INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BELARUS

Belarus, un fotbal total aservit regimului! Cine îl contestă pe Lukașenko dispare din națională

Alexander Lukashenko. Foto: Imago Images
Alexander Lukashenko. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 03 aprilie 2023 16:36 / Actualizat luni, 03 aprilie 2023 17:28

Naționala Belarusului, învinsă de România la București (1-2), ar putea fi exclusă mâine de UEFA din preliminariile Campionatului European din cauza implicării țării în război, din cauza încălcării grave a drepturilor omului și din cauza lipsei de independență a fotbalului.

Mâine, la reuniunea Comitetului Executiv UEFA de la Lisabona, naționala Belarusului ar putea fi exclusă din preliminariile Euro 2024, caz în care grupa noastră va continua în cinci echipe, rezultatele selecționatei antrenate de Gheorghi Kondratiev (0-5 cu Elveția și 1-2 cu România) urmând a fi anulate.

Ilie Dumitrescu, reacție spumoasă după ce a văzut discursul hilar al antrenorului român din Arabia Saudită: „E ca Arteta! Părea convingător”
ARABIA SAUDITĂ
Ilie Dumitrescu, reacție spumoasă după ce a văzut discursul hilar al antrenorului român din Arabia Saudită: „E ca Arteta! Părea convingător”

Belarus, un fotbal total aservit regimului

Crește presiunea asupra președintelui UEFA. Peste o sută de membri ai Parlamentului European au semnat o scrisoare trimisă lui Aleksander Ceferin. 

„Menținerea Belarusului ar fi o ofensă adusă victimelor agresiunii ruse și tuturor bielorușilor forțați să-și părăsească țara sau care trăiesc în frică și teroare acasă”, i s-a transmis lui Ceferin. Forul de la Nyon a confirmat astăzi: „Subiectul «Belarus» se va discuta la Lisabona”.

Lista neagră a fotbaliștilor: „Dacă numele tău apare acolo, e imposibil să mai continui”

Ceferin are tot mai multe semnale că fotbalul, folosit ca propagandă de Aleksandr Lukașenko (primul și singurul președinte al Belarusului, în funcție din 1994, și aliatul lui Vladimir Putin), e supus regimului.

Aleksandr Ivulin, jurnalist la site-ul independent Tribuna, fost jucător profesionist bielorus, ținut după gratii la Minsk în perioada 2 iunie 2021 - 17 februarie 2023, a amintit într-un interviu pentru The Guardian de lista neagră a fotbaliștilor care au protestat împotriva dictatorului: „Dacă numele tău apare acolo, e imposibil să mai continui în sportul bielorus. Așa că jucătorii au o singură variantă. Își țin gura închisă și pretind că sunt de acord cu autoritățile”. Altfel, nu li se mai dă nicio șansă, în cel mai bun caz.

Aleksandr Ivulin: „Nu e sigur să joci fotbal astăzi în Belarus”

Un exemplu este Stanislav Drahun, multă vreme căpitanul lui BATE Borisov. A ieșit de pe scena echipei naționale în 2020, la 31 de ani, deși încă evolua foarte bine. În 2022, a fost golgheterul lui BATE, depășind barierelor celor 600 de meciuri și 100 de goluri în carieră. Obligat să părăsească selecționata, după un deceniu în tricoul roșu, cu 68 de selecții și 11 goluri, prima sa reușită fiind în octombrie 2011, la 2-2 în fața "tricolorilor", pe Arena Națională.

Astfel s-ar fi selectat și actuala națională. Cine îl contestă pe Lukașenko dispare. Cine nu comentează continuă. „Nu e sigur să joci fotbal astăzi în Belarus, mai ales dacă ai o anumită opinie politică. Locurile jucătorilor de top care nu au mai fost chemați din cauza opțiunii politice s-au eliberat și au fost ocupate de alții, care au văzut totul ca pe o șansă și au făcut un compromis. Au pretins că lucrurile sunt bune, au tăcut și au profitat de ocazie. Sunt folosiți ca unelte de propagandă, dar e un preț asumat de ei”, a povestit Ivulin, care a părăsit Belarusul după ieșirea din închisoare.

Cum se face selecția la naționala Belarusului: „I-ai adus pentru că sunt loiali”

Un om de afaceri, Aleksandr Knirovic, și el fugit din țară, a postat un mesaj tulburător de curând, pe social media: „Mă bucur sincer când pierde naționala Belarusului. Și nu, nu mă mustră conștiința. De ce? Uite de ce: prizonieri politici, represiune, sute de mii în exil. Pentru că interzicerea meseriei e o normă în Belarusul de astăzi. Și pentru că toți din federație și selecționerul Kondratiev au gurile închise. 

Pentru că, azi, fotbalul din Belarus e condus ca un club sătesc, iar loialitatea față de șeful cel mare e mai importantă decât profesionalismul și sinceritatea. De aceea sunt împotriva lor. Băieți, n-am fost dezamăgit! Îți mulțumesc, Gheorghi Petrovici Kondratiev! Da, ai ales încă o dată jucătorii nepotriviți, dar i-ai adus pentru că sunt loiali”.

Patru titulari au semnat scrisoarea pro-Lukașenko

O dovadă pentru cum este făcută selecția la Minsk. Patru dintre titularii Belarusului la 1-2 în fața „tricolorilor”, pe 28 martie, s-au numărat printre sportivii care au semnat o scrisoare pro-guvern, pro-Lukașenko. Numele lor: Zahar Volkov (stoper, 25 de ani, BATE), Vladislav Malkevici (fundaș stânga, 23 de ani, BATE), Evgheni Iablonski (mijlocaș central, 27 de ani, Aris Limassol) și Ivan Bahar (extremă, 24 de ani, Ironi Kiryat Shmona).

Ca o consecință, și rezultatele sunt slabe. Din martie 2021, Belarus are nouă înfrângeri consecutive în preliminariile CM și CE, ultima la București. În 2022, a câștigat trei meciuri, toate amicale, toate cu adversari modești: 3-0 cu India, 1-0 cu Bahrein, 1-0 cu Siria. Și a retrogradat în Divizia D, nivelul cel mai de jos al Ligii Națiunilor, după ce, în 2021, fusese pe ultima poziție în grupă în campania pentru Mondialul din Qatar, cu șapte eșecuri la rând în opt partide!

„Federația din Belarus reprezintă doar regimul”

O altă probă a unui fotbal aservit puterii: alegerile de la federație (ABFF). Fostul președinte, Vladimir Bazanov, din 2019 șeful ABFF, și-a retras candidatura pentru al doilea mandat cu o zi înaintea scrutinului, acceptând ce i s-a dictat de la palatul prezidențial, potrivit Tribuna.com. 

A fost înlocuit pe 22 martie cu Nikolai Șerstnev, 62 de ani, politician care fusese ultima oară director de investiții la Academia Națională de Științe înainte de a conduce Comitetul Regional Vitebsk timp de șapte ani. Ex-asistentul lui Lukașenko, specializat în zootehnie, trebuia să câștige și a fost ales în unanimitate. 

Are doi adjuncți. Unul dintre ei, chiar Bazanov, fost vicepreședinte al Camerei Reprezentanților (parte a Adunării Naționale). Celălalt, Mihail Botnikov, care l-a păzit în trecut, ca bodyguard, pe Lukașenko

„Federația bielorusă de fotbal se discreditează de mulți ani. Nu reprezintă sportul bielorus, ci doar regimul aflat la putere”, a afirmat Aleksandr Ivulin pentru The Guardian.

Citește și:

Edi a avut dreptate! Andrei Ivan, o nouă evoluţie modestă! Cifre horror pentru atacantul Craiovei

Mircea Lucescu se desparte de Dinamo Kiev la vară! Clubul ucrainean îi caută deja un înlocuitor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
steaua.libera
steaua.libera  •  03 Aprilie 2023, 17:04

Asa regim, asa echipa. Nota 20!

VardyParty
VardyParty  •  03 Aprilie 2023, 17:01

Bai, ce interesant! Putin cum e? A mai murit putsin de cancer? Emilio, ai microfonul!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează