INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

A trucat Platini alegerile pentru ca Franța să organizeze Euro 2016? Noi detalii ies la iveală: „Am făcut-o! Am securizat voturile”

A trucat Platini alegerile pentru ca Franța să organizeze Euro 2016?
A trucat Platini alegerile pentru ca Franța să organizeze Euro 2016?

Articol de - Publicat sambata, 19 decembrie 2020 12:39 / Actualizat sambata, 19 decembrie 2020 15:02

Site-ul de investigații Mediapart susține că Michel Platini (65 de ani) a încălcat statutul neutru al președintelui UEFA, convingându-i pe membrii Comitetului Executiv (împreună cu președintele Sarkozy) să voteze Franța în cursa finală din 2010 cu Turcia. Ceea ce a făcut în același an și când Qatarul a obținut CM 2022!

Suspendat patru ani din fotbal (2015-2019), fiind acuzat de corupție, după ce a luat 1,8 milioane de euro de la FIFA fără a avea contract pentru acea sumă, Michel Platini e cercetat și în alt dosar. Chiar în Hexagon.

Ce favoruri i-a cerut Platini președintelui Sarkozy

Parchetul francez a deschis o anchetă, tot pentru corupție, în decembrie 2019, asupra atribuirii Qatarului a organizării Mondialului din 2022. Și, potrivit site-ului de investigații Mediapart, a descoperit și că Platini, atunci președinte UEFA (2007-2015), a influențat decisiv în 2010 și voturile forului continental care au oferit Franței găzduirea Euro 2016. Alegeri la care el ar fi trebuit să rămână neutru. Franța a câștigat pe 28 mai 2010 cursa extrem de strânsă cu Turcia. Un singur vot a avut în plus în Comitetul Executiv UEFA: 7-6!

Mediapart se bazează pe documente judiciare. Chiar Platini ar fi recunoscut în timpul interogatoriului: „Președintele UEFA nu trebuia să se implice în acest vot. Dar, fiind francez, am făcut-o! Doream ca Franța să învingă”.

Platini l-a implicat pe președintele Nicolas Sarkozy. L-a întâlnit pe 4 ianuarie 2010, la Palatul Élysée, tocmai pentru a sprijini candidatura Franței, cerându-i șefului statului mai multe favoruri:

  • UEFA să nu plătească nimic pentru securitatea turneului;
  • Deschiderea unui aeroport închis la acea vreme pentru a putea ateriza avionul său;
  • Scăderea prețului pentru închirierea sălii la Grand-Palais din Paris, folosită pentru congresul UEFA;
  • Facilitarea unei discuții cu Stéphane Richard, preşedintele executiv de la Orange, pentru a-l convinge să cumpere drepturile de televiziune ale competițiilor UEFA

Platini: „M-am întâlnit cu fiecare față în față. Erau de încredere”

Platini nu a ascuns că le-a sugerat membrilor Comitetului Executiv cum să voteze: „I-am făcut să înțeleagă că mi-ar face plăcere ca ei să aleagă Franța. M-am întâlnit cu fiecare față în față”. Și Sarkozy trebuia să intervină "pentru a înclina balanța", dezvăluie Mediapart, având și un mesaj de atunci a lui Sophie Dion (fostă consilieră pe sport a lui Sarkozy), care susține că Platini "securizase" șapte din cele 13 voturi. „S-a spus că am securizat acele voturi, pentru că persoanele care mi-au zis că vor alege Franța erau demne de încredere”, a afirmat Platini.

Cum l-a convins Sarkozy să aleagă Qatarul

În același an, pe 2 decembrie, s-a hotărât la Zürich și gazda CM 2022, Qatarul învingând SUA cu 14-8 la votul din Comitetul Executiv FIFA. Conform Mediapart, Sarkozy i-a cerut lui Platini (care era și vicepreședinte FIFA, și membru în ComEx) să sprijine statul din Golful Persic. Președintele Franței voia să atragă investițiile Qatarului în Hexagon, inclusiv cumpărarea clubului PSG. 

Aceeași Sophie Dion a spus că, inițial, Platini nu voia un turneu final în Qatar, dar a fost convins de Sarkozy pe 23 noiembrie, într-o întâlnire la Palatul Élysée la care a participat și Tamim al-Thani, actualul emir al țării asiatice.

VIDEO. Sergiu Hanca, aproape de un transfer în prima ligă din Franța: „Clubul nu a fost de acord ca eu să plec”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

JIANGSU SUNING - SHANDONG LUNENG 0-2 » Cosmin Olăroiu a pierdut în finala Cupei Chinei și a ratat șansa să facă eventul

Detalii șocante ies la iveală după moartea lui Mardona! Fostul doctor al argentinianului declară: „Diego s-a sinucis!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
bazinga
bazinga  •  19 Decembrie 2020, 14:18

Un adevarat bun patriot francez ! A facut ce a facut pentru tara lui, de ce sa fie condamnat ? E de apreciat si respectat !

qwes12
qwes12  •  19 Decembrie 2020, 13:35

Stephane Richard este CEO Orange nu patronul. Sunteti buni la preluat dar slabuti la prelucrat... Le patron D'Orange inseamna seful sau CEO in cazul de fata.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează