INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

"Bunicii" fluieră fals » Cinci arbitri de peste 48 de ani, doi trecuți de 51, sunt "centrali" în Premier League. În vârstă, supraponderali și gafând în serie

Articol de - Publicat joi, 05 ianuarie 2017 00:00

Nu e etapă fără scandal în elita fotbalului european din cauza gafelor cu fluier.

"Arbitrii noștri profesioniști greșesc mai mult de jumătate din deciziile importante", este concluzia unui studiu realizat în Insulă după prima jumătate a sezonului de Premier League. Ultimul care a făcut praf o partidă a fost Mike Dean, 48 de ani, la West Ham - Man. United (0-2), pe 2 ianuarie. Același care, în 2012, sărea în sus de bucurie pe teren când Saha, atunci la Tottenham, marca într-un derby cu Arsenal!

"Prea bătrâni pentru viteza jocului"

Fostul internațional irlandez Tony Cascarino, ex-Chelsea, are o explicație: "Cei care conduc meciurile sunt mult prea bătrâni și supraponderali pentru viteza cu care se joacă în Anglia. Nu rezistă fizic și psihic. Obosesc, și când ești obosit faci erori".

Lansat spre 52 de ani

În Premier, puteai să arbitrezi până la maximum 48 de ani. Dar, după ce mai multe cazuri au ajuns la tribunal, considerându-se că limitarea vârstei e o discriminare, "centralii" au rămas în iarbă. Azi, în Select Group Referees, zece dintre cei 18 au peste 45 de ani (bariera UEFA), cinci au depășit 48, și doi au sărit de 50! Roger East e lansat spre 52, în timp ce Neil Swarbrick a împlinit 51 în decembrie!

Câștigă mai bine decât premierul

De ce s-ar retrage, când câștigă atât de bine? În 2015, Martin Atkinson, care se apropie acum de 46 de ani, a adunat din salariu și bonusuri în Anglia și cupele continentale 150.650 de lire (echivalentul a 177.000 de euro), cu 8.150 de lire mai mult decât David Cameron, premierul britanic la acea vreme!

"Dinozaurii" renunță mult după 50 de ani în Premier League. Mark Halsey și Chris Foy aveau 52. Iar Phil Dowd sărbătorise deja 53 de ani. Doar accidentările în serie l-au obligat să abandoneze arbitrajul. Pentru Cascarino, nu există decât o soluție: "Arbitri tineri".

"Arbitrii sunt protejați ca leii la grădina zoologică, așa că trebuie să trăim cu deciziile lor"
Arsene Wenger, manager Arsenal

"E ceva ce mă depășește. Investim miliarde și totuși nu găsim arbitri mai tineri, care să reziste ritmului din Premier"
Tony Cascarino, fost atacant Chelsea

"Încerc să înțeleg stilul de arbitraj britanic, dar nu reușesc. Nu-l pricep deloc"
Pep Guardiola, manager Man. City

Top 5 "bătrâni" Premier

  1. Roger East 51 de ani și 237 zile
  2. Neil Swarbrick 51 de ani și 15 zile
  3. Graham Scott 48 de ani și 318 zile
  4. Mike Jones 48 de ani și 261 zile
  5. Mike Dean 48 de ani și 216 zile

120.000 €câștigă un arbitru englez de top într-un an de Premier League (salariu și bonusurile de etapă, 1.400 de euro pe meci)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
blatistu49
blatistu49  •  05 Ianuarie 2017, 09:14

Tudor de cind e in arbitraj fluiera FCSB si pe urmaritori sa u inaintea FCSBului le prelucreaza

Vezi toate comentariile (1)
Comentează