INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Cristi Chivu le-a dezvăluit olandezilor regretul carierei: „Sunt puține momente la care mă gândesc și zic «fuck!», dar ăsta e unul dintre ele”

Cristi Chivu, în documentarul realizat de Ajax +14   FOTO
Cristi Chivu, în documentarul realizat de Ajax

Articol de - Publicat marti, 01 august 2023 19:23 / Actualizat marti, 01 august 2023 20:39

Cu ocazia unui documentar special lansat de Ajax Amsterdam, Cristi Chivu (42 de ani) a rememorat parcursul european fantastic al echipei olandeze din sezonul 2002/2003, atunci când „lăncierii” s-au oprit în sferturile Champions League. Fundașul român a caracterizat eliminarea contra Milanului drept „o rană care-mi va rămâne întotdeauna în inimă”.

Legitimat 4 ani la Ajax, între 1999 și 2003, Cristi Chivu a reușit cea mai mare performanță la nivel european alături de „lăncieri” chiar în ultimul sezon petrecut la Amsterdam, 2002/2003.

În acea stagiune, Ajax a ajuns până în sferturile Champions League, unde AC Milan, echipa care avea să câștige trofeul, a eliminat-o dramatic, 3-2 la general, cu golul decisiv înscris de italieni în minutul 90+1.

Acea eliminare îl bântuie și astăzi pe Cristi Chivu, piesă de bază în acea echipă a lui Ajax. Cu ocazia unui documentar realizat de clubul din Amsterdam, fostul internațional român a rememorat acele clipe de tristă amintire.

Sponsorii se retrag unul câte unul, după ce FCSB a obținut dreptul de a juca în Ghencea!
CSA STEAUA
Sponsorii se retrag unul câte unul, după ce FCSB a obținut dreptul de a juca în Ghencea!

Cristi Chivu, despre cea mai dureroasă înfrângere: „O rană care-mi va rămâne întotdeauna în inimă”

„Aveam o echipă grozavă, cu multă calitate, dar nu am știut cum să reacționăm sub presiune.

Sunt puține momente din cariera mea la care mă gândesc și zic: «fuck!». Iar ăsta este unul dintre ele.

Este o rană care-mi va rămâne întotdeauna în inimă, în suflet, în minte. E teribil. Am fost atât de aproape... Atât de aproape să ajungem în semifinale...

Milanul era o echipă grozavă. Fundașii lor erau idolii mei. Maldini, Costacurta, toți acei fundași incredibili jucau acolo”, a precizat Chivu, în limba engleză, în documentarul la care au mai participat Zlatan Ibrahimovic, Andy van der Meyde și Ronald Koeman.

„Cum ar fi fost dacă nu alunecam?”

În sferturile cu AC Milan, Ajax a rezistat pe teren propriu, 0-0, dar a cedat pe San Siro, 2-3, cu golul decisiv înscris de Tomasson în minutul 90+1, după ce Chivu a alunecat în încercarea de a respinge o centrare.

Cristi Chivu le-a dezvăluit olandezilor regretul carierei: „Sunt puține momente la care mă gândesc și zic «fuck!», dar ăsta e unul dintre ele”
Cristi Chivu, în duelul cu Milan din sferturile Champions League // foto: Imago Images

„La 2-2 începuserăm să credem. Mai erau câteva minute din meci. În ultimul minut, au trimis o minge lungă. Am alunecat și am căzut. Nu am apucat să mă ridic și să încerc să câștig duelul.

Cum ar fi fost dacă nu alunecam? Dacă nu cădeam?

Milan a câștigat Champions League în acel sezon. La finalul zilei, trebuie să te mândrești cu ce ai reușit. Aveam o echipă atât de tânără, fără experiență, și am fost atât de aproape de semifinalele Champions League...”, își amintește fostul jucător român.

Ronald Koeman: „Chivu era mâna mea dreaptă în vestiar”

În vara lui 2003, Chivu a fost cumpărat de AS Roma, dar rămâne și astăzi recunoscător pentru ce a învățat la Amsterdam:

„Cei 4 ani pe care i-am petrecut la Ajax au fost fundația a ceea ce am ajuns ca jucător. Încrederea pe care o am în tot ce fac, spiritul de lider, tot ce reușesc în viață se datorează acelor momente. Acei ani sunt fundația a ceea ce sunt astăzi”.

Retras din activitatea de fotbalist în 2014, Chivu este acum antrenor la Inter Primavera.

Chivu era uimitor, cu picioarele pe pământ. Știa în ce constă fotbalul, pe teren și în afara lui. A fost unul dintre liderii de pe teren. Ca antrenor, cauți mereu să ai o mână dreaptă în vestiar. Chivu a fost mâna mea dreaptă.

Se arunca în orice fază. Uneori îi ziceam: «Nu poți intra la orice minge, uneori trebuie să aștepți». Intra prin alunecare, risca, dar asta îi inspira și pe ceilalți. 

- Ronald Koeman, antrenorul lui Ajax în acel sezon

Puteai vedea la Chivu că era la alt nivel, mult mai pregătit decât alții. 

- Zlatan Ibrahimovic, fost atacant Ajax

Cristi Chivu numește...

... cel mai bun fotbalist din ultimii 20 de ani: „Ronaldo «Il Fenomeno»”

... cel mai bun jucător alături de care a jucat la Ajax: „Zlatan și Brian Laudrup”

... mâncarea olandeză preferată: „Bitterballen”

... meciul preferat la Ajax: „Când am câștigat Cupa pe stadionul lui Feyenoord”

... cel mai amuzant coleg de la Ajax: „Andy van der Meijde”

Citește și: 

Stadion spectaculos ridicat pe malul Dunării: „Este un adevărat miracol!” » 35.000 de oameni așteptați în tribune pe 19 august

Acum e acum pentru FCSB: UEFA a acceptat o situație care o bagă în corzi!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
tipsy
tipsy  •  02 August 2023, 20:23

Era titular si Lobont atunci, imi amintesc ca a scos niste mingi incredibile.

fishman75
fishman75  •  01 August 2023, 22:20

Sa ridici trofeul ca si capitan al echipei Ajax cand in componenta ei la vremea aia erau jucatori super este o mare realizare....Bravo lui si sa speram ca vreodata o sa antreneze si la noi in tara fiindca numai cu oameni ca ei vom reusi sa ne ridicam altfel nu...

fecesebist.postdecembrist
fecesebist.postdecembrist  •  01 August 2023, 20:39

Ce fotbalist a fost Chivu...impresionant. Tot respectul.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează