INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  COMENTARIU

Comentariu Daniel Nanu: 1. Cruyff, 2. Cruyff, 3. Cruyff

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 25 martie 2016 09:19

Am văzut în martie 1983, în centrul orașului Târgu Jiu, o mașină vopsită jumătate alb, jumătate albastru, pe orizontală, cum erau mașinile Miliției ceaușiste, dar pe care erau scrise numele componenților Craiovei Maxima. Mai era o zi până la meciul Craiova - Kaiserslautern. A doua zi, în centrul Craiovei, un banner uriaș se întindea peste intersecția dintre Calea Unirii și drumul spre stadionul Central. Era ceva nemaiîntâlnit, bannerele vremii erau cu Ceaușescu, cu Partidul Comunist, cu realizările oamenilor muncii.
De data asta, bannerul era altfel: "UEFA din cupa ta / Vor să bea șampania / Balaci și Oltenia / Cu toată compania".

55.000 de mii de oameni au purtat atunci Craiova spre victorie și spre semifinala cu Benfica. Într-un interviu, întrebat fiind cine a fost cel mai bun fotbalist pe care l-a văzut, Ilie Balaci a răspuns: "Cruyff". Era epoca lui Maradona, a lui Platini, a lui Rummenigge, a lui Paolo Rossi, omul care a câștigat de unul singur Campionatul Mondial al Italiei 1982.

Ilie Balaci a făcut ieri o pauză. " Johan Cruyff a fost cel mai mare fotbalist pe care l-am văzut. El a inventat frânele... De la el am copiat și eu schimbările de direcție. Am văzut marea echipă a Braziliei din 1970, l-am văzut pe Pele, am jucat contra Braziliei în 1974, la Sao Paulo, dar pentru mine Cruyff va rămâne cel mai mare".

În decembrie 1999 am fost în muzeul lui Ajax de la Amsterdam ArenA. La intrarea în muzeu, poți admira ghetele de junior și legitimația de copil a lui Johan Cruyff. Era frig la Amsterdam, intrasem cu șapca pe cap în muzeu, iar când am ieșit, peste vreo două stații de metrou, încă țineam șapca în mână. După ceva timp, întrebat cine a fost antrenorul pe care l-a admirat cel mai mult, Gică Popescu avea să spună: "1. Cruyff, 2. Cruyff, 3. Cruyff". 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
fcu1948
fcu1948  •  25 Martie 2016, 23:34

Două LEGENDE nemuritoare - Craiova Maxima și Cruyff!

victor33
victor33  •  25 Martie 2016, 20:28

Era "Balaci si compania/ Cu toata Oltenia".

ion.ionescu
ion.ionescu  •  25 Martie 2016, 18:39

Despre meciul cu FCK am mai scris. A fost o nebunie naţională, cu oameni veniţi din toate colţurile ţării. La porţi era băutură confiscată pentru câteva nunţi dar au fost şi destui...cu idei : oşeni cu sticle palincă în pâini mari, de casă, alţii cu vodcă în tuburile de aluminiu ale steagurilor etc. Iar golul l-a dat Negrilă, prins la ora 1 noaptea ascuns în bar, cu coniac cu tot...Stadionul a fost arhiplin dar bişniţarii au rămas cu câteva mii de bilete nevândute : în ziua meciului s-au oferit noi bilete, la case... Despre Cruyff. L-am văzut de pe vremea lui Michels, atunci se găsea L' Equipe la chioşcuri, iar în ultimii ani am adunat şi văzut cam tot ce este pe YouTube despre CM, marii jucători etc. 1. Fotbalul s-a schimbat în 1970, de la CM. Apoi, s-a mai schimbat o dată, în 1972, Ajax aducând fotbalul total cu care umilea pe Bayern. 2.Cruyff, George Best sau Cantona semănau ca joc. Puşkas, Gento, Pele etc rămâneau în istoria altui fotbal. Maradona nu va avea coechipierii lui Cruyff, putea schimba soarta meciurilor dar Cruyff era deja LEGENDA, acesta schimbase fotbalul în ceea ce este azi...După mine, ca valoare intrinsecă (nu ca realizări), cel mai mare rămâne Ronaldinho iar pe acelaşi loc îl pun pe Cruyff, pentru valoare şi importanţă. Urmează Pele, care a schimbat şi el fotbalul, Beckembauer (idem) şi abia apoi Maradona. Platini era doar un bun mijlocaş, ca şi Zidane, departe de cei 5...Cruyff este singurul dintre toţi cei enumeraţi care a performat ca antrenor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează