INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

Află cum îşi motivează Guardiola jucătorii înaintea meciurilor!

Barcelona
Barcelona

Articol de GSP - Publicat marti, 02 martie 2010 00:00

Înaintea partidei cu Malaga, tehnicianul Barcelonei le-a pus elevilor săi un documentar despre viaţa lui Inaki Ochoa, decedat într-o expediţie în Himalaya

Obsesiv şi meticulos în meseria sa, Josep Guardiola nu omite nici un detaliu în pregătirea partidelor Barcelonei. Cum factorul psihologic rămîne un element esenţial, antrenorul de 39 de ani foloseşte uneori o metodă aparte: îşi motivează jucătorii prin imagini de impact, capabile să producă energie mentală.

Un asemenea moment s-a petrecut înaintea partidei cu Malaga, 2-1 sîmbătă. Pep şi-a chemat elevii într-o sală a clubului şi le-a pus un film. Nu era, cum se aşteptau aceştia, o ficţiune. Subiectul provenea din viaţa reală, cu un parcurs dur, crud: povestea alpinistului Inaki Ochoa, decedat pe 23 mai 2008, la 40 de ani, pe muntele Annapurna din Himalaya la capătul a 5 zile de agonie. Documentarul de 22 de minute redă luptele lui Ochoa din munţi, ultimele zile, operaţiunea de salvare, părerilor celor ce-au încercat zadarnic să-l scape.

Prin acest film, Guardiola a fost interesat să le transmită jucătorilor valori precum curajul, camaraderia, prietenia, solidaritatea pentru a le fortifica spiritul de echipă. Şi a reuşit, fiindcă, după meci, însuşi Pep a admis: "Am reuşit să fim iar noi înşine, acea echipă care îşi face rivalul să sufere şi generează multe ocazii".

"Acest film ne-a arătat cît de important e să nu-ţi răneşti colegii şi ce lucruri teribile se întîmplă în lume. A fost bine venit"
Victor Valdes, portar FC Barcelona

De unde a venit ideea
Guardiola a intrat în posesia documentarului pe neaşteptate. Pe 18 februarie, la un antrenament, el a primit vizita celor trei fraţi ai lui Inaki, fani ai Barcelonei. A vorbit mai bine de o oră cu Guillermo, Daniel şi Pablo, printre subiecte fiind şi drama alpinistului. La capătul discuţiei, impresionat de cele auzite, chiar Pep a cerut filmul din care elevii săi să-şi însuşească toate valorile umane ce le puteau deprinde din povestea "din care toţi avem de învăţat".

"Gladiator" la finala Ligii
Nu este prima dată cînd Guardiola îşi motivează elevii cu un film. Înaintea finalei Champions League din 2009, el le-a pus filmul "Gladiatorul", producţia lui Ridley Scott despre curaj şi revanşă îmbinate în povestea generalului roman Maximus. Terapia a funcţionat, deoarece trupa "blaugrana" a învins-o pe Manchester United cu 2-0. Tot pentru buna dispoziţie a catalanilor, Pep pune la antrenamente melodia "Viva la Vida" a grupului Coldplay.

Îngrijit 5 zile de timişoreanul Horia Colibăşanu
Din expediţia de 15 persoane în urma căreia a murit Inaki Ochoa a făcut parte şi un român, Horia Colibăşanu. Cei doi au trebuit să renunţe la escaladarea muntelui Annapurna (8.091 metri altitudine) din cauza degerăturilor şi au revenit în tabăra instalată la 7.400 de metri. Vremea rea a împiedicat coborîrea şi i-a izolat. Originar din Timişoara, Horia a rămas singur cu spaniolul 5 zile, fără medicamente, şi l-a îngrijit, susţinîndu-l cu mîncare şi lichide.

Totuşi, starea acestuia s-a înrăutăţit constant din cauza unei leziuni cerebrale complicată de afecţiuni pulmonare. Nu mai putea să vorbească, nici să meargă. La sosirea primului alpinist chemat în ajutor s-a trecut pe medicaţie, dar era prea tîrziu. Şi el bolnav, Horia a coborît cu greu la bază, unde era aşteptat de alţi doi români, Alex Găvan şi Mihnea Rădulescu. Pentru îngrijire, a trebuit internat deoarece acuza probleme produse de lipsa de oxigen pe munte.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
 •  02 Martie 2010, 09:29

Saptamana trecuta am vazut o coproductie germano-austro-elvetiana similara: Nordwand (North Face).

Vezi toate comentariile (1)
Comentează