INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Blatter l-a sunat pe Obama înaintea alegerilor gazdei CM 2022: "America va pierde Mondialul! Qatarul îl va organiza"

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 21 ianuarie 2018 10:11

Dezvăluiri șocante din culisele FIFA. Qatar a plătit 100 de milioane $ forului mondial după ce a câștigat alegerile din 2010, Platini și prietenii din Comitetul Executiv oferindu-i voturile lor. Beckenbauer e bănuit că a luat bani de la australieni.

La peste șapte ani de la controversatele alegeri din 2010, când FIFA a decis ca Rusia și Qatarul să găzduiască Mondialul în 2018 și 2022, dezvăluirile continuă. Bonita Mersiades, unul dintre oficialii importanți ai candidaturii Australiei la CM 2022, își lansează miercuri la Londra cartea "Whatever It Takes — The inside story of the FIFA way". Iar Mail on Sunday a publicat mai multe detalii șocante, inclusiv discuția avută de Mersiades cu Sepp Blatter în noiembrie, în Elveția.

"Platini, Lefkaritis și alții au ales Qatarul"

Pentru a fi siguri că vor organiza turneul final, qatarienii au făcut o promisiune forului de la Zürich: televiziunea Al Jazeera, controlată de stat, va plăti 100 de milioane de dolari, dacă va primi votul Comitetului Executiv. Era ultimul pas al arabilor pentru a-și asigura competiția. Și banii au fost virați către FIFA imediat cum s-a aflat rezultatul.

Emirul de la Doha avea deja promisiunea lui Michel Platini. A confirmat-o Blatter în acel dialog cu Mersiades: "Platini m-a anunțat că voturile se mută spre Qatar. El, Lefkaritis, Erzik, D'Hooghe. Au mers cu Qatarul după întâlnirea cu Sarkozy". Pe 23 noiembrie 2010, președintele Franței a hotărât ce va face Platini, iar acesta a influențat decisiv votul. Ulterior, QSI (Qatar Sports Investments) a cumpărat clubul PSG, beIN Sports a achiziționat drepturile TV pentru Ligue 1, iar 88 de avioane Airbus au ajuns la Doha.

Șantajul lui Blatter

"Eu voiam să câștige America dreptul pentru Mondialul din 2022", afirmă Blatter. "Când am aflat ce urma să se întâmple, l-am sunat pe Barack Obama, prin președintele federației americane, și i-am zis: «Veți pierde turneul. Qatarul îl va organiza». A înțeles ce s-a petrecut și mi-a mulțumit că l-am informat".

Blatter i-a șantajat apoi pe arabi. Amenințându-i că le ia CM 2022, i-a convins ca Mohammed bin Hammam, membru al Comitetului Executiv FIFA, să nu mai candideze la alegerile din 2011 pentru președinția forului mondial. Și Bin Hammam s-a retras, lăsându-l pe Blatter candidat unic. Și câștigător al unui alt mandat.

"Beckenbauer nu ar fi ajutat Australia gratis"

Tot Blatter i-a dezvăluit lui Mersiades la Zürich că Franz Beckenbauer și partenerul său de afaceri, Fedor Radmann, au avut un interes sprijinind candidatura Australiei pentru CM 2022. "Nu e nicio îndoială că Radmann avea un plan. Știu că el a luat o mulțime de bani, iar Beckenbauer nu ar fi ajutat Australia gratis". Mersiades a aflat că numai forul de la Sydney ar fi plătit "3 consultanți internaționali" cu o sumă totală de 12,5 milioane de dolari. O parte din bani s-a oprit la Beckenbauer.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
maistor_kokir
maistor_kokir  •  21 Ianuarie 2018, 11:02

Nu stiu de ce se vorbeste de Australia , a primit un singur vot (probabil din partea lui Beckenbauer)? problema era intre Qatar si USA , primul stat (cam 2 judete mici de la noi) fara nici un stadion construit, si americanii cu peste 100 de stadioane eligibile, grija lor principala fiind doar cum sa selecteze cele 15,16 care urmau sa fie folosite pt mondial.

maistor_kokir
maistor_kokir  •  21 Ianuarie 2018, 10:52

20 de membrii FIFA, sa decida unde se organizeaza un mondial urmarit de miliarde de oameni, e cea mai mare frustrare pe care o poti avea ca simplu telespectator(sau spectator) . Primul furt a avut loc inca din momentul in care s-a luat decizia ca gazda pt 2022 sa fie anuntata cu 11 ani mai devreme, era evidenta lacomia si graba acelor personaje inca din acel moment.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează