INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FLORESCU AŞTEPTAT DE JUDECĂTOR

Cine a luat banii? » Din transferurile lui Florescu şi Cociş la Sheriff au dispărut 50.000 de dolari

Florescu va trebui să dea explicaţii în faţa Justiţiei
Florescu va trebui să dea explicaţii în faţa Justiţiei

Articol de GSP - Publicat joi, 24 martie 2011 00:00 / Actualizat joi, 24 martie 2011 14:10

George Florescu, mijlocaşul naţionalei României, trebuie să dea justiţiei explicaţii legate de transferul din 2004 de la U Cluj la Tiraspol. Prezenţa sa în faţa judecătorului la Cluj se va produce după cele două meciuri ale echipei naţionale.

George Florescu pare a fi un personaj cheie pentru magistraţii clujeni, care aşteaptă să-l audieze de mai bine de un an. Mijlocaşul trebuie să ofere explicaţii legate de transferul său la Sheriff Tiraspol din iunie 2004. Deşi a promis că se va prezenta la Tribunal la începutul săptămînii, jucătorul nu a putut oferi declaraţii în faţa judecătorului, fiind convocat la echipa naţională.

Banii de transfer, sponsorizare?
În urmă cu mai bine de şase ani, George Florescu şi Răzvan Cociş au fost transferaţi la Sheriff Tiraspol pentru suma de 500.000 de dolari. Din această sumă, în acte nu se regăsesc aproximativ 50.000 de dolari. Unul dintre membri CD, director de la acea vreme, Marcel Lăzăreanu spune că cei 500.000 de dolari au intrat în club ca sponsorizare, modalitatea de impozitare fiind diferită.

"Au venit cu banii într-o pungă şi au fost depuşi în cutia de valori"
Unul dintre principalii contestatari ai acestui transfer este fostul portar Marcel Lăzăreanu, în prezent avocat. În anul 2004 acesta era membru în C.D. al Universităţii Cluj, iar acum dezvăluie detalii incredibile din culisele cazului

- Ce vă mai aduceţi aminte de la momentul transferului?
- Atunci din Consiliul Director făceau parte 13 persoane, care au votat  în majoritate pentru transferul lui Cociş şi Florescu în Moldova. Eu m-am abţinut, iar Teodor Pop s-a opus. Cociş avea o ofertă de 50.000 de dolari de la Rennes pentru un împrumut cu opţiune de 150.000 de dolari dacă acesta confirma la echipa lui Boloni. Am mers chiar mai departe, s-a intrat în contact şi cu Gigi Becali, care oferea 300.000 de euro pentru Cociş şi 35% dintr-un viitor transfer. A spus să vină un om pentru că dă banii a doua zi. Am încercat pînă la 1 noaptea să-l conving pe Cociş să semneze pentru că aşa credeam că era mai bine pentru el. Nu aveam nici un interes cu domnul Becali dar Cociş nu a dorit, a fost opţiunea lui. Cred că aceasta ar fi fost cea mai bună variantă pentru el.

- Bun, şi cum s-a ajuns ca jucătorii să semneze cu Sheriff?
- Ştiu că după o săptămînă de la această discuţie, chiar de ziua mea au venit toţi roşii, transpiraţi şi emoţionaţi şi au anunţat că s-a rezolvat transferul jucătorilor. Am acceptat situaţia şi am întrebat: "Bun şi s-au plătit toţi banii, da?". Mi s-a răspuns că da, s-au plătit toţi cei 450.000 de dolari. Am rămas mut. Cum 450.000 de dolari cînd noi votasem pentru 500.000 de dolari? Le-am spus imediat că este delapidare, s-au luat de mine că-i jignesc şi uite unde s-a ajuns. Nu vreau deocamdată să dau nume.

- Ce acte aţi văzut atunci?
- Am văzut între timp majoritatea actelor de la dosar. Florescu spune acolo că i s-a pus în faţă să semneze un act că a primit 25.000 de dolari după ce s-a înţeles cu cei de la Tiraspol. A dat o declaraţie scrisă că i s-a cerut să semneze că ar fi încasat acei bani, dar nu i-a văzut niciodată. Din punct de vedere penal el nu riscă nimic pentru că nu cred că a luat acei bani.

- Şi pînă la urmă unde credeţi că au dispărut acei bani?
- Eu pot să vă spun că s-a făcut un dosar penal unde apare că cei 450.000 de dolari au intrat ca sponsorizare în club. Cînd au fost întrebaţi de restul de 50.000, cei care s-au ocupat de tranzacţie au prezentat actul semnat de jucători cum că ar fi încasat ei banii. Actele nu erau înregistrate, nu aveau număr, nu aveau nimic.

- Şi banii...
- Apropo de bani! Sînt declaraţii la dosar că într-o zi de vineri, doi reprezentanţi de la Sheriff au venit cu banii, mai exact 500.000 de dolari, într-o pungă şi i-au pus pe masă! Apoi, 450.000 de dolari au ajuns în cutii de valori la Banca Transilvania, lucru care este de asemenea ilegal.

- Aţi văzut vreodată contractul de transfer?
- A apărut un acord de transfer, iar în dreptul sumei încasate era o liniuţă. Era chiar şi o clauză conform căreia transferul ar fi căzut dacă cei doi nu treceau vizita medicală, în caz contrar clubul urmînd să returneze toată suma. Care sumă? Cea care era trecută la liniuţă?

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
sorinescu
sorinescu  •  24 Martie 2011, 18:54

ei ei ei...... doara nu cred ca o sa pice Bagiu Sorin la umbra... ar fi o veste nesperata... cati juniori o distrus cumsecadele asta... Doamne ajuta ! m-as simti razbunat... dupa mai bine de 20 de ani...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează