INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

Avertismentul specialiștilor în privința tinerilor fotbaliști: „Un efort brutal! Nivelul ridicat de exigență le scurtează cariera” + „E frapant că cele mai multe cluburi nu fac asta”

Pedri s-a accidentat și e OUT cel puțin o lună și jumătate (foto: Imago)
Pedri s-a accidentat și e OUT cel puțin o lună și jumătate (foto: Imago)

Articol de - Publicat marti, 05 martie 2024 10:20 / Actualizat marti, 05 martie 2024 13:09

Accidentarea suferită de Pedri, mijlocașul de 21 de ani de la Barcelona, redeschide o mai veche discuție despre suprasolicitarea la care sunt expuși fotbaliștii tineri. Publicația spaniolă Marca a stat de vorbă cu specialiști, care au evidențiat problemele cu care se confruntă puștii cu un start precoce de carieră la cel mai înalt nivel.

Pedro Luis Ripoll, un prestigios traumatolog, trage un semnal de alarmă în acest sens: „Riscurile fundamentale pentru jucătorii de top din această categorie de vârstă sunt leziunile articulare care afectează creșterea. Aceste linii de creștere condiționează și limitează tehnicile chirurgicale pe care le putem efectua în cazul leziunilor grave ale genunchiului, de exemplu. Mai mult la bărbați decât la femei.

Reacția unui tată, criticată pentru fanatism! Messi i-a lovit fetița cu mingea, el i-a cerut scuze: „A fost binecuvântată”
INCIDENT
Reacția unui tată, criticată pentru fanatism! Messi i-a lovit fetița cu mingea, el i-a cerut scuze: „A fost binecuvântată”

De asemenea, la persoanele tinere, uneori tendonul nu este rupt, dar osul în care este ancorat este smuls. Acest lucru duce la leziuni care sunt mai greu de rezolvat.

Este clar că organismul acestor sportivi la această vârstă nu este pregătit, nu sunt suficient de maturi pentru a juca meciuri din trei în trei zile la cel mai înalt nivel, lucru pe care-l cer echipele mari. Și este frapant faptul că cele mai multe cluburi nu fac antrenamente specifice pentru ei.

Este cert că nivelul ridicat de exigență și numărul mare de meciuri le afectează articulațiile și le scurtează cariera. Pe de altă parte, există și alți copii, departe de nivelul de top, care sunt obligați să joace pe suprafețe care nu sunt întotdeauna potrivite pentru practicarea sănătoasă a fotbalului”, explică Ripoll în Marca.

„Nu au un fizic care să poată rezista unor eforturi atât de brutale într-un sport precum fotbalul”

José Luis San Martín, fost preparator fizic la Real Madrid, avertizează și el în privința pericolului care îi paște pe copii: „Intensitatea ridicată din fotbalul de elită de astăzi (se aleargă mult, între 10 și 13 kilometri pe meci și foarte repede, la viteze de 36-37 km/oră) îi afectează direct pe acești jucători foarte tineri, care în multe cazuri nu au un fizic care să poată rezista unor eforturi atât de brutale într-un sport precum fotbalul, cel mai solicitant dintre toate la nivel articular și muscular.

Fiind atât de tineri, aparatul lor cardiovascular nu este încă adaptat pentru a juca mai multe meciuri la rând și pentru a rezista la ritmul cardiac mediu cerut de competițiile de nivel înalt (170-172 de bătăi pe minut și cu abia 15-20 de secunde de recuperare între eforturi). Nici musculatura sa nu este capabilă să absoarbă fără risc de accidentare frânările, săriturile, accelerațiile, schimbările de direcție cu și fără minge”.

Specialiștii recomandă ca jucătorii tineri să nu fie forțați mai mult decât e firesc să joace pentru vârsta lor: „Dacă vrem să protejăm talentul tehnic al jucătorilor foarte tineri, nu trebuie să ne grăbim să îi introducem în elită și să îi punem prematur în joc înainte să le completăm pregătirea fizică.

De asemenea, trebuie să controlăm numărul de minute pe care le joacă. Dacă vrem ca micuților să le placă să joace fotbal, trebuie să le protejăm sănătatea fizică și mintală. Nu trebuie să glumim cu asta”, spune San Martin.

Pedri, nouă accidentări în 3 sezoane! A treia recidivă doar în acest campionat!

Pentru Barcelona, devine tot mai clar că intensitatea și ritmul fizic ridicat se transformă într-un malaxor care „toacă” tinerii. Corpurile lor sunt supuse la eforturi pentru care nu sunt încă pregătiți, iar spaniolii se întreabă dacă nu cumva „arderea” etapelor le scurtează cariera.

Debutul lui Pedri la doar 17 ani, în sezonul 2020-2021 a impresionat lumea fotbalului. A jucat 52 de meciuri din 56 în acea ediție de campionat la Barcelona și 21 din 24 la echipele naționale ale Spaniei. Un total de 73 de meciuri în primul sezon ca profesionist!

Aventura lui Pedri a început în iulie 2020, iar în august 2021 era încă în competiție cu echipa olimpică la Jocurile Olimpice. Două săptămâni mai târziu, era din nou titular la Barça, la începutul unui nou sezon.

Pe 14 septembrie 2021 avea să înceapă „cascada” de accidentări pentru talentatul jucător spaniol. Între timp, a ajuns la nouă leziuni musculare serioase, cea mai recentă, duminică, pe San Mames. Trei sezoane în care puștiul care debuta la 17 ani a fost chinuit de ghinioane. În actuala ediție de campionat, Pedri se află la a treia recidivă!

Presa spaniolă a scris că ar putea juca din nou în aproximativ o lună și jumătate, însă, în acest moment, nimeni din staff-ul Barcelonei nu mai îndrăznește să aproximeze când ar putea reveni pe teren mijlocașul.

Pedri e cel mai recent caz dintr-o serie de „copii-minune” afectați de accidentări.

  • Ansu Fati (debut la 16 ani: 11 accidentări și 613 zile de absență)
  • Gavi (debut la 17 ani: 4 accidentări și 240 de zile de absență)
  • Barrenetxea (debut la 16 ani: 11 accidentări și 444 de zile de absență)
  • Güler (18 ani: 3 accidentări și 160 de zile de absență)
  • Yeremy Pino (debut la 17 ani: 8 accidentări și 374 de zile de absență)
  • Balde (debut la 18 ani: 5 accidentări și 261 de zile de absență)

Este deosebit de periculos din punct de vedere al sănătății mintale. Ne creăm idoli la o vârstă foarte fragedă și, într-un procent mare, la 20 de ani sunt eșecuri în fotbal și în viață. Aceasta este responsabilitatea mediului în care trăiesc acești copii, care pune presiune asupra lor pentru a obține un succes care, în multe cazuri, nu este la îndemâna lor. Această problemă a sănătății mintale este foarte importantă și trebuie să fie luată în considerare și monitorizată.

Pedro Luis Ripoll, traumatolog de la Centrul de Excelență FIFA

Gavi, accidentat la națională. Nu mai joacă de 4 luni și mai are de stat cel puțin 3!

Avertismentul specialiștilor în privința tinerilor fotbaliști: „Un efort brutal! Nivelul ridicat de exigență le scurtează cariera” + „E frapant că cele mai multe cluburi nu fac asta”
Gavi s-a accidentat în noiembrie 2023, într-un meci la națională (foto: Imago)

Gavi, un alt puști foarte bun al Barcelonei, s-a accidentat la naționala Spaniei, în meciul din preliminariile CE 2024 cu Georgia (3-1). În minutul 23 al partidei, spaniolul a sărit pentru a prelua pe piept o minge, dar la aterizare, genunchiul i-a cedat la contactul cu gazonul. Cu fața schimonosită de durere, mijlocașul în vârstă de 19 ani și-a prins genunchiul în mâini. Apoi a părăsit terenul în lacrimi, susținut.

El a suferit o ruptură a ligamentului încrucișat anterior al genunchiului drept, dar și o leziune a meniscului și a fost operat în noiembrie. Perioada de indisponibilitate: între 7 și 9 luni, astfel că ratează Euro 2024, din Germania.

Match Quiz Rapid - FCSB

Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe derby-ul Rapid - FCSB și câștigă premiile puse în joc!

Citește și alte articole:

Atac fără menajamente al lui Gerard Pique: „Nu poți vinde fum la nesfârșit. Adevărul trebuie spus!”
SPANIA
Atac fără menajamente al lui Gerard Pique: „Nu poți vinde fum la nesfârșit. Adevărul trebuie spus!”
Două lovituri încasate de Barcelona
Barcelona
Două lovituri încasate de Barcelona

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
johny2003
johny2003  •  05 Martie 2024, 15:35
Postat de armand pe 05 Martie 2024, 14:10

La purcoiul nesimtit de bani pe care`l primesc , exigentele sunt pe masura. Aici fie e vorba de diminuarea plaoanelor salariale deci si a programului competitional ( ceea ce nu cred data fiind natura umana ) fie acceptarea consecintelor. Restul e hai sa vorbim degeaba.

Chiar ai vorbit degeaba...

armand
armand  •  05 Martie 2024, 14:10

La purcoiul nesimtit de bani pe care`l primesc , exigentele sunt pe masura. Aici fie e vorba de diminuarea plaoanelor salariale deci si a programului competitional ( ceea ce nu cred data fiind natura umana ) fie acceptarea consecintelor. Restul e hai sa vorbim degeaba.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează