INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRATAMENT CU FACTORI DE CREŞTERE

Barcelona foloseşte aceeaşi metodă ca şi Steaua pentru a-l recupera pe Valdes

Articol de GSP - Publicat marti, 22 februarie 2011 00:00 / Actualizat marti, 22 februarie 2011 17:58

Medicii catalani îi injectează portarului blaugrana plasmă îmbogăţită, ce accelerează regenerarea ţesuturilor afectate. Szekeley a urmat aceeaşi procedură şi a avut succes


Ca şi Steaua, în cazul lui Janos Szekely, Barcelona a apelat la rîndu-i la tratamentul cu plasmă îmbogăţită pentru o recuperare mai rapidă a portarului său, Victor Valdes, de pe urma unei accidentări. Metoda e foarte simplă şi se bazează pe capacitatea naturală a organismului de a se reface.

Astfel, jucătorului i se recoltează între 20 şi 40 de mililitri de sînge din braţ (foto 1), care apoi sînt centrifugate într-un aparat special vreme de zece minute (foto 2). În urma acestei proceduri, sîngele se separă în eprubetă astfel: la bază rămîn globulele roşii, la mijloc cele albe şi în partea de sus plasma bogată în factori de creştere (foto 3). Ulterior, aceasta din urmă e injectată în zona lezată (foto 4), accelerînd regenerarea ţesutului lezat.

Medicii catalanii speră să-l pună astfel pe picioare pe portarul Valdes pînă la returul cu Arsenal, din "optimile" Ligii, programat pe 8 martie. Cu Xavi, cu Puyol şi cu Iniesta le-a reuşit pe deplin.

Stomatologii au fost primii
Această metodă revoluţionară a fost utilizată întîia oară de către medicii stomatologi, pentru vindecarea leziunilor gingivale. Ulterior, tratamentul cu factori de creştere a devenit o practică şi în chirurgia estetică. În sport, poate fi folosit numai în cazul leziunilor musculare, pubalgiilor, tendinitelor sau deterioararea cartilajelor.

Nu e doping
Tratamentul a stîrnit controverse în momentul în care, datorită lui, Barcelona a reuşit săl recupereze miraculos pe Andres Iniesta pentru finala Ligii 2009, de la Roma. Rivalii catalanilor au pus sub semnul întrebării moralitatea acestei tehnici, dar fără succes. WADA, agenţia mondială antidoping, n-a putut-o interzice în condiţiile în care nu se foloseşte nici o substanţă ce poate fi considerată "doping".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
nicky
nicky  •  22 Februarie 2011, 18:59

Asta inseamna ca Paligora nu e chiar habarnist, asa cum sugera medicul nationalei, desi inclinam sa cred asta de mai demult, din momentul in care dr Popescu nu a infirmat acuzele lui MM cum ca ar fi ginecolog de meserie, iar clinica lui particulara solicita tarife mari cluburilor...

dino_alx
dino_alx  •  22 Februarie 2011, 18:40

parca tot voi ati spus ca si tanase si apostol s-au recuperat prin aceasta metoda: SI EA E LEGALA ABIA DE LA 1 IANUARIE !!! ( szekely si restul de la steaua cand au fost accidentati ? nu era doping)

verdele
verdele  •  22 Februarie 2011, 18:28

ce nesimtiti sunt astia de la barcelona! a furat de la steaua procedura medicala a stelei. nesimtitii! ar trebui ca jiji si argaseala sa- dea in judecata. cum sa faca asa ceva???? rusine barcelona!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează