INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  IN MEMORIAM

VIDEO Celebra statuie Hristos Mântuitorul din Rio, îmbrăcată cu tricoul lui Pele! Omagiu la un an de la moartea legendei

Articol de - Publicat sambata, 30 decembrie 2023 14:10 / Actualizat duminica, 31 decembrie 2023 18:05

Brazilienii i-au adus, vineri, un omagiu lui Pele, la un an de la decesul triplului campion mondial din cauza unui cancer la colon.

O ceremonie desfăşurată la statuia lui Iisus Mântuitorul din Rio de Janeiro, unul dintre cele mai emblematice repere ale ţării sud-americane, a inclus proiecţia tricoului echipei naţionale a Braziliei cu numele şi numărul 10 al lui Pele pe sculptură. 

A fost citit un mesaj din partea Papei Francisc:

"Pelé, numele sub care domnul Edson Arantes do Nascimento a devenit celebru la nivel mondial, a fost, fără îndoială, un sportiv care a demonstrat în viaţa sa toate trăsăturile pozitive ale spiritului sportiv.

Amintirea regelui fotbalului rămâne de neşters în mintea multora şi stimulează noile generaţii să caute în sport un mijloc de a întări legăturile de unitate dintre noi", se arată în scrisoarea suveranului pontif, citită în timp ce o orchestră locală interpreta muzică.

+27 FOTO

Alte ceremonii religioase au avut loc la Muzeul Pelé din Santos, oraşul portuar pe care fotbalistul l-a pus pe hartă datorită golurilor şi succeselor sale la clubul local, precum şi în micul oraş Tres Corações, unde sportivul s-a născut în 1940.

Clubul Santos a organizat, de asemenea, un omagiu pe stadionul Vila Belmiro, unde Edson Cholbi do Nascimento, unul dintre fiii lui Pele, a lansat 10 baloane albe de la mijlocul terenului. Înmormântarea lui Pele a avut loc pe stadion.

Cifrele lui Pelé

  • 1.283 de goluri în 1.366 de jocuri la cluburi și națională, inclusiv amicale, are Pelé, performanță de Guinness World Record;
  • 655 de goluri în 700 de meciuri la cluburi are brazilianul. A marcat de 77 de ori în 92 de partide pentru Seleção;
  • 643 de goluri a marcat Pelé în 659 de meciuri jucate la Santos; înaintea de a pleca la Cosmos New York;
  • 3 titluri de campion mondial (1958, 1962 și 1970) a cucerit "O Rei" în cei 21 de ani de carieră;
  • 30 de trofee a câștigat Pelé: cu Santos (25), New York Cosmos (2) și naționala Braziliei (3);
  • 19 noiembrie 1969 a fost data în care marele Pelé a marcat golul 1.000 al carierei, în meciul 909.

De unde porecla Pelé?

Când era mic, Pelé se atașase de unul dintre coechipierii tatălui său Dondinho, care juca la Bauru. Îi plăcea să stea în poartă, la miuțe, ca Bilé, și să le spună tuturor că el e Bilé. 

Dar nu reușea să pronunțe corect. Și suna Pilé. De atunci, a rămas Pelé. Oricât a încercat el să-i convingă că i-ar fi mai drag Edson sau Dico, nu a mai schimbat nimic.

Citește și:

Santos a retras tricoul cu numărul 10 în memoria lui Pele, după prima retrogradare din istorie a clubului » Ce a cerut Neymar clubului
BRAZILIA
Santos a retras tricoul cu numărul 10 în memoria lui Pele, după prima retrogradare din istorie a clubului » Ce a cerut Neymar clubului
Nu se așteptau! Cum a răspuns Papa Francisc provocării lansate în direct: „Pe cine preferați, Maradona sau Messi?”
PREFERINȚĂ
Nu se așteptau! Cum a răspuns Papa Francisc provocării lansate în direct: „Pe cine preferați, Maradona sau Messi?”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează