INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BLATURI

”Cel mai mare scandal al tuturor timpurilor”: 680 de blaturi, 425 de acuzaţi, 50 deja condamnaţi, 30 de ţări ”virusate”

În Turcia şi în Germania s-au descoperit cele mai multe blaturi.
În Turcia şi în Germania s-au descoperit cele mai multe blaturi.

Articol de - Publicat marti, 05 februarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 04 februarie 2013 20:20

Rob Wainwright, directorul Europol, a prezentat ieri, la Haga, rezultatele investigaţiilor demarate începînd din august 2011, cu privire la meciurile trucate din fotbalul mondial.

Campionate naţionale, competiţii europene intercluburi, preliminarii de CM şi CE. Nimic n-a scăpat "tentaculelor" mafiei pariurilor. În conferinţa de presă organizată ieri, la Haga, directorul Europol, Rob Wainwright, n-a putut dezvălui indentitatea meciurilor trucate "din cauza procedurilor judiciare în derulare". Dar numai cifrele rezultate din investigaţiile efectuate de 18 luni încoace sînt de ajuns ca să-ţi ridice părul de pe cap:
- 680 de blaturi (380 în Europa, 300 în Africa, Asia, America Centrală şi de Sud)
- 30 de ţări "virusate" de mafioţi. Pînă în acest moment, România n-a fost nominalizată.
- 425 de suspecţi indentificaţi: arbitri, conducători de cluburi, foşti sau actuali jucători
- 50 de condamnări deja dictate, 80 de mandate de căutare eliberate de instanţe

Wainwright consideră că "ne confruntăm cu cel mai mare scandal al tuturor timpurilor în fotbal. E o zi tristă pentru sportul rege". Şi nici măcar nu se termină aici. Potrivit directorului Europol, ar fi vorba doar despre "vîrful Icebergului"!

Dirijaţi din Singapore
Cele aproape 700 de blaturi identificate sînt "opera" unui sindicat al pariurilor cu sediul în Singapore. Potrivit Europol, acesta colabora în Europa cu diverse reţele criminale. Numeroase, extrem de bine organizate şi prezente în 15 ţări. Iar banii circulau prin intermediul unor "curieri".

Paradisul Germania
Una dintre ţările în care s-au descoperit multe meciuri trucate e Germania. În special în diviziile inferioare. Au fost deja arestate şi condamnate 14 persoane, care au primit, în total, 39 de ani de închisoare. Conform Europol, sentinţe s-au mai pronunţat şi în Finlanda, Ungaria, Slovenia şi Austria.

"Dublă" Mutu într-un blat?!
Deşi tot timpul în lumina reflectoarelor, Liga n-a scăpat neatinsă de flagelul blaturilor. Europol a identificat două meciuri, dintre care unul disputat în Anglia, "cu trei-patru ani în urmă", cum a precizat Wainwright. Celălalt ar putea fi Debrecen - Fiorentina (3-4), jucat pe 20 octombrie 2009, şi în care Adi Mutu a reuşit o "dublă" pentru italieni. Sau Dinamo Zagreb - Lyon 1-7, disputat în decembrie 2011. Ambele întîlniri au trezit mari suspiciuni la vremea respectivă.

19 meciuri din cupele europene au fost trucate: 4 în Ligă (două în calificări) şi 15 în Europa League (14 în calificări)

16 milioane de euro a cîştigat mafia pariurilor numai din meciuri disputate în Germania, realizînd un profit de 8 milioane de euro

100.000 de euro de meci era suma maximă utilizată de mafioţi pentru a mitui arbitri, jucători şi conducători de cluburi

140.143 euro e cea mai mare sumă achitată unei persoane. Plata s-a efectuat în Austria

2 meciuri din preliminariile CM şi unul din preliminariile CE se numără printre "blaturile" descoperite de Europol

"Ne confruntăm cu cel mai mare scandal al tuturor timpurilor în fotbal. E o zi tristă pentru sportul rege" (Rob Wainwright, director Europol)

"Pagubele pe care le produc aceste reţele criminale sînt imense. Dincolo de banii pe care-i pierd casele de pariuri sau cluburile e în joc încrederea şi sprijinul suporterilor" (Friedhelm Althans, Investigator-şef Germania)

"Dacă mîine vom merge să vedem un meci al cărui rezultat se ştie deja, fotbalul e mort" (Michel Platini, preşedinte UEFA)

Top blaturi
1. Turcia: 79 meciuri
2. Germania: 70 meciuri
3. Elveţia: 41 meciuri

Playtech: BOMBĂ! De ce nu l-a grațiat Băsescu pe Gică Popescu! S-a aflat ADEVĂRUL


Comentarii (19)
ovi81ugw
ovi81ugw  •  05 Februarie 2013, 22:25
Postat de george2123 pe 05 Februarie 2013, 04:31

Noi nu suntem in dosarul asta? Pai probabil au facut un dosar separat pentru noi

la noi se chinuie sa numere meciurile corecte ...nu blaturile

dani_val
dani_val  •  05 Februarie 2013, 14:32

Acel 1-7 Zagreb-Lyon a fost pe fata, si-un copil de 7 ani isi dadea seama, 6 goluri in 30 de minute, si OM-ul a fost suspect atunci, dar au fost mai finuti, Banciule, unde esti?

cobra_z
cobra_z  •  05 Februarie 2013, 14:10

de cand fotbalul s-a transformat in afacere prin sumele colosale care se invart in acest sport, nu mai exista fair play, mai mult de jumatate din meciuri sunt trucate prin arbitraje,pariuri,coruptie...iar noi comentam ca steaua a furat, ca cfr a castigat dupa ce i s-a anulat un gol corect adversarei, ca dinamo a pierdut cu nu stiu ce anonimi...comentam ca prostii va spun...altii baga bani in buzunare mascati de naivitatea suporterilor...

Vezi toate comentariile (19)
Comentează