INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Bombă la FIFA: 7 oficiali arestaţi şi extrădaţi în SUA! Sepp Blatter nu e anchetat

Articol de - Publicat joi, 28 mai 2015 00:00

FBI şi procurorii elveţieni anchetează două cazuri separate. Ambele de corupţie. Unul petrecut pe teritoriul american, altul pentru desemnarea gazdelor CM 2018 şi CM 2022.

O dimineaţă furibundă la Zurich. Ieri, la ora 6:00, poliţiştii elveţieni sub acoperire au pătruns în hotelul de 5 stele Baur au Lac, au luat cheile de la recepţie şi au pătruns în forţă în camerele-ţintă.

Arestînd 7 oficiali FIFA, inclusiv pe vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, veniţi pentru alegerile prezidenţiale de mîine. I-au încătuşat şi i-au înghesuit în maşini!

Ei sînt acuzaţi într-un caz de corupţie-mamut (alte şapte nume fiind pe lista celor cercetaţi), investigat de FBI, pentru afaceri ce au lovit fotbalul nord şi sud-american în ultimii 20 de ani.

Mită, spălare de bani, escrocherie pe teritoriul SUA şi prin băncile din această ţară. Şi o fraudă estimată la peste 150 de milioane de dolari. "E şocant. FIFA a funcţionat într-o corupţie instituţionalizată de zeci de ani", a susţinut în New York Times un poliţist implicat în ancheta de peste Ocean.

"Şase dintre cei şapte au mărturisit deja", a dezvăluit ieri Loretta Lynch, procurorul general american (care afirmă că şi "atribuirea CM 2010 a fost coruptă, oficialii FIFA au luat mită ca să ofere competiţia Africii de Sud"). Toţi 7 vor fi imediat trimişi în Statele Unite, potrivit unui tratat de extrădare cu Elveţia.

În acelaşi timp, autorităţile elveţiene au alt caz legat de FIFA. Posibila corupţie din decembrie 2010, cînd Rusia şi Qatarul au fost desemnate gazdele Mondialelor din 2018 şi 2022. Zece membri ai Comitetului Executiv FIFA, care au votat în urmă cu 4 ani şi jumătate, au fost deja interogaţi. Şi poliţiştii au confiscat documente importante de la sediul FIFA din Zurich.

Miliardarul spion

Cel care a ajutat FBI-ul să obţină toate înregistrările compromiţătoare a fost miliardarul american Chuck Blazer, 70 de ani. Fost membru în Comitetul Executiv FIFA şi secretar-general CONCACAF (confederaţia din nordul şi centrul Americii), acesta a fost acuzat de Fisc de neplata unor impozite uriaşe la stat pentru zecile de milioane deturnate în ultimii 20 de ani. Şi, încercînd să scape cu o condamnare mai uşoară, a acceptat să poarte la toate întîlnirile FIFA un breloc cu microfon.

Blatter a scăpat

"Preşedintele Blatter e relaxat. El nu este nici implicat, nici investigat", a declarat Walter De Gregorio, directorul de comunicare al FIFA. "E surprinzător ce s-a întîmplat. Astăzi, victima e FIFA. Noi am cerut deschiderea unei anchete în noiembrie 2014, iar Raportul Garcia, legat de alegerile gazdelor CM 2018 şi 2022, a fost oferit justiţiei elveţiene. Oricum, aceste turnee vor rămîne în Rusia şi Qatar. Nici alegerile prezidenţiale nu se schimbă. Vineri, la Zurich".

FRF confirmă. Votează cu prinţul Ali!

Mîine, la Congresul FIFA de la Zurich, Răzvan Burleanu voia să-l susţină pe Van Praag la alegerile pentru noul preşedinte al forului mondial. Dar olandezul s-a retras, anunţînd că va vota cu Ali bin Al-Hussein, unicul contracandidat al lui Sepp Blatter. Şi şeful FRF, care va fi însoţit în Elveţia de secretarul general Chivorchian, îl sprijină tot pe prinţul iordanian. "Aceasta e o zi tristă pentru fotbal", a spus Ali după arestările din Elveţia.

"De 40 de ani, din perioada Havelange, FIFA are cultura corupţiei. Nu Blatter a iniţiat-o, dar a tolerat-o. E calea de a rămîne la putere"
Guido Tognoni, fost oficial FIFA

20 de anide închisoare riscă arestaţii în cazul de corupţie din Statele Unite

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează