INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CURSA DE SUPRAVIEŢUIRE

Cruciada anticancer » Campania pentru Stilian Petrov, diagnosticat cu leucemie acută în martie, a impresionat milioane de oameni

Eroul bulgar Stilian Petrov, împreună
cu familia: soția Paulina (sînt
căsătoriți de 11 ani) și cei doi băieți,
Stilian jr. (9 ani) și Christian (5 ani) +4   FOTO
Eroul bulgar Stilian Petrov, împreună cu familia: soția Paulina (sînt căsătoriți de 11 ani) și cei doi băieți, Stilian jr. (9 ani) și Christian (5 ani)

Articol de - Publicat miercuri, 24 octombrie 2012 00:00 / Actualizat marti, 23 octombrie 2012 21:40

La mai bine de şase luni după ce a primit vestea că suferă de cumplita boală, liderul englezilor de la Aston Villa îşi revine încetul cu încetul. Nu ar fi reuşit fără ajutorul familiei, cunoscuţilor şi fanilor săi


Şocant. Ca un fulger care loveşte în timpul unei furtuni şi îţi provoacă un fior. Aşa a venit vestea că Stilian Petrov (33 ani) suferă de leucemie acută, la doar cîteva ore după o înfrîngere usturătoare a echipei sale, Villa, cu Arsenal (0-3). Era 30 martie 2012. O stare de oboseală accentuată s-a transformat în cel mai negru răspuns posibil. Deznădejde, speculaţii, temeri. Dar fulgerul brusc, deranjant de brusc, a fost urmat de nelipsitul tunet. Zgomot reprezentat de reacţia celor din jur la suferinţa lui Petrov.

Emoţia minutului 19
Pentru că, la nici 24 de ore de la tulburătoarea veste, bulgarul avea să fie prezent în tribune, la meciul cu Chelsea (2-4). Iar un întreg stadion a uitat de fotbal, a lăsat la o parte o echipă care se bătea pentru evitarea retrogradării. Şi s-a întors către Stilian. Sau, mai simplu, Stan. A fost încurajat pe tot parcursul partidei, cu un apogeu în minutul 19. Numărul care se regăsea şi pe tricoul său. Numărul care a ridicat în picioare Villa Park şi l-a învăluit în ropote de aplauze.

Au oprit jocul pentru el

Presa s-a grăbit. L-a scos din lotul echipei, l-a dat retras din "naţională". Dar el nu a renunţat: "Nu e adevărat că mă retrag. Voi continua după ce mă fac bine". Dacă greşeala recunoscută e pe jumătate iertată, boala, în cazul unui optimist, este pe jumătate vindecată.
Lovitura încasată de Stan nu l-a doborît, dar conaţionalii i-au oferit şi ei un braţ de sprijin. În aprilie, jucătorii de la Cernomoreţ Pomorie şi Botev Plovdiv au făcut gestul suprem pentru un meci de fotbal. În plină partidă, în minutul 19, s-au oprit. I-au scandat, chiar pe gazon, cuvinte de încurajare, au aplaudat zgomotos, reluînd jocul după 60 de secunde.

Lacrimi de fericire de ziua sa
Pe 5 iulie, data în care a împlinit 33 de ani, Petrov a avut parte de o surpriză plăcută. Jucătorii i-au făcut urări chiar în cantonament, dăruindu-i un tort. Chiar cînd Bent sau Given fredonau "Happy birthday to you", Stan a fost copleşit de emoţii. A izbucnit în plîns în faţa colegilor, reuşind cu greu să taie o felie din prăjitură.

Ciclism şi camioane imprimate
Iar susţinerea lui Stilian a ieşit din sfera balonului rotund. S-a transferat mai întîi pe două roţi, unde campania "Cycling for Stan" a adunat sute de oameni, inclusiv apropiaţi ai clubului, care au pedalat pentru a strînge fonduri dedicate lui Petrov. Şi nume cunoscute, printre care Neil Lennon, fost coleg cu Petrov la Celtic, actualul manager al alb-verzilor. Mesajul "Support Stan" a fost imprimat pe camioane, panouri din oraşele Angliei, dar şi pe tricouri alături de care fanii lui Villa s-au pozat pe întreg mapamondul. Sperînd într-o vindecare miraculoasă.


Boala e în remisie!
Stilian Petrov a declarat, în urmă cu cîteva săptămîni, că leucemia (cancer al celulelor sîngelui) este în remisie în cazul său după mai mult de jumătate de an de tratament. Remisia este perioada din evoluţia unei boli caracterizată prin ameliorarea simptomelor şi încetarea afectării diferitelor organe, conform remediu.ro. Se vorbeşte despre remisie, şi nu despre vindecare, pentru că maladia poate recidiva.

"Le mulţumesc tuturor celor care sînt alături de mine. Lumea a reacţionat incredibil"
Stilian Petrov, fotbalist bulgar

208 zile au trecut de cînd medicii i-au descoperit leucemia acută lui Stilian

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
slice23
slice23  •  24 Octombrie 2012, 23:24

salut....intradevar sunt niste gesturi frumoase facute in primul rand pentru o fiinta umana si apoi pentru un sportiv....intamplator m-am aflat in tribuna pe data de 09.04.2012 la meciul Aston Villa - Stoke City , la 2 saptamani dupa aflarea cumplitei vesti a leucemiei lui Stan...Am ramas profund impresionat de solidaritatea tuturor suporterilor...incepand cu minutul 19 cand tot stadionul inclusiv galeria oaspetilor au aplaudat cu un frenetism extraordinar si pana la magazinul de prezentare in care la cea mai mare cautare erau tricourile Support Stan...Daca vei mai continua cu articole pe tema aceasta si vei dori o inregistrare cu minutul 19 lasa un comment si iti voi trimite...

maistor_kokir
maistor_kokir  •  24 Octombrie 2012, 10:11

sunt lucruri destul de comune în sport, organismul e supra solicitat de efortul fizic care la rându-i e susţinut de substanţe nu neapărat interzise dar cu efect nociv ... Potocianu sau Brian Laudrup au suferit de aceleaşi probleme ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close