INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BALONUL DE AUR

VIDEO + FOTO ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

Articol de - Publicat luni, 30 octombrie 2023 23:31 / Actualizat marti, 31 octombrie 2023 00:27

Leo Messi (36 de ani), mijlocașul ofensiv al lui Inter Miami, a câștigat Balonul de Aur 2023, acordat pentru performanțele din sezonul 2022/2023. Erling Haaland a terminat pe locul 2, Kylian Mbappe pe 3, Kevin de Bruyne pe 4. 

Este al 8-lea Balon de Aur pentru argentinian, record absolut. Are cu 3 peste rivalul său etern, Cristiano Ronaldo. Messi a cucerit Balonul de Aur pentru că a câștigat Campionatul Mondial în decembrie 2022 cu Argentina. A fost căpitanul naționalei și cel mai important jucător al echipei la turneul final din Qatar. 

Messi, Balonul de Aur 2023

Performanța lui i-a făcut pe jurați să îl prefere în detrimentul lui Haaland, locul doi, care a câștigat tripla (campionat-cupă-Champions League) cu Manchester City și a fost cel mai un marcator al anului, cu 56 de goluri. Messi a atins noi culmi în ceea ce privește trofeul Balonul de Aur și pare imposibil ca recordul lui de 8 astfel de distincții să fie atins vreodată. 

Va fi și ultimul Balon pentru Leo, care joacă în MLS, un campionat care nu poate emite pretenții să ofere un câștigător al celui mai important trofeul individual din fotbal. Faptul că în prezent joacă acolo nu s-a luat în calcul pentru Balonul de Aur 2023. De anul viitor, lupta se va da, cel mai probabil, între liderii noii generații: Erling Haaland, Kylian Mbappe, Jude Bellingham.

Vreau să le mulțumesc jucătorilor din naționala Argentinei pentru că m-au ajutat enorm. A fost un an care mi-a dat totul, Mondialul pe care îl așteptam de atât timp. Felicitări Erling, Kylian și Kevin, ați fost extraordinari. Mă uit în urmă și văd ce am realizat în toți acești ani, câștigarea Mondialului a fost visul vieții mele. Trofeul acest vine ca o recunoștință pentru tot ceea ce am făcut

- Leo Messi

Familia Messi
Antonela Roccuzzo, soția lui Leo Messi
Erling Haaland și iubita lui, Isabel
Erling Haaland și iubita lui, Isabel
Emiliano Martinez și soția, Madinha
+13 FOTO

Aitana Bonmati, Balonul de Aur la fotbal feminin

La fotbal feminin, Aitana Bonmati a câștigat Balonul de Aur. Mijlocașul Spaniei și al Barcelonei a câștigat sezonul trecut Liga Campionilor, camponatul în Spania și Cupa Mondială cu echipa națională. Novak Djokovic, invitat de gală la evenimentul de la Theatre du Chatelet, a anunțat că Aitana a câștigat. 

Jucătoarea Barcelonei a urcat timidă pe scenă, apoi a vorbit în catalană: „E primul meu mare trofeu individual de când joc. Vă mulțumesc tutuor celor care ați fost lângă mine, toți ați contribuit. Vreau să îi mulțumesc și lui Joan Laporta, președintele nostru. Suntem un club de talie mondială. Le mulțumesc și părinților mei, care au fost lângă mine”.

Haaland s-a mulțumit cu trofeul „Gerd Muller”

Erling Haaland s-a mulțumit cu un premiu de consolare după ce a pierdut Balonul de Aur în fața lui Messi. A câștigat trofeul „Gerd Muller”, pentru cel mai bun atacant al anului. Premiul i-a fost înmânat de Gary Lineker. „Le mulțumesc celor de la Manchester City, celor din staff, lui Pep. 

Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, vă îmbrățișez. Ce am simțit sezonul trecut e greu de descris în cuvinte, a fost extraordinar”, a declarat Haaland pe scenă.

Jude Bellingham a primit trofeul Kopa

Jude Bellingham a primit trofeul Kopa, pentru cel mai bun jucător tânăr al sezonului trecut. Premiul i-a fost înmânat de Eden Hazard, belgianul proaspăt retras din fotbal. 

Mijlocașul transferat de Real Madrid a cucerit trofeul pentru ce a realizat la Dortmund, în sezonul trecut.

Toate distincțiile acordate la gala de la Theatre du Chatelet, mai jos:

UPDATE ora 23:30. Leo Messi a câștigat Balonul de Aur

Lionel Messi e câștigătorul Balonului de Aur 2023. Mijlocașul ofensiv de la Inter Miami este la al 8-lea Balon de Aur din carieră, record absolut. A primit trofeul de la Beckham, patronul lui Inter Miami.

Erling Haaland a terminat pe locul 2, Kylian Mbappe pe 3. Kevin De Bruyne a fost al 4-lea.

UPDATE ora 23:03. Aitana Bonmati, Balonul de Aur la fotbal feminin

Aitana Bonmati, mijlocaș la Barcelona și naționala Spaniei, a câștigat Balonul de Aur la fotbal feminin. Ea a primit trofeul de la Novak Djokovic.

„E primul meu mare trofeu individual de când joc. Vă mulțumesc tutuor celor care ați fost lângă mine, toți ați contribuit. Vreau să îi mulțumesc și lui Joan Laporta, președintele nostru. Suntem un club de talie mondială. Le mulțumesc și părinților mei, care au fost lângă mine”, a spus Aitana pe scenă, în catalană.

UPDATE ora 22:59. Se știu locurile 5, 6 și 7 la Balonul de Aur

Rodri e pe locul 5, Vini Jr. pe locul 6, iar Julian Alvarez pe 7. Astfel, într-o ordine aleatoare momentan, primii 4 sunt Messi, De Bruyne, Mbappe și Haaland.

UPDATE ora 22:48. Manchester City, clubul anului în fotbalul masculin

Imediat după premul primit de Erling Haaland, Manchester City a câștigat premiul pentru cel mai bun club al anului în fotbalul masculin. Trupa lui Pep Guardiola a câștigat Champions League, Premier League și Cupa Angliei. 

UPDATE ora 22:40. Haaland a câștigat trofeul „Gerd Muller”

Erling Haaland a câștigat trofeul „Gerd Muller”, pentru cel mai bun atacant al anului. Premiul i-a fost înmânat de Gary Lineker.

„Le mulțumesc celor de la Manchester City, celor din staff, lui Pep. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, vă îmbrățișez. Ce am simțit sezonul trecut e greu de descris în cuvinte, a fost extraordinar”, a declarat Haaland pe scenă.

56 de goluria marcat Haaland în sezonul trecut

UPDATE ora 22:30. Emiliano Martinez e portarul anului

Emiliano Martinez a câștigat trofeul Yashin, pentru cel mai bun portar al anului. Jucătorul lui Aston Villa a fost crucial pentru Argentina în câștifarea Campionatului Mondial. El a fost decisiv în finala cu Franța, când a intervenit la ultima fază în fața lui Kolo Muani. Argentinienii au câștigat la penalty-uri, după 3-3 în 120 de minute.

TOP 10 la trofeul Yashin

UPDATE ora 22:15. Barcelona, clubul anului în fotbalul feminin

FC Barcelona a primit trofeul pentru cel mai bun club al anului în fotbalul feminin. Premiul a fost ridicat de pe scenă de Joan Laporta. Barcelona a câștigat titlul în Spania și Champions League în sezonul trecut.

UPDATE ora 22:05. Vinicius a primit premiul Socrates

Premiul Soacrates pentru gesturi umanitare a fost primit de Vinicius de la prințul Albert de Monaco. Vedeta lui Real Madrid susține copiii brazilieni cu posibilități reduse.

„E foarte important să luptăm împotriva rasismului. Vreau să le mulțumesc jucătorilor prezenți aici care luptă pentru asta”, a declarat Vinicius pe scenă.

UPDATE ora 22:00. Locurile 8, 9 și 10 la Balonul de Aur au fost anunțate

Francezii început să anunțe fotbaliștii din top 10 la Balonul de Aur. Victor Osimhen e pe locul 8, Bernardo Silva e pe 9, Luka Modric pe 10.

UPDATE ora 21:55. Bellingham a câștigat trofeul Kopa

Jude Bellingham a câștigat trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător al anului. Premiul i-a fost înmânat de Eden Hazard, belgianul proaspăt retras din fotbal. Mijlocașul transferat de Real Madrid a cucerit trofeul pentru ce a realizat la Dortmund, în sezonul trecut.

TOP 10 la trofeul Kopa

ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris
ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

UPDATE ora 21:45. A început ceremonia de decernare a trofeelor

Didier Drogba și Sandy Héribert sunt prezentatorii evenimentului.

UPDATE ora 21:21. Kylian Mbappe și-a făcut apariția imediat după Messi

Imediat după Messi, la gală a ajuns și Kylian Mbappe, luat cu asalt de fotografi. Francezul are șanse mari să prindă locul 3, după Messi și Haaland.

UPDATE ora 21:20. A ajuns și Lionel Messi, favoritul la trofeu

A ajuns Lionel Messi. Favoritul la câștigarea Balonului de Aur e însoțit de soția Antonela Rocuzzo și de băieții lui, Thiago, Ciro și Matteo.

UPDATE 21:10. Novak Djokovic e prezent la Gală

Prezență inedită: tenismenul sârb Novak Djokovic, 36 de ani, 1 ATP, a ajuns și el la Gala Balonului de Aur.

„Balonul de Aur e un trofeu care nu trebuie ratat, e ceva special. Tatăl meu îmi spunea că fotbalul e cel mai popular sport și așa e. Nu puteam să lipsesc de la acest eveniment, mă bucur să fiu aici. Noi, sârbii, avem un jucător care bate recorduri de goluri marcate, e vorba de Mitrovic, care acum joacă la Al Hilal”, a declarat Novak Djokovic.

UPDATE ora 21:10. A ajuns favorita la Balonul de Aur la feminin

Aitana Bonmati, nijlocaș la Barcelona și la naționala Spaniei, a ajuns la gală. Ea e favorită să câștige Balonul de Aur la feminin.

UPDATE ora 21:10. Au ajuns Bellingham și Vinicius

UPDATE ora 21:05. Haaland, în prim-plan

De când a ajuns la Theatre du Chatelet, Haaland e omul galei. E căutat de toți pentru fotografii, iar pe covorul roșu a salutat mai mulți copii din spital, care au intrat live pe Skype pe niște ecrane aflate la intrarea în incintă.

UPDATE ora 20:50. Ceferin și-a făcut și el apariția

Aleksandr Ceferin, președintele UEFA, a ajuns la Theatre du Chatelet pentru gala Balonului de Aur.

UPDATE ora 20:45. Haaland a ajuns la gală

Erling Haaland, care cel mai probabil va termina pe locul doi, a ajuns la gala de la Paris. A venit însoțit de Rodri, Julian Alvarez și Ederson, colegii de la Manchester City. „O să fie o noapte frumoasă. Nu am venit singur, sunt bucuros să fiu aici alături de colegii mei”, a declarat Haaland.

UPDATE ora 20:38. Hazard a ajuns la gală

Eden Hazard, recent retras din acitvitate, a apărut la gala Balonului de Aur din postura de invitat. Belgianul a venit alături de 3 dintre copiii lui.

UPDATE ora 20:35. Hristo Stoichkov a ajuns la gală

Hristo Stoichkov, Balonul de Aur din 1994, ajuns la gala de la Paris.

UPDATE ora 20:15. Lewandowski e pe locul 12, Salah e pe 11

ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

UPDATE ora 20:00. France Football a mai anunțat 3 jucători din clasament

Cei de la France Football au anunțat și următorii 3 jucători din clasament: 15. Emiliano Martinez, 14. Ilkay Gundogan, 13. Yassine Bounou.

UPDATE ora 19:30. Benzema, câștigătorul de anul trecut, e pe locul 16

ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

UPDATE ora 19:00. Alte 5 nume au fost anunțate

Jucătorii de pe locurile 25, 24, 23, 22 și au fost anunțați: 

ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

UPDATE 18:30. Cine sunt ultimii clasați

France Football a anunțat jucătorii de pe ultimele 5 locuri în clasament de 30.

ISTORIE! Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2023, al 8-lea din carieră » Top 3 la ediția din acest an + toate trofeele acordate la gala din Paris

UPDATE 18:15 Directorul France Football: „Cristiano Ronaldo nu a strălucit”

Întrebat înainte de ceremonie de ce Cristiano Ronaldo nu a fost și el „în cărți” pentru Balonul de Aur, deși are mai multe goluri și pase de gol în ultimul sezon decât Lionel Messi, ambii nemaijucând în campionate de top, Vincent Garcia, directorul France Football a explicat: „Nu a strălucit la Cupa Mondială și joacă într-un campionat cu mai puțină vizibilitate”. 

Întrebarea zilei: Merită Messi Balonul de Aur în 2023?

Cum se votează pentru Balonul de Aur

O sută de jurnaliști din primele 100 de țări în clasamentul FIFA nominalizează câte 5 jucători, ordinea în care îi aranjează pe aceștia determinând câte puncte le sunt atribuite. Astfel:

  • Locul 1 primește 6 puncte
  • Locul 2: 4 puncte
  • Locul 3: 3 puncte
  • Locul 4: două puncte
  • Locul 5: 1 punct

La final, jucătorul cu cele mai multe puncte este desemnat Balon de Aur.

Pentru al doilea an la rând, votarea s-a făcut pe baza performanțelor fotbaliștilor de pe parcursul unui sezon, în acest caz 2022/2023, în loc de a lua în seamă anul calendaristic.

Lista finaliștilor pentru Balonul de Aur

  • Andre Onana (Manchester United / Camerun)
  • Josko Gvardiol (Manchester City / Croația)
  • Karim Benzema (Al-Ittihad / Franța)
  • Jamal Musiala (Bayern / Germania)
  • Mohamed Salah (Liverpool / Egipt)
  • Jude Bellingham (Real Madrid / Anglia)
  • Bukayo Saka (Arsenal / Anglia)
  • Randal Kolo Muani (PSG / Franța)
  • Kevin De Bruyne (Manchester City / Belgia)
  • Bernardo Silva (Manchester City / Portugalia)
  • Yassine Bounou (Al-Hilal / Maroc)
  • Martin Odegaard (Arsenal / Norvegia)
  • Julian Alvarez (Manchester City / Argentina)
  • Ilkay Gundogan (Barcelona / Germania)
  • Vinicius Junior (Real Madrid / Brazilia)
  • Lionel Messi (Inter Miami / Argentina)
  • Rodri (Manchester City / Spania)
  • Lautaro Martinez (Inter / Argentina)
  • Antoine Griezmann (Atletico / Franța)
  • Robert Lewandowski (Barcelona / Polonia)
  • Kylian Mbappe (PSG / Franța)
  • Kim Min-Jae (Bayern / Coreea de Sud)
  • Victor Osimhen (Napoli / Nigeria)
  • Luka Modric (Real Madrid / Croația)
  • Harry Kane (Bayern / Anglia)
  • Emiliano Martinez (Aston Villa / Argentina)
  • Khvicha Kvaratskhelia (Napoli / Georgia)
  • Ruben Dias (Manchester City / Portugalia)
  • Nicolo Barella (Inter / Italia)
  • Erling Haaland (Manchester City / Norvegia)

Va fi acordat și trofeul Yashin

La gala Balonului de Aur va fi decernat și trofeul Yashin, acordat celui mai bun portar din lume. Mai jos, nominalizații: 

  • Emiliano Martinez (Aston Villa / Argentina)
  • Mike Maignan (AC Milan / Franța)
  • Thibaut Courtois (Real Madrid / Belgia)
  • Aaron Ramsdale (Arsenal / Anglia)
  • Yasssine Bounou (Al Hilal / Maroc)
  • Andre Onana (Manchester United / Camerun)
  • Dominik Livakovic (Fenerbahce / Croația)
  • Marc-Andre Ter Stegen (Barcelona / Germania)
  • Ederson (Manchester City / Brazilia)
  • Brice Samba (Lens / Franța)

Lista nominalizaților la trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător:

  • Rasmus Hojlund (Manchester United / Danemarca)
  • Jamal Musiala (Bayern / Germania)
  • Alejandro Balde (FC Barcelona / Spania)
  • Pedri (FC Barcelona / Spania)
  • Jude Bellingham (Real Madrid / Anglia)
  • Antonio Silva (Benfica / Portugalia)
  • Eduardo Camavinga (Real Madrid / Franța)
  • Xavi Simons (RB Leipzig / Olanda)
  • Gavi (FC Barcelona / Spania)
  • Elye Wahi (Lens / Franța)

Lista nominalizaților la Balonul de Aur, categoria feminină: 

  • Alba Redondo (Levante Union Deportiva / Spania)
  • Kadidiatou Diani (Lyon / Franța)
  • Rachel Daly (Aston Villa / Anglia)
  • Linda Caicedo (Real Madrid / Columbia)
  • Fridolina Rolfo (FC Barcelona / Suedia)
  • Olga Carmona (Real Madrid / Spania)
  • Amanda Ilestedt (Arsenal / Suedia)
  • Hayley Raso (Real Madrid / Australia)
  • Georgia Stanway (Bayern / Anglia)
  • Sophia Smith (Portland Thorns / SUA)
  • Hinata Miyazawa (Manchester United / Japonia)
  • Salma Paraluello (FC Barcelona / Spania)
  • Lena Oberdorf (Wolfsburg / Germania)
  • Millie Bright (Chelsea / Anglia)
  • Daphne van Domselaar (Aston Villa / Olanda)
  • Sam Kerr (Chelsea / Australia)
  • Patricia Guijarro (FC Barcelona / Spania)
  • Ewa Pajor (Wolfsburg / Polonia)
  • Debinha (Kansas City / Brazilia)
  • Guro Reiten (Chelsea / Norvegia)
  • Yui Hasegawa (Manchester City / Japonia)
  • Aitana Bonmati (FC Barcelona / Spania)
  • Jill Roord (Manchester City / Olanda)
  • Alexandria Popp (Wolfsburg / Germania)
  • Katie McCabe (Arsenal / Irlanda)
  • Mary Earps (Manchester United / Anglia)
  • Wendie Renard (Lyon / Franța)
  • Mapi Leon (FC Barcelona / Spania)

Citește și alte articole:

„Înainte era Cristiano Ronaldo. Acum e Jude”. Bellingham va primi Golden Boy și trofeul U21 la gala Balonului de Aur 2023
SPANIA
„Înainte era Cristiano Ronaldo. Acum e Jude”. Bellingham va primi Golden Boy și trofeul U21 la gala Balonului de Aur 2023
Are peste 500 de meciuri la Real Madrid și afirmă: „Fără dubii, e cel mai bun jucător al lumii! Poate câștiga Balonul de Aur 2023”
SPANIA
Are peste 500 de meciuri la Real Madrid și afirmă: „Fără dubii, e cel mai bun jucător al lumii! Poate câștiga Balonul de Aur 2023”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (56)
AmuzantulTrollescu
AmuzantulTrollescu  •  01 Noiembrie 2023, 02:35
Postat de AlexAlex10 pe 30 Octombrie 2023, 20:29

Messi este peste toți fotbaliști actuali . De departe . Așa că plângi acolo .

Pe vremuri, poate....

cris4co
cris4co  •  31 Octombrie 2023, 21:16
Postat de Dino pe 31 Octombrie 2023, 08:06

Anul asta pentru ce l-a mai luat?

ca sa sa Offtik CR7 (NR.1) care a ales sa joace la arabi pe o comoara de bani si ca sa-i dea americansky si lu Me$$i neste parale in plus si un PatentHouse in care sa se PentPioneze.

VardyParty
VardyParty  •  31 Octombrie 2023, 15:39
Postat de Stelian66 pe 31 Octombrie 2023, 14:29

Exact ce spuneam , fiecare cu lumea lui .

Asa este. Hai Steaua :)

Vezi toate comentariile (56)
Comentează