INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RONALDO VS MESSI

Cristiano Ronaldo peste Messi!

Cristiano Ronaldo, Ronaldo, Real Madrid
Cristiano Ronaldo, Ronaldo, Real Madrid

Articol de - Publicat miercuri, 23 decembrie 2009 00:00

Specialiştii de la ziarul spaniol Marca au făcut o analiză detaliată a calităţilor celor doi coloşi, constatînd la final că portughezul se impune clar în şase categorii din zece în faţa argentinianului

Dilema "Care e mai bun dintre Messi şi Ronaldo?" este similară cu una de genul "Pe cine iubeşti mai mult, pe mama sau pe tata?". Sînt cei mai buni jucători ai momentului Dacă ar trebui să alegem, am constata că este foarte complicat, fiecare avînd calităţi indiscutabile. Iată o analiză care va revela cine face legea în fotbalul mondial

Joc colectiv: Cristiano Ronaldo 7, Messi 8
Ambii au faimă de individualişti, de a se gîndi mai mult la ei înşişi decît la jocul colectiv. Messi dă totuşi impresia că se adaptează mai bine la jocul în echipă, dar asta are o mare legătură şi cu formaţia la care evoluează, cu conceptul de joc al Barcelonei, mai combinativ. Cristiano depinde mai mult de el însuşi, colaborează mai puţin cu colegii săi, preferă să pornească în fugă, cu mingea la picior, pentru că ştie că poate rezolva singur orice fază. Aportul lui la joc este diferit atunci cînd are mingea fată de cînd nu o are. Messi are mai multă nevoie de balon, participă mai mult la joc. Cristiano nu depinde atît de mult de sistemul tactic, se poate desfăşura în oricare. Este un om al demarcărilor.

Tehnică individuală: Cristiano Ronaldo 9, Messi 9
Aproape perfecţi. Ambii au o tehnică prodigioasă, o demonstrează de fiecare dată cînd au mingea. Repertoriul lor este amplu: control, dirijarea balonului, pase. Cristiano joacă perfect cu ambele picioare, Messi mai mult cu stîngul. Fiecare are maniera proprie de a-şi demonstra calităţile înnăscute. Messi preferă spaţiile înguste şi ţine mingea la picior, pe cînd Cristiano se simte mai bine pe spaţii mari, cînd îşi poate pune în valoare tot potenţialul fizic de care dispune. Cei care îl cunosc spun despre el că mingea este pur şi simplu o parte a corpului pentru el.

Fizic: Cristiano Ronaldo 10, Messi 7
Este diferenţa cea mai mare dintre cei doi, în favoarea madrilenului. Cristiano este un atlet în cel mai pur sens al cuvîntului. Este obsedat de fizic şi îşi lucrează toate părţile corpului la antrenamente şi în sala de forţă. Aptitudinile sale se bazează pe condiţia fizică. În afară de viteză, are o rezistenţă ieşită din comun. Musculatura este foarte dezvoltată şi este mai puţin expus la accidentări. Messi este inferior în această privinţă. Muşchii sunt mai puţin lucraţi şi a avut multe probleme cu accidentările din această cauză.

Dribling: Cristiano Ronaldo 8, Messi 8
Driblingul pur este domeniul lui Messi. Nu are nevoie de mai mult de jumătate de metru pentru a arăta asta. Driblingurile sale sînt scurte, seci, electrice. Cu balonul mereu la picior, cînd pe o parte, cînd pe cealaltă. Simţul anticipaţiei este unic, ştie exact cînd să atingă balonul, şi asta îl face superior lui Ronaldo. Driblingurile portughezului sînt mai largi, are nevoie de mai mult spaţiu, încă de mic era arma cu care îşi îngenunchea rivalii. Se consideră un dribleur nativ, care a evouat şi acum este mult mai versatil. "Bicicletele" lui sînt o constantă în joc.

Dribling-gol: Cristiano Ronaldo 9, Messi 8
Lusitanul domina la acest capitol. Şutează cu  ambele picioare, chiar şi din alergare la viteză maximă. Tocmai încrederea lui în reuşită surprinde de fiecare dată, driblează în poziţii incredibile, din unghiuri imposibile. În anul cînd a cîştigat Balonul de Aur a înscris 42 de goluri!

Messi caută mereu partea stîngă pentru a dribla cu piciorul "bun". E mai previzibil din acest punct de vedere, dar ştie cum să alterneze, cînd să prindă viteză, lucru foarte dificil pentru adversar.

Pase: Cristiano Ronaldo 9, Messi 9
Messi se descurcă mai bine cu pasele  scurte, pe spaţii reduse. Are o viziune bună de joc şi pasele sale îi lasă de multe ori pe colegi unu la unu cu portarul advers. Rareori dă centrări din bandă, deşi aceea este poziţia lui. Cristiano domină spaţiile largi, are un control atat de bun al balonului încît îşi permite să schimbe brusc direcţia. Centrează la fel de bine cu ambele picioare şi la fel de precis.

Joc de cap: Cristiano Ronaldo 9, Messi 7
Golul cu capul din finala de la Roma cu Manchester este excepţia care confirmă regula. Acel gol la care Messi a plutit prin aer nu este specialitatea lui. Dimpotrivă, Cristiano şi-a îmbunătăţit considerabil jocul de cap în Anglia, încît acum este una din calităţile sale principale. Are o detentă impresionantă şi anticipează foarte bine fazele, atacînd balonul.

Spiritul de lider: Cristiano Ronaldo 9, Messi 7
Abia ajuns de cîteva luni la Real Madrid, Cristiano îşi caută încă poziţia de în vestiar, avînd faima unui lider indiscutabil la Manchester şi la naţionala Portugaliei, unde este căpitan. Caracterul său puternic, ambiţia de a fi mereu învingător garantează pentru el. Messi dă senzaţia că este mai timid, chiar dacă apropiaţii spun că, în particular, colegii se raportează la el, este un jucător de referinţă pentru ei. caracterul său este însă mai blînd ca al lui Cristiano Ronaldo.

Penalty-uri: Cristiano Ronaldo 9, Messi 7
Determinarea lui Cristiano cînd loveşte balonul este totală. Este specialitatea sa. Repertoriul său de lovituri libere sau penalty-uri este cel care asigură o duzină de goluri din aceste faze pe campionat. Şutează puternic, prin zid, peste zid, oriunde, oricum. Este mai puţin infailibil la loviturile de la 11 metri, cînd a făcut erori semnificative, ca cea din finala Ligii Campionilor cu Chelsea, în 2008. Messi execută mereu penalty-urile, deşi nu este unicul specialist al echipei. La lovituri libere preferă să colaboreze la construirea unei faze periculoase în loc să execute el.

Cristiano Ronaldo (24 de ani, 1.86 m)
Născut la Funchal, Madeira
Juniori:
1993-1995 Andorinha
1995-1997 Nacional Madeira
1997-2001 Sporting Lisabona
Seniori:
2001-2003 Sporting Lisabona
2003-2009 Manchester United
2009-prezent Real Madrid
Palmares cu echipa:
Premier League 2007, 2008, 2009
Cupa Angliei 2004
Cupa Ligii Angliei 2006, 2009
Community Shield 2007
Liga Campionilor 2008
Campionatul Mondial al cluburilor 2008
Palmares individual:
Jucătorul turneului la EURO 2004
Jucătorul anului FIFPro 2005, 2006, 2008
Fotbalistul portughez al anului 2007
Titular în "11"-le ideal UEFA: 2004, 2007, 2008
Titular în "11"-le idea FIFA: 2007, 2008, 2009
Jucătorul tînăr al anului în Premier League: 2007
Jucătorul anului în Premier League, ales de fotbalişti: 2007, 2008
Jucătorul anului în Premier League, ales de fani: 2007, 2008
Jucătorul în echipa anului în Premier League: 2006, 20007, 2008, 2009
Jucătorul anului FWA: 2007
Jucătorului anului în Premier League: 2007, 2008
Jucătorul lunii în Premier League: noiembrie şi decembrie 2006, ianuarie şi martie 2008
Gheata de Aur în Anglia: 2008
Premiul Barclays: 2008
Gheata de Aur a Europei: 2008
Atacantul anului UEFA: 2008
Fotbalistul anului UEFA: 2008
Balonul de aur: 2008
Jucătorul anului FIFA: 2008
Premiul Ferec Puskas pentru golul anului: 2009

Lionel Messi (22 de ani, 1.69 m)
Născut la Rosario, Argetina
Juniori:
1995–2000 Newell's Old Boys
2000–2004 Barcelona
Seniori:
2004–2005 Barcelona B
2004-prezent Barcelona
Palmares cu echipa:
Campionatul în Spania 2005, 2006, 2009
Cupa Spaniei 2009
Supercupa Spaniei 2005, 2006, 2009
Liga Campionilor 2006, 2009
Supercupa Europei 2009
Campionatul Mondial al Cluburilor 2009
Cupa Mondială Under 20 cu Argentina 2005
Aur la Jocurile Olimpice cu Argentina 2008
Palmares individual:
Golgeter la Cupa Mondială Under-20: 2005
Jucătorul Mondialului Under-20 2005
Tînărul talent al anului la Copa America: 2007
Fotbalistul Europeanului Under-21: 2007
Jucătorul anului în Argentina: 2005, 2007
Premiul Special FIFPro pentru jucătorul tînăr al anului: 2007, 2008
Premiul FIFPro pentru jucătorul tînăr al anului în lume: 2006, 2007, 2008
Premiul Don Balon pentru cel mai bun stranier din Primera Division: 2007, 2009
Trofeul EFE pentru cel mai bun sud-american din Primera Division: 2007, 2009
Titular în "11"-le ideal FIFPro: 2007, 2008, 2009
Titular în "11"-le ideal UEFA: 2008
Titular în "11"-le ideal FIFA: 2008, 2009
Golgeterul Ligii Campionilor: 2009
Trofeul Alfredo di Stefano: 2009
Atacantul anului UEFA: 2009
Fotbalistul anului UEFA: 2009
Cel mai bun jucător din Primera Division: 2009
Cel mai bun atacant din Primera Division: 2009
"11" le de aur în Onze Mondial: 2009
Ballon d'Or: 2009
Jucătorul anului World Soccer: 2009
Gheata de Aur FIFA: 2009
Premiul Toyota: 2009
Cel mai bun jucător FIFA: 2009
Premiul FIFPro pentru jucătorul anului în lume: 2009

Playtech: Ce a putut spune Ilie Năstase despre Simona Halep după ce a scăzut în topul WTA: ”Nu este ...


Comentarii (97)
 •  10 Aprilie 2010, 22:17
Postat de pe 10 Aprilie 2010, 22:12

in primu rand barcelona - real a fost 2-0 si messi chiar a dat un gol in meciu ala deci nu a jucat "slabutz" cum zici tu... messi e mult peste cristiano... nu inteleg ce conteaza penalty-urile de ce e o categorie la fel de importanta ca "jocul in echipa" la care messi e net superior lui cristiano care e mult prea individualist.... si de ce la pase sunt egali din moment ce cristiano nu da pase? iar messi din cate vedeti in statistici are 9 assisturi

scuze aveai dreptate scoru a fost 1-0...am confundat eu cu alt meci

 •  10 Aprilie 2010, 22:12
Postat de pe 25 Decembrie 2009, 14:17

poi in anul 2009 messi s-a intalnit de doua ori cu ronaldo in manchester utd.0-2 barcelona si in barcelona 1-0 real madrid .in barca -real au jucat amandoi slabutz iar in finala ucl s-a vazut clar ca messi este peste ronaldo

in primu rand barcelona - real a fost 2-0 si messi chiar a dat un gol in meciu ala deci nu a jucat "slabutz" cum zici tu... messi e mult peste cristiano... nu inteleg ce conteaza penalty-urile de ce e o categorie la fel de importanta ca "jocul in echipa" la care messi e net superior lui cristiano care e mult prea individualist.... si de ce la pase sunt egali din moment ce cristiano nu da pase? iar messi din cate vedeti in statistici are 9 assisturi

 •  10 Aprilie 2010, 20:48
Postat de pe 29 Decembrie 2009, 13:14

auzi d-l idunic sau orever daca tu apreciezi un jucator doar prin faptul ca dribleaza si mai da cu capul uneori te inseli la fel ca batranul moromete stofa proasta de mare jucatori scrie pe voi

si ce conteaza asta ? Barca sa ia tot si voi realu sa fie mai buni la statistici //// uuuu oarba pe real ///sosoiu pe ei :)

Vezi toate comentariile (97)
Comentează