INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

foto Bianca Westwood, unul dintre cei mai importanți jurnaliști britanici: „Nu mă deranja când mi se spunea că sunt urâtă, ci când bărbații spuneau «Nu știi nimic despre fotbal»”

Bianca Westwood (foto: Instagram) +31   FOTO
Bianca Westwood (foto: Instagram)

Articol de - Publicat sambata, 23 martie 2024 09:45 / Actualizat sambata, 23 martie 2024 12:32

Bianca Westwood, 50 de ani, este unul dintre cei mai importanți jurnaliști de sport. Britanica a fost prima femeie reporter la emisiunea Soccer Saturday, a plecat de la Sky Sports după 22 de ani și s-a alăturat celor de la talkSport.

Westwood, fan declarat al echipei West Ham, are amintiri plăcute din timpul petrecut în televiziune, dar a dezvăluit că a trăit și unele momente delicate:

Edi Iordănescu, mesaj direct pentru Ianis Hagi: „Nu poate să continue așa!” + Avertisment frontal: „Altfel, ești zdrobit!”
ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD 1-1
Edi Iordănescu, mesaj direct pentru Ianis Hagi: „Nu poate să continue așa!” + Avertisment frontal: „Altfel, ești zdrobit!”

„Când am făcut un test de ecran, cu mulți ani în urmă, mi s-a spus că nu sunt suficient de atrăgătoare pentru Sky Sports News. Și o parte din mine s-a întrebat: de ce trebuie să fiu atrăgătoare? Sunt bărbați neatractivi acolo și nu au niciun fel de problemă.

Eu credeam că nu arăt prea rău. La acea vreme mi s-a spus că trebuie să existe un anumit tip de simetrie a feței tale ca femeie, iar eu nu aveam așa ceva. Este interesant că, ani mai târziu, am ajuns la TV și nu a contat că o sprânceană era mai înaltă decât cealaltă”, a spus ea pentru Business Excellence Channel.

Westwood își amintește că, după prima ei emisiune a primit sute de mesaje de la bărbați: „Ceea ce obișnuia să mă enerveze cu adevărat nu erau oamenii care îmi spuneau că sunt urâtă sau că trebuie să mă fi culcat cu producătorul sau că sunt bătrână sau că mă machiez prea mult sau prea puțin sau orice ar fi fost, nimic din toate astea nu mă deranja cu adevărat, ci atunci când bărbații spuneau «Nu știi nimic despre fotbal».

Asta mă scotea din sărite, pentru că mă uit la fotbal dinainte ca cei care comentau să se nascăDupă o vreme, au apărut mai multe voci care mă susțineau și a contat acel mic ajutor”.

Westwood declara în vara lui 2023, la despărțirea de Sky Sports: „Au fost 22 ani și jumătate fenomenali. Faptul că am fost prima femeie reporter de meci la Soccer Saturday este un lucru de care sunt extrem de mândră și care nu-mi va putea fi luat niciodată. Am acoperit sute și sute de meciuri, am intervievat sute de jucători și manageri.

M-am uitat ore în șir la fotbal. Ani de experiență care vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Vă sunt recunoscătoare vouă, telespectatorilor, pentru că m-ați urmărit de-a lungul anilor și pentru tot sprijinul vostru. Celor cu care am lucrat și care au fost o mare parte din viața mea la Sky, știți cine sunteți, vă mulțumesc pentru amintiri. Să trecem la următorul capitol”.

Reacțiile negative au demoralizat-o: „A fost brutal!”

Bianca a parcurs etapă cu etapă până și-a îndeplinit visul: „Am fost în culisele emisiunii Soccer Saturday timp de aproximativ 10 ani înainte de a începe să relatez meciurile, așa că am muncit pentru a ajunge unde sunt. Am început ca asistent editorial, asistent de producător și l-am tot bătut la cap pe Ian Condron, producătorul executiv, să îmi dea o șansă, dar cum Clare Tomlinson era cam singura femeie reporter de fotbal, cred că cei de la putere au zis una e de ajuns pentru moment.

Am crezut că va fi întotdeauna dificil ca altcineva să reușească. Clare a fost absolut genială și nici măcar nu mi-a trecut prin cap să fiu reporter de fotbal până când nu am văzut-o în acțiune. Atunci când crești, dacă nu ai un model de urmat pe care să-l privești și să-l admiri, dacă nu-l vezi, nu poți fi el. Așa că, văzând-o pe ea, am vrut și eu să fac asta.

Cele mai multe femei de pe ecran la Sky erau la Sky Sports News, toate erau prezentatoare foarte spectaculoase, nu prea era nimeni altcineva pe teren în afară de Clare, dar eram atât de obișnuită să fiu un fan al fotbalului, să fiu la meciuri.

La primele mele apariții, am crezut că m-am descurcat bine, a fost destul de liniște. Dar apoi, dintr-un motiv oarecare, a existat o reacție negativă în online. Nu era văzut cu ochi bună că eram o femeie reporter de meciuri.

Când rețelele sociale au început să ia amploare, am fost cu adevărat nepregătită pentru reacțiile primite. A fost brutal! Așa că m-a cam dat înapoi destul de mult pentru că începeam să mă gândesc prea mult și voiam ca totul să fie perfect”

Bianca Westwood (foto: Instagram)
Bianca Westwood (foto: Instagram)
Bianca Westwood (foto: Instagram)
Bianca Westwood (foto: Instagram)
Bianca Westwood (foto: Instagram)
+27 FOTO

Westwood își amintește de o campanie a fanilor pentru a determina Sky să o concedieze. Deși campania nu a avut succes, Bianca descrie acea perioadă ca fiind „una foarte grea din viața mea.

Nu am vrut să renunț pentru că nu voiam să-i las pe abuzatori să câștige, dar nici nu puteam să dorm în noaptea dinainte pentru că eram atât de speriată, și era un cerc vicios, pentru că ajungeam la meci și nu dormisem. Creierul meu nu funcționa cum trebuie. A fost un fel de spirală pentru un timp până când am primit sprijin”.

Bianca a avut câteva sfaturi pentru tinerii jurnaliști despre cum să facă față acestui tip de ură: „Odată cu vârsta și experiența nu te mai afectează ce spun cei rău intenționați. Nu mai simt nevoia să fiu plăcută de toată lumea. Nu-mi place toată lumea, așa că de ce aș cere ca toată lumea să mă placă?!”.

Bianca Westwood l-a contrat pe Joey Barton: „Am mers la primul meci la West Ham înainte ca el să se nască”

Englezul Joey Barton (41 de ani), fost antrenor la Bristol Rovers și ex-jucător la Manchester City, Newcastle și QPR, a declarat că femeile nu ar trebui să comenteze fotbalul masculin, ceea ce a provocat reacții puternice.

La finalul anului trecut, Barton a făcut valuri cu o postare sexistă pe Instagram: „Femeile nu ar trebui să vorbească cu niciun fel de autoritate despre fotbalul masculin. Să fim serioși, este complet altceva, chiar dacă nu acceptă asta. Vom vedea mereu lucrurile diferit.

Fotbalul feminin înflorește, ceea ce este fantastic, dar nu pot lua în serios nimic din ceea ce spun ele despre cel masculin”.

Printre vocile care l-au contrat pe Barton s-a numărat și Bianca Westwood. „Atunci cine e calificat să vorbească despre fotbal? Urmăresc fotbalul de 40 de ani, am mers la primul meci la West Ham înainte ca Joey să se nască.

Am urmărit ore peste ore de fotbal, am lucrat în culise la Sky Sports vreme de 10 ani până să apar pe cameră și am văzut colegi bărbați primind șanse pe care eu nu le primeam, deși poate nu erau la fel de buni ca mine.

Mi se pare că Joey are o problemă cu anumiți analiști care nu au făcut suficiente lucruri în fotbal, dar cum ar ști el asta? Cum cuantifici asta?

Avem jucători din Championship care comentează meciuri de Champions League. Deci la ce nivel trebuie să ajungi, în opinia lui Joey, ca să poți fi considerat expert asupra fotbalului masculin?”, a întrebat Bianca la acea vreme.

Bianca Westwood și Ronnie O'Sullivan au format un cuplu

Bianca Westwood, unul dintre cei mai importanți jurnaliști britanici: „Nu mă deranja când mi se spunea că sunt urâtă, ci când bărbații spuneau «Nu știi nimic despre fotbal»”
Ronnie O'Sullivan și Bianca Westwood, în 2001, după finala Campionatului Mondial de Snooker Embassy de la Sheffield (foto: Guliver/Getty Images)

În urmă cu mai mulți ani, Bianca a format un cuplu, pentru o scurtă perioadă, cu Ronnie O'Sullivan, unul dintre cei mai de succes jucători de snooker din lume.

„Ea a fost minunată. M-a învățat o mulțime de lucruri, cum ar fi cum să mă relaxez. Bianca m-a învățat să mă calmez, să citesc ziarul, să beau o ceașcă de ceai. Să mă îndepărtez de snooker, să merg la teatru, la film și să am o viață socială”, spunea legenda snooker-ului la acea vreme.

Citește și alte articole:

Andone după incidentul lui Ionel Ganea cu poliția rutieră: „Chiar în halul ăsta?! Să te ia duba?!”
ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD
Andone după incidentul lui Ionel Ganea cu poliția rutieră: „Chiar în halul ăsta?! Să te ia duba?!”
Mircea Lucescu a identificat cea mai mare problemă a naționalei României: „Să facă asta până la EURO”
ROMÂNIA - IRLANDA DE NORD 1-1
Mircea Lucescu a identificat cea mai mare problemă a naționalei României: „Să facă asta până la EURO”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează