INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

A murit Silvio Berlusconi, fostul patron de la AC Milan

Silvio Berlusconi, fostul patron de la AC Milan, foto: Imago
Silvio Berlusconi, fostul patron de la AC Milan, foto: Imago

Articol de , , - Publicat luni, 12 iunie 2023 11:44 / Actualizat marti, 13 iunie 2023 21:27

Silvio Berlusconi, fost președinte și patron al celor de la AC Milan, precum și politician din Italia, a murit astăzi. 

În vârstă de 86 de ani, Silvio Berlusconi a fost internat de mai multe ori, ultima dată pe 9 iunie, la spitalul San Raffaele din Milano, unde a mai fost 45 de zile, în tratament pentru o infecție pulmonară legată de o leucemie mielomonocitară cronică (LMC). 

A murit Silvio Berlusconi, controversatul patron cu 29 de trofee la AC Milan

În ultimii ani, excentricul Silvio Berlusconi, ajuns patron la Monza și în trecut la AC Milan, s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate. În ianuarie 2022 a avut o infecție a tractului urinar, în septembrie 2020 a fost internat cu pneumonie după ce fusese testat pozitiv pentru COVID-19. Berlusconi a și fost operat de două ori, în iunie 2016 pe cord deschis pentru a-i fi înlocuită valva aortică, în 2019 pentru obstrucție intestinală.

Fostul premier italian, în 3 perioade, 1994-1995, 2001-2006 și 2008-2011, a fost și unul dintre cei mai influenți oameni din sportul italian. În cei 30 de ani (1987-2017), cât Berlusconi a fost preşedinte, AC Milan a câştigat 29 de trofee, printre care: de 8 ori titlul de campioană în Serie A, de 5 ori Liga Campionilor şi de trei ori Mondialul Cluburilor (sau Cupa Intercontinentală). A vândut unor chinezi, pe 740 de milioane de euro, după care a trecut la Monza, în 2018. 

A murit Silvio Berlusconi, fostul patron de la AC Milan
Silvio Berlusconi la Monza, foto: Guliver/gettyimages

„Dacă bateți AC Milan sau Juventus, vă aduc un autocar plin de târfe”

În 2022, noua echipă a lui Silvio Berlusconi și Galliani, Monza, a urcat în 4 sezoane din liga a treia în elita Italiei, Serie A. A fost un șoc în fotbal, fiindcă nimeni nu credea în septembrie 2018 în proiectul îndrăzneț al fostului premier de a revitaliza o echipă aflată atunci în Serie C, cu aspirații maxime de a urca în B (avea 40 de sezoane, record).

Silvio Berlusconi a investit încredere și bani, 9 milioane de euro doar în modernizarea stadionului Brianteo, devenit U-Power, pentru a se putea confrunta cu Milanul său de suflet, laureat campion chiar în același an. 

Și a reușit anul trecut promovarea în Serie A. Așa că, la petrecerea de Crăciun din 2022, Berlusconi le-a promis fotbaliștilor „un autobuz plin de târfe” dacă aceștia aveau să învingă una dintre marile echipe ale țării, precum AC Milan sau Juventus. A fost doar una dintre marile sale „glume” controversate. 

A murit Silvio Berlusconi, fostul patron de la AC Milan
Silvio Berlusconi și trofeele de la AC Milan, foto: Guliver/gettyimages

Silvio Berlusconi, scandalurile sexuale și declarațiile politice șocante: „Tu ai fi bun de gardian de lagăr”

În urmă cu patru luni, „Il Cavaliere" a fost achitat de un tribunal din Milano într-unul din procesele din scandalul „Rubygate", în care era acuzat c-a mituit participantele la petrecerile „bunga bunga" pentru ca acestea să păstreze tăcerea asupra celor petrecute acolo. 

Berlusconi a fost acuzat, când era premier, că a plătit o prostituată minoră, marocana Karima El Mahroug (cunoscuta ca "Ruby") pentru relaţii sexuale. 

În urma petrecerilor „bunga bunga", pe care don Silvio le denumea „petreceri elegante", a fost deschis un prim proces în care Berlusconi a fost acuzat de abuz de putere şi incitare la prostituţie cu minori. El a fost iniţial condamnat la 7 ani de închisoare cu executare şi i s-au restrâns drepturile politice, dar a fost achitat de Curtea Supremă în anul 2015, care a admis că la momentul faptei el nu ştia că Ruby avea vârsta de doar 17 ani.

A fost considerat și unul dintre cei mai influenți, dar și corupți politicieni din Italia. La nouă ani după ce a fost interzis din funcții publice pentru fraudă fiscală în 2013, a revenit în Parlament, ales în Senatul Italiei, înainte de a împlini 86 de ani, în septembrie 2022. A făcut parte din actuala coaliție de dreapta, care conduce politica italiană prin prim-ministrul Giorgia Meloni, doar ca să fie acuzat de simpatii pentru Vladimir Putin și excese extremiste. 

De asemenea, a devenit notoriu pentru simțul său îndoielnic al umorului, după o serie de gafe de mare proporții, notează BBC. A sugerat că un europarlamentar german ar fi fost un bun gardian de lagăr de concentrare - iar în altă perorație, a susținut că Mussolini era de fapt un lider obișnuit. Recent, a dat vina pe Ucraina pentru invazia rușilor. 

11.124 de zile (30 de ani)a fost Berlusconi președintele Milanului. A preluat clubul pe 20 februarie 1986

Silvio Berlusconi: „Cea mai frumoasă amintire este finala Cupei Campionilor cu Steaua”

Fără nici un dubiu, cea mai puternică şi în acelaşi timp frumoasă emoţie rămîne finala Cupei Campionilor din 1989 (nr. 4-0 contra Stelei). A însemnat prima noastră victorie în această competiţie cu mine ca patron. Îmi aduc aminte că au fost 80.000 de oameni care au făcut legătura între San Siro şi Nou Camp. După victoria noastră cu 4-0, atmosfera a fost una superbă, de neuitat. Acel succes cu Steaua va rămâne mereu în inimile susţinătorilor rossoneri. 
- Silvio Berlusconi, citat de Gazzetta dello Sport, în 2011

Citește și alte știri despre AC Milan: 

Chelsea vrea un superportar din Serie A » Italienii cer aproape dublu față de cât propun englezii

Potopul după plecarea lui Paolo Maldini? Patru vedete pe picior de plecare la AC Milan

Rafael Leao de 10 » Milan îi mărește de cinci ori salariul și îi dă număr pe care nu l-a avut niciodată

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (16)
VanBasten
VanBasten  •  12 Iunie 2023, 15:57
Postat de flick2020 pe 12 Iunie 2023, 13:09

***

Uite cum arata echipa ta formata din consoane. https://www.youtube.com/watch?v=PzU5DWbjkSA&ab_channel=%23HAILASTADION

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

romeverest
romeverest  •  12 Iunie 2023, 13:27
Postat de unurtr pe 12 Iunie 2023, 12:37

Un putinist si un ***. Cred ca a murit in timp ce facea fricky-fricky cu vreo asistenta de maxim 23 de ani. Prietenul Putin merge la inmormantare? intreb pentru un prieten de la Haga care voia sa isi ia concediu si vrea sa stie daca o sa aiba de lucru. Încă un “nemuritor” care și-a trăit viața crezând ca ii va îngropa pe toți. Avid de putere, a călcat in picioare oameni, principii, coduri de onoare. *** Interesant acest Trump cu un caracter narcisist la fel de toxic precum tizul lui portocaliu de peste ocean

Rar am citit atatea aberatii intro simpla postare !! S-a imprietenit cu Putin cand tot mapamondul il lauda si a facut-o pentru interesul Italiei. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Ceferinho
Ceferinho  •  12 Iunie 2023, 13:12
Postat de ortega pe 12 Iunie 2023, 12:58

A murit Berlusconi , iar Mitică Dragomir nici nu strănută ... De Iliescu nu mai zic , pe el nu l-a adus barza , l-a adus archaeopterix ...

De Iliescu circula niste vorbe prin targ, fiindca nimeni nu l-a mai vazut la fata de ceva timp.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează