39

MIE PERSONAL IMI PLAC LA NEBUNIE ASTFEL DE ARTICOLE VA ROG SA LE CONTINUATI MULTA SANATATE GS.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează