INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SCANDAL FISCAL

Bogații ascunși în Panama » Messi și alte personalități din fotbal și-au plasat averile în paradisuri fiscale

Messi, ieșind de la una dintre audierile în procesul de evaziune în care e implicat
Messi, ieșind de la una dintre audierile în procesul de evaziune în care e implicat

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2016 00:00

Messi, dar și alte personalități din fotbal, afaceri și politică și-au deschis firme offshore în peste 21 de paradisuri fiscale, se pare pentru a tăinui câștiguri ilicite.

Capete încoronate, șefi de stat, corporații, afaceriști dubioși și oameni din fotbal. În total 140 de persoane din 50 de țări și-au văzut expuse secretele financiare în presă, printr-o scurgere de informații.

Documentele ce fac obiectul dezvăluirilor, denumite " Panama Papers", aparțin firmei de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul central în Panama și cu filiale în peste 35 de țări.

Mega Star Enterprises

În fapt, Mossack Fonseca e unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan și structuri offshore. Iar printre clienții acesteia se numără, printre alții, și cel mai în vogă jucător din lume la ora actuală: Lionel Messi.

Potrivit cotidianului As, în iunie 2013, la numai o zi după ce autoritățile spaniole l-au acuzat de o fraudă fiscală în valoare de 4,1 milioane euro, atacantul Barcelonei și părintele său, Jorge Horacio, au deschis în Panama, prin intermediul Mossack Fonseca, firma cu numele "Mega Star Enterprises".

Coproprietar

Deși Leo s-a apărat mereu susținînd că "de afaceri se ocupă exclusiv tata", în actele "Mega Star Enterprises", de care autoritățile n-au avut habar, e  trecut drept coproprietar. Și poartă inclusiv semnătura lui.

Ceea ce s-ar putea să-i agraveze acum situația în procesul cu Fiscul, care intenționa să-l lase în pace și să se concentreze doar asupra seniorului. Luna viitoare vor apărea amândoi în fața instanței!

Platini, din 2007

Panama Papers îi pun într-o lumină nefavorabilă pe mulți dintre conducătorii UEFA și FIFA. Suspendat 6 ani din fotbal, Platini și-a deschis în Panama firma "Balney Enterprises", în 2007, an în care a fost ales președintele forului continental. Iar de la FIFA, pe liste se află fostul vicepreședinte Eugenio Figueredo, ex-secretarul general Jerome Valcke, dar și unul dintre membrii Comisiei de Etică, Juan Pedro Damiani.

Practică generalizată?

Real Sociedad, club la care a jucat și Gică Craioveanu (1995-1998), își plătea jucătorii prin intermediul unor companii și bănci din Panama ca să păcălească statul spaniol. Un document din sezonul 2006-2007 arată că Darko Kovacevici figura pe statul de plată cu 1.500 euro pe lună (18.000 anual), dar în realitate încasa 1,4 milioane pe an! "Era o practică generalizată în fotbalul spaniol", s-au apărat bascii.

Și Borcea pe listă

Dintre clienții Mossack Fonseca nu lipsesc românii. Panama Papers îi devoalează pe fostul director executiv al lui Dinamo, Cristian Borcea, condamnat în "Dosarul Transferurilor", și pe ex-președintele și acționarul FC Național, Dumitru Costantin Iacov.

Alte nume sonore: afaceristul Sorin Ovidiu Vântu, Corneliu Iacubov, fost președinte FPP II Moldova și politician PSD, sau Vasile Frank Timiș, inițiatorul afacerii Roșia Montană.

Oamenii lui Putin

Partenerii de afaceri ai președintelui rus Vladimir Putin au ascuns sume fabuloase în bănci și companii fantomă. În Panama Papers apar tranzacţii însumând cel puţin două miliarde de dolari, care implică persoane sau companii apropiate lui Putin.

Premierul Islandei, David Gunnlaugson, se numără și el printre aceia care și-au deschis o firmă offshore în Panama, la fel regele Arabiei Saudite, Salman, președintele Argentinei, Mauricio Macri, și cel al Ucrainei, Petro Poroșenko.

"A fost un atac criminal al hackerilor. Niciuna dintre personalitățile acuzate nu e clientul nostru"
Ramon Fonseca Mora, director Mossack Fonseca

370de jurnaliști din 78 de țări au analizat "Panama Papers", oferite mai multor publicații de o sursă anonimă

11.500.000de acte ce conțin informații despre 214.000 firme offshore au ajuns în posesia jurnaliștilor

18 lunide închisoare și o amendă de 2 milioane euro riscă tatăl lui Messi în procesul de evaziune cu fiscul spaniol

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
dani_val
dani_val  •  05 Aprilie 2016, 18:14
Postat de turbozero pe 05 Aprilie 2016, 17:29

sunt bani negri altfel i-ar fi tinut la ei in tara.. nu cred ca dobanda bancara din panama e mai mare ca in europa sau elvetia :XD

Ce bani negri primeste Messi? Pur si simplu, chiar daca sunt persoane care au bani pentru mai multe vieti, nu vor sa plateasca jumatate statului, sau statelor, care nu le ajung cateva milioane pe an din taxe de la fiecare bogat, vor zeci si zeci de milioane, de parca au contribuit cu ceva la succesul lor, Messi trebuie sa plateasca statului spaniol bani pentru drepturile de imagine, care imagine? A lui. La asta s-a ajuns, pentru ca este celebru, trebuie sa plateasca taxa de celebritate, de parca ar apartine statului spaniol sau au facut vreun contract, sunt parteneri, aberatii peste aberatii care duc la astfel de lucruri, nu inteleg aceste lamentari ca vezi Doamne bogatii isi tin mare parte din bani prin paradisuri fiscale, ce surpriza.

turbozero
turbozero  •  05 Aprilie 2016, 17:29
Postat de 6.6.6 pe 05 Aprilie 2016, 15:46

sint banii lor si ii pot tine unde doresc!

sunt bani negri altfel i-ar fi tinut la ei in tara.. nu cred ca dobanda bancara din panama e mai mare ca in europa sau elvetia :XD

6.6.6
6.6.6  •  05 Aprilie 2016, 15:46

sint banii lor si ii pot tine unde doresc!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează