INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

A vorbit după 32 de ani! Confesiune CUTREMURĂTOARE în fotbalul englez: "Aveam 11 ani, eram amenințat cu nunceagul și antrenorul mă abuza sexual"

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 noiembrie 2016 12:47

Andy Woodward, 43 de ani, este un fost fotbalist profesionist din Anglia care dezvăluie, după trei decenii de tăcere abuzurile sexuale la care a fost supus când era copil.

S-a retras din fotbal la 29 de ani, din cauza traumelor psihice care-i provocau dese atacuri de panică. A urmat ședințe de terapie și are și acum momente când are căderi. "Fără iubirea și sprijinul familiei și al logodnicei mele, Zelda, nu aș fi supraviețuit ultimelor 18 luni", mărturisește Andy pentru The Guardian.

De ce vorbește acum

A strâns suficient curaj să facă publică drama prin care a trecut și vrea ca puștii din ziua de azi să nu treacă prin ce a trecut el. Nu este prima poveste șocantă din lumea sportului, probabil nu va fi nici ultima. Woodward spune că a fost victima lui Barry Bennell, un antrenor pedofil care a antrenat la Crewe Alexandra și la alte câteva clubuluri în perioada 1980 - 1990 și a mai lucrat la Stoke City, Manchester City, dar și cu echipele de juniori din Derbyshire, Staffordshire, Cheshire și Greater Manchester.

Nu este prima oară când numele antrenorului Barry Bennell apare legat de cazuri de pedofilie. Prima dată s-a întâmplat în 1997. Bennell a fost condamnat la 9 ani de închisoare în 1998, după ce a recunoscut 23 de capete de acuzare de întreținere de relații sexuale cu minori cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani. Woodward a fost unul dintre copiii abuzați și știe și alți fotbaliști profesioniști care i-au căzut victime antrenorului pedofil.

10 tentative de sinucidere

Mărturia lui Woodward e tulburătoare. Povestește că a trebuit să simuleze o accidentare într-un meci pentru că avea un atac de panică (devenit, ulterior, ceva constant) ca urmare a traumelor suferite și că a fost la un pas să-și pună capăt zilelor: "Am mers în pădure cu o funie, pregătit să mă spânzur, am luat pastile, eram gata să mor, nu mai puteam suporta. Nu știam cum să trăiesc. Singurul lucru care m-a oprit a fost însă răul pe care l-aș fi făcut apropiaților. Am încercat de aproximativ 10 ori să mă sinucid".

S-a luptat cu depresia și anxietatea și a fost mult timp urmărit de mărturiile făcute lui de antrenor despre alți puști care-i căzuseră victime.

"Viața mea a fost distrusă până acum. Dar câți alții care au trecut prin aceeași dramă există? Vorbesc despre sute de copii pe care Bennell i-a selectat pentru echipele la care a lucrat și care acum, ca adulți, ar putea încă trăi cu o teamă îngrozitoare.

Abia acum, la 43 de ani, am scăpat de frică. Am decis să vorbesc ca să mă eliberez și să le dau și altora ocazia să facă același lucru. Vreau să le dau oamenilor forță. Eu am supraviețuit. Mi-am pierdut cariera de fotbalist, dar sunt încă aici, puternic. Vreau să fie și alții la fel".

Vis transformat în coșmar

Povestea lui începe ca a oricărui copil îndrăgostit de fotbal. Doar că nu e o poveste obișnuită și nici frumoasă. "Voiam doar să joc fotbal. Mama și tata spun că aveam mereu o minge cu mine oriunde mergeam. Am văzut o șansă în a-mi începe cariera la juniorii lui Crewe, dar eram un copil sensibil, iar genul ăsta de puști, timizi, erau ținta lui Bennell".

Antrenorul Bennell s-a oferit să-l găzduiască la el acasă: "Era ca și cum ar fi dat norocul peste mine, mi se oferea cazare. Avea acasă de toate. O masă de biliard, o maimuță pe care o ținea într-o cușcă la etaj, doi câini, chiar și o pisică sălbatică. Era visul meu să fiu fotbalist și era ca și cum el mă ademenea cu tot felul de lucruri: «Poți locui aici, cu mine, și uite ce-ți pot oferi», îmi spunea.

Avea o reputație foarte bună, de cel mai bun antrenor pentru juniori din țară. Așa că am acceptat, stăteam în weekenduri la el, în vacanțele de vară și uneori eram învoit de la școală. Mergeam la toate meciurile lui Crewe cu el. Îi plăceau băieții bruneți. eram un copil, am avut încredere în el".

Terorizat psihic

Când au început abuzurile, Woodward povestește că Bennell a recurs la amenințări și șantaj ca să se asigure că victimele nu îl vor da de gol.

"Uneori, ca să bage frica în mine și să se asigure că nu spun nimănui nimic, scotea un nunceag. Îl mânuia foarte bine, mă punea să țin o foaie de hârtie, iar eu tremuram din toate încheieturile. Lovea acea foaie cu nunceagul cu suficientă forță, o rupea în două și-mi zicea: «Vezi ce pot face, vezi cât de putenic sunt?».

Ori mă amenința, ori folosea fotbalul ca să dețină controlul. Dacă-l supăram în orice fel, mă scotea din echipă. «Poți oricând să dispari din fotbal și visul tău se va destrăma». Îmi spunea asta mereu. Era un șantaj emoțional continuu".

Woodward spune că a devenit "foarte introvertit. Nu duceam o viață normală de adolescent".

Antrenorul pedofil i-a sedus sora și s-a căsătorit cu ea

Povestea devine și mai terifiantă: "Când aveam 14 ani, antrenorul a început o relație cu sora mea care avea 16 ani. Era mult mai în vârstă decât ea și nu voia, la început, să știe nimeni. Mi-a zis că nu voi mai juca niciodată fotbal dacă scot vreun cuvânt. Eram speriat de moarte, avea putere absolută asupra mea la acel moment.

Trauma era dublă, uneori încerca să mă abuzeze când sora mea era în casă. Mai târziu, când relația lor a devenit publică, venea la cină duminica, stătea la masă cu mama, tata și restul familiei mele, râzând și glumind. Eram îngrozit de el, a trebuit să sufăr în tăcere".

Antrenorul și sora lui Woodward s-au căsătorit în 1991, iar coșmarul fostului jucător nu se mai termina: "A trebuit să merg la nuntă, să stau în biserică în timpul ceremoniei, când tot ce voiam era să-i rup gâtul. A fost o tortură, ăsta e singurul cuvânt care poate descrie totul".

Când i-a aflat teribilul secret, în 1998, sora sa l-a părăsit pe antrenor imediat.

Atacuri de panică și accidentări simulate

Fostul fundaș a debutat la Crewe la 19 ani. Spune că mental era distrus: "A trebuit să trăiesc cu secretul ăsta. Dacă te uiți la cariera mea vei vedea că am avut destule accidentări. Multe dintre ele nu erau accidentări fizice, ci traume psihice, dar nu puteam spune nimănui, așa că simulam accidentări.

Mi-am dorit cu disperare să devin fotbalist, a fost visul pentru care am trăit. Aveam totuși atâta ură și răni psihice încât nu realizam că fotbalul era cel care îmi furase viața, copil fiind. Parcă trăiam în două lumi diferite. Mă antrenam, dar voiam să izbucnesc în lacrimi. Antrenorul țipa la mine și tot ce voiam era să-l pocnesc și să-i zic: n-ai nici cea mai vagă ideea ce mi-ați făcut voi, antrenorii, mie. Eram foarte tensionat".

"De-a lungul anilor petrecuți la Crewe mulți oameni vorbeau despre asta. Alți jucători îmi spuneau în față: Fac pariu că-ți face asta, știm că așa face. Astea erau discuții doar din vestiar, în afară nimeni nu vorbea nimic despre acest subiect" Andy Woodward

Așa era pe vremea aia: Putem vorbi despre asta între patru pereți, dar nu iese nimic din vestiar. Nimeni nu voia să rupă acea legătură de încredere".

În 1995, când începuse ancheta în ceea ce-l provește pe antrenorul Bennell, Woodward se transferase la Bury: "Am mers la managerul echipei, Stan Ternent, i-am povestit prin ce trecusem. A fost greu, pentru că fotbaliștii ar trebui să fie puternici, nu-i așa? Dar eu aveam o cădere nervoasă. Simțeam nevoia să vorbesc despre ce mi se întâmplase".

Bennell fusese denunțat de una dintre victimele sale. Judecătorul a vorbit despre puterea de exploatare a antrenorului: "Avea forța de a-i influența și de a-i ajuta în carieră pe jucători, în dorința lor de a avea succes ca fotbaliști, iar ei erau gata să facă orice li se cerea".

A fost, inițial, acuzat de 45 de infracțiuni, incluzând aici viol și tentativă de viol, dar dintre acestea au rămas doar 22 de capete de acuzare.

Woodward avea 24 de ani când Bennell a fost condamnat.

"În următoarele 2 sezoane am jucat cel mai bun fotbal din cariera mea. Poate pentru că am scăpat de povara aia și am putut, în sfârșit, să-mi continuu viața. Mă mințeam, dar pentru o perioadă am avut multă energie pozitivă.

Antrenorul Neil Warnock mi-a zis în 1999 că pleacă la Sheffield United și că vrea să mă transfere și pe mine și pe portarul Paddy Kenny, eram cei mai buni doi jucători ai lui. Era o șansă enormă să joc la un club mai mare. Am ieșit la cumpărături într-o duminică seara și, boom!, dintr-o dată, nu știu ce mi s-a întâmplat. Am crezut că o să mă prăbușesc și o să mor. Inima o luase razna, toată adrenalina mi se urcase la cap. Am reușit să ajung acasă, am sunat la ambulanță și m-au dus la spital. Mi-au explicat că suferisem un atac de panică".

La următorul meci i s-a întâmplat la fel. Oficial, le-a spus celor din echipă că a suferit o întindere, dar era doar o scuză. Avusese un nou atac de panică în mijlocul primei reprize. "M-am dus în vestiar și am început să plâng în hohote, simțeam că viața mea se termină atunci".

Final de carieră la 29 de ani

A reușit, totuși, să se transfere la Sheffield, dar a bifat doar 3 meciuri, înainte să plece, sub formă de împrumut, la Scunthorpe United. A urmat o scurtă aventură la FC Halifax Town, apoi la Northwich Victoria, după care a pus ghetele în cui.

154de meciuri în campionat a bifat Woodward în 10 ani

A doua condamnare pentru antrenorul pedofil

Bennell, acum în vârstă de 62 de ani, a fost din nou închis în mai 2015, pentru încă un caz de pedofilie, victima fiind un copil de 12 ani.

Gary Speed, printre victime?

Într-un interviu acordat pentru Sunday Times în 2012, Bennell a recunoscut că Gary Speed a fost unul dintre tinerii care au locuit în casa sa. Antrenorul a mai spus atunci că Speed nu a fost printre victimele sale, dar că și dacă ar fi fost, nu ar fi recunoscut oricum.

Gary Speed s-a sinucis în 2011. Fostul selecționer al Țării Galilor a fost găsit spânzurat chiar în locuinţa sa din Huntington.

Jurnalistul care l-a intervievat pe Bennell a insistat spunându-i că și-ar găsi liniștea dacă ar mărturisi că l-a abuzat pe Speed. Răspunsul a fost șocant: "Nu mai există liniște acum. Cum poți avea liniște când ai ucis pe cineva?".

Totuși, avocatul soției lui Speed a dat un comunicat prin care a asigurat că fostul fotbalist nu a fost una dintre victimele antrenorului.

Woodward suspectează că Bennell, care și-a schimbat numele în Richard Jones, înainte de a doua condamnare, a "colaborat" cu un alt pedofil care nu a fost niciodată dezvăluit. Este și unul dintre motivele pentru care Woodward a decis să vorbească, sperând ca alte victime să prindă curaj și să povestească prin ce au trecut: "Sunt convins că sunt multe alte lucruri și mai îngrozitoare de aflat", mărturisește el.

Woodward s-a angajat în Poliție după ce a pus capăt carierei de fotbalist.

sursa: theguardian.com

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
986379311381755
Lengyel Adrian  •  18 Noiembrie 2016, 15:25

Pedofilii ar trebui condamnati la moarte prin tortura cu executia televizata la ore de maxima audienta!!!

ottobraun
ottobraun  •  18 Noiembrie 2016, 14:51
Postat de wba33 pe 18 Noiembrie 2016, 14:30

Iar tu *** ? Stai toata ziua pe site si dupaia iesi in strada ca nu ai ce sa mananci si strigi jos guvernul, ***

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

massimomaccarone
massimomaccarone  •  18 Noiembrie 2016, 14:40

Măcar a ajuns la zdup.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează