Articol de - Publicat luni, 08 ianuarie 2024 19:11 / Actualizat luni, 08 ianuarie 2024 20:18

Franz Beckenbauer, fotbalist legendar al Germaniei, a murit duminică, la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut azi. 

Porecla sa, „Der Kaiser”, a fost dobândită în 1968. 

Franz Beckenbauer, cel mai mare fotbalist al Germaniei, a fost măcinat de boli în ultimii ani ai vieții. A murit duminică, liniștit, în somn, după cum anunță familia.

Călătoriile Kaiserului
GERMANIA
Călătoriile Kaiserului

Cum s-a ales Franz Beckenbauer cu porecla „Der Kaiser”

Franz a început fotbalul la SC 1906 München, club a cărui bază de pregătire și sediu erau în imediata apropiere a locuinței părinților, în cartierul Giesing. Avea 12 ani când s-a decis că a venit timpul să facă pasul următor și cea mai bună adresă i s-a părut TSV 1860 München. Era gruparea cea mai veche a metropolei bavareze, dar și cea mai iubită, fiind percepută drept „echipa clasei muncitoare”.

Beckenbauer a crescut în faimă odată cu trecerea la Bayern. Iar în 1968 și-a câștigat porecla care avea să-l însoțească toată viața: „Der Kaiser” (n.r. „Împăratul”).

Se povestește că totul ar fi plecat de la un amical disputat de bavarezi la Viena. Atunci s-au făcut mai multe poze în oraș, iar el a fost imortalizat alături de-o statuie a împăratului austriac Franz I. Ulterior, fotografia a și apărut la un articol semnat de Sepp Graf, care, făcând referire la Beckenbauer, a scris „Fußball-Kaiser”, denumire ce avea să se răspândească rapid în presă și printre suporteri.

FOTO. Imagini de colecție din cariera legendarului Franz Beckenbauer

+7 FOTO

Povestea a fost susținută inclusiv de Franz, care a relatat-o în mai multe interviuri. Există, însă, și o altă versiune. Săptămânalul Welt am Sonntag povestește că, după primul triumf al lui Bayern în Bundesliga, în 1969, tabloidul Bild l-a desemnat pe Franz, pentru a treia oară consecutiv, cel mai bun jucător din campionat, în baza mediei notelor date de reporterii ziarului de-a lungul întregului sezon. 

Dacă lui Gerd Muller, golgeterul munchenezilor, i se zicea „Bomber der Nation”, Beckenbauer a fost declarat „Kaiser der Nation”.

Porecla a câștigat și mai mult în greutate după finala Cupei Germaniei, din 14 iunie 1969. Franz a câștigat atunci duelul cu Reinhard Libuda (Schalke 04), cunoscut drept König von Westfalen (Regele Westfaliei), astfel că presa a căutat ceva mai deosebit pentru mijlocașul munchenez și s-a oprit la „Kaiser".

VIDEO. Documentarul făcut de Bayern Munchen pentru Franz Beckenbauer, la împlinirea vârstei de 75 de ani

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Barcelona, în luptă cu Arsenal pentru fotbalistul de 50 de milioane de euro
BARCELONA
Barcelona, în luptă cu Arsenal pentru fotbalistul de 50 de milioane de euro
Mircea Lucescu, explicații după ce le-a refuzat pe Beșiktaș și Lyon: „Nu vreau să repet greșeala din 1999” » Ce implicare a avut brazilianul Ronaldo
TURCIA
Mircea Lucescu, explicații după ce le-a refuzat pe Beșiktaș și Lyon: „Nu vreau să repet greșeala din 1999” » Ce implicare a avut brazilianul Ronaldo

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”