INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COLȚUL DE FOTBAL EUROPEAN

Andrei Niculescu cere un Balon de Aur pentru Klopp: „E cazul să scoatem pălăria, să ne ridicăm în picioare și să aplaudăm și Antrenorul”

Articol de - Publicat vineri, 27 decembrie 2019 21:20

Nu știu exact cât de tare îi încălzește pe fanii lui Liverpool acest loc unu ocupat de "Boxing Day". Mai degrabă cred că preferă să se uite-n altă parte, nu neapărat spre clasament, căci Liverpool a încălcat de trei ori tradiția care spune că echipa care e lider pe 26 decembrie va câștiga și campionatul. Ultima dată s-a întâmplat anul trecut, penultima dată, cu Brendan Rodgers antrenor. Fix adversarul lui Liverpool din această etapă festivă, căci dacă e ceva ce caracterizează acest "Boxing Day", la care britanicii n-au renunțat și nu vor renunța, e spiritul de sărbătoare a fotbalului petrecută în familie ce înconjoară un sport din ce în ce mai industrializat, din ce în ce mai prizonier al banului. Apropo de asta, exact în această zi, pe câmpul de bătălie pentru drepturile TV din Premier League a mai intrat un competitor, Amazon Prime, care anunță un război în toată regula pentru viitoarele contracte.

Circula în săptămânile astea o glumă prin Anglia. Cum că singurul om care-i poate opri pe "cormorani" din drumul lor spre titlul atât de dorit este Brendan Rodgers. Din nou. Acest "din nou" era partea umoristică, deși trebuie să recunosc că-n engleză "again" sună un pic mai bine. Cam străveziu umorul, ce-i drept, făcând trimitere la acel sezon când Liverpool, cu Rodgers pe bancă, a pierdut pe ultima sută un campionat ce părea, de "Boxing Day" spre exemplu, aproape câștigat. Nu doar străveziu umorul, ci și clar nedrept pentru Rodgers, care chiar n-are nicio vină că a alunecat Gerrard în acel meci cu Chelsea, iar trofeul a alunecat ulterior spre Manchester City.

La cum s-a terminat, dar mai ales la cum s-a jucat în acest Leicester-Liverpool, dincolo de glume mai mult sau mai puțin malițioase, totuși duelul primelor două clasate, pare din ce în ce mai clar că după ce a luat în acest 2019 Champions League, Supercupa Europei și Mondialul Cluburilor, Jürgen Klopp a trimis la împachetat și trofeul pentru Premier League, ce-i va fi livrat în mai 2020. Nu știu ce ar trebui să se întâmple ca titlul să nu ajungă pe "Anfield", nu prea văd cum o echipă care a câștigat 79 din ultimele 81 de puncte puse în joc, o statistică barbară de-a dreptul, să intre într-o dinamică atât de păguboasă încât să piardă acest campionat. Chit că Jürgen Klopp tot încearcă să calmeze entuziasmul și spiritele, realitatea e că o diferență atât de mare n-a fost niciodată întoarsă.

În fotbal, Klopp e omul anului 2019. Iar pentru el, 2019 e anul care l-a transformat dintr-un antrenor foarte bun, care construia echipe frumoase, dar care cam pierdea finalele și finalurile, într-unul mare. La Liverpool a găsit climatul perfect pentru a-și pune în aplicare metodele și pentru a face pasul mai sus în carieră, căci oricât de mare ar fi fost aprecierea fanilor, trofeele sunt cele care întăresc sau slăbesc poziția unui antrenor. Acum, Klopp are și aceste trofee, iar felul în care dirijează marșul triumfal al echipei, a se citi felul în care a reușit să compună un stil de fotbal câștigător și apreciat deopotrivă, cred că are un pic de legătură cu liniștea mentală ce i-a fost oferită de ultimele performanțe.

Când un om e liniștit, când în minte nu-i încolțesc cine știe ce gânduri legate de propria-i capacitate, poate să muncească și să-i învețe și pe alții s-o facă. Nu fac parte dintre cei care consideră că Jürgen Klopp va sta pe banca lui Liverpool până în 2024. Cred că va pleca mai devreme, căci fotbalul de azi nu mai e cel de pe vremea lui Sir Alex Ferguson. Iar Liverpool nu mai e echipa de pe vremea lui Brendan Rodgers, a redevenit clubul mare de acum câteva decenii, deja s-a obișnuit cu victoriile și cu marea performanță. Cred însă că Jurgen Klopp ar merita un Balon de Aur pentru acest an 2019. Într-o lume-n care fotbaliștii culeg toate laudele, iar criticile vin peste ei mai degrabă ca o mângâiere părintească, poate că e cazul să scoatem pălăria, să ne ridicăm în picioare și să aplaudăm și Antrenorul. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
bscf
bscf  •  28 Decembrie 2019, 18:36

Dar ai habar ce înseamnă omagiu? Sau dupa mintea ta se foloseste numai cand vrei sa amintesti de o persoană decedata?

chernomor
chernomor  •  28 Decembrie 2019, 10:09
Postat de andrei.f pe 28 Decembrie 2019, 05:53

Omagii ca pe vremuri, romanu a ramas tot *** !

Comentariu de fecesebist. Adica de prost ***. Ce ''omagiu'' ma prostule? E mort Klopp? Se da jurnalistul bine pe langa Klopp? Are vreun interes personal? Sau vrea sa ne deschida ochii, sa spuna ce trebuia spus de mult: antrenorii sunt >50% din victorii. Asa cum sunt primii responsabili (si primii care platesc) la esecuri. Mare prost mai esti, fecesebistule!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

chernomor
chernomor  •  28 Decembrie 2019, 10:06

https://www.nytimes.com/2019/05/22/magazine/soccer-data-liverpool.html

Vezi toate comentariile (6)
Comentează