INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  

Britanicii nu sunt homofobi » 82% dintre fani n-ar avea nicio problemă ca echipa lor să transfere un jucător homosexual

Thomas Hitzlsperger (foto: Guliver/Getty Images)
Thomas Hitzlsperger (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 octombrie 2016 12:34

Un sondaj inițiat de BBC Radio 5 arată că în Anglia, Țara Galilor și Scoția există un nivel ridicat de deschidere cu privire la sportivii homosexuali (82% din persoanele intervievate).

Doar 8% spun că prezența unui sportiv homosexual în echipa lor i-ar determina să nu-și mai urmarească favoriții.

Alte statistici ce au implicat opinia fanilor a 11 sporturi diferite:

  • 12% ar fi mult mai reticenți cu privire la transferul unui jucător de la un club rival, decât la aflarea veștii că un jucător gay este parte din clubul său favorit.
  • 8% nu și-ar mai urmări echipa dacă aceasta ar semna un jucător gay.
  • 57% consideră că sportivii gay ar trebui să-și dezvăluie orientarea pentru a-i încuraja și pe cei ce nu au expunerea lor.
  • 18% sunt de părere că sportivii gay ar trebui să-și păstreze orientarea sexuală secretă.
  • 15% cred că prezența unui sportiv gay în echipa lor, ar crea o atmosferă stânjenitoare în rândul colegilor.

Un studiu similar a fost organizat și în spațiul online de către ComRes. Sondajul care a adunat 4.000 de păreri a scos la iveală alte statistici interesante

  • 72% consideră că cluburile de fotbal ar trebui să se activ implice în educarea fanilor în legătură cu homofobia.
  • Jumătate din cei care au răspuns admit că au fost martorii unor momente de abuzuri homofobe pe stadioanele unde au fost prezenți.

Greg Clarke, președintele federației Engleze, a tratat subiectul cu reținere într-o intervenție în Parlament: "În acest moment, nu aș încuraja fotbaliștii să-și declare orientarea sexuală din pricina intoleranței la care s-ar putea expune din partea fanilor".

Fostul mare atacant englez Chris Sutton a criticat în termeni duri poziția luată de președintele federației: "E anormal ca acei 8% să facă legea. Acel procent de "involuați" nu ar trebui lăsați pe stadioane și este ridicol că președintele federației le acordă credit. Mi se pare incredibil că în societatea actuală, încă mai există instanțe personale care să poată decide dacă un sportiv gay ar trebui sau nu să-și declare orientarea".

De-a lungul timpului, fotbaliștii care au evoluat în Anglia s-au ferit să abordeze public acest subiect. Primul care a făcut-o a fost Justin Fashanu, în 1990, care a fost urmat abia 24 de ani mai târziu de Thomas Hitzlsperger și Robbie Rogers.

Ultimul chiar a ținut să precizeze că i-ar fi fost imposibil să recunoască și să continue să joace fotbal din cauza presiunii externe care ar fi urmat.

sursa: bbc.com

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  26 Octombrie 2016, 14:32
Postat de Mat Loner pe 26 Octombrie 2016, 14:22

83% dintre fani sunt gay...

Normal. La cat de frumoase-s femeile lor, nu pot face diferenta.

182866735401235
Mat Loner  •  26 Octombrie 2016, 14:22

83% dintre fani sunt gay...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează