INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CARDIFF CITY - LIVERPOOL, AZI, ORA 18:00, ÎN DIRECT PE SPORT 1

Cupa Liverpool » "Cormoranii" pot încheia seceta de trofee azi, în competiţia "de casă"

Jucătorii lui Liverpool au o misiune dificilă în această seară (foto: Reuters)
Jucătorii lui Liverpool au o misiune dificilă în această seară (foto: Reuters)

Articol de - Publicat duminica, 26 februarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 26 februarie 2012 11:25

Sintagma "tradiţia îi obligă" poate fi un clişeu, dar este ideală pentru situaţia în care află Liverpool: fără trofeu în ultimii şase ani şi în faţa unei finale pe care a cîştigat-o de şapte ori, record pentru fotbalul englez

Cupa Ligii poate fi considerată, pe bună dreptate, trofeul "de casă" al lui Liverpool. Motivul este simplu: "cormoranii" au un record de şapte finale cîştigate. Dar nu este unicul.

Gruparea de pe Anfield s-a calificat de 11 ori în finală (incluzînd ultimul act din această seară), doi foşti fotbalişti ai echipei au cele mai multe apariţii în finală ( Ian Rush şi Emile Heskey, cîte 6), iar golgheterul all-time al competiţiei este acelaşi Ian Rush, cu 49 de goluri (la egalitate cu Geoff Hurst).

Cu toate acestea, finala nu va fi un meci uşor pentru Suarez şi compania. Ba deloc. Cardiff City este o fostă cîştigătoare a Cupei Angliei, finalistă a aceleiaşi competiţii în 2008 şi grupare de top în liga secundă engleză, Championship.

Ce este Cupa Ligii Angliei?
Fondată în 1960, Cupa Ligii (sau Cupa Carling, din motive de sponsorizare) este o competiţie eliminatorie, asemănătoare Cupei Angliei. Există însă şi diferenţe semnificative între cele două turnee. În afară de vechime, Cupa Ligii adună la start doar formaţiile din primele patru eşaloane din Albion, gestionate de Football League. În total, la start sunt aliniate 92 de echipe.

În plus, faţă de FA Cup, partidele încheiate la egalitate nu se rejoacă, ci se încheie după prelungiri sau loviturile de departajare. Semifinalele au două manşe, iar finalistele cîştigă premii în valoare de doar 150.000 de lire sterline, faţă de suma de 2 milioane primită de cîştigătoarea Cupei Angliei.

Prima echipă care a cucerit trofeul a fost Aston Villa (1960), într-o finală jucată în sistem tur-retur. Nottingham Forest a fost prima care a cucerit două trofee la rînd (1978, 1979), iar Liverpool este singura care a reuşit să cîştige trei Cupe ale Ligii consecutive.

Trofeu plus retrogradare
Deţinătoarea trofeului este Birmingham City. "The Blues" au învins-o în finala din 2011 pe Arsenal, 2-1, dar trupa antrenată pe atunci de Alex McLeish avea să retrogradeze în Championship la finele sezonului de Premier League. Graţie trofeului cucerit, cea de-a doua echipă a oraşului Birmingham a jucat în acest sezon de Europa League.

În premieră pe noul Wembley
Liverpool şi Cardiff City se întîlnesc pentru prima oară după cinci ani de pauză, ultima oară jucînd una împotriva celeilalte tot în Cupa Ligii (2-1 pentru Liverpool). Surprinzător, City a cîştigat 18 întîlniri cu adversara sa din finală, dublu faţă de aceasta (9).

Echipa din oraşul Beatleşilor va juca în premieră pe noul Wembley. Galezii au mai evoluat de patru ori în ultimele patru sezoane, ultima oară în 2010, cînd a pierdut finala play-off-ului pentru accederea în Premier League (2-3 cu Blackpool).

Traseul celor două echipe:
Liverpool. 3-1 cu Exeter City (runda 2); 2-1 cu Brighton & Hove Albion (şaisprezecimi); 2-1 cu Stoke City (optimi); 2-0 cu Chelsea (sferturi); 3-2 (1-0; 2-2) cu Manchester City (semifinale).
Cardiff City: 3-1 cu Oxford United (runda 1); 5-3 cu Huddersfield Town (runda 2); 2-2 (7-6 pen.) cu Leicester City (şaisprezecimi); 1-0 cu Burnley (optimi); 2-0 cu Blackburn Rovers (sferturi); 1-1 (3-1 pen.) cu Crystal Palace (semifinale).

Echipe probabile:
Liverpool:
Reina - G. Johnson, Skrtel, Agger, Enrique - Adam, Gerrard - Bellamy, Suarez, Kuyt - Carroll. Antrenor: Kenny Dalglish
Cardiff:  Heaton - McNaughton, Hudson, A. Gerrard, Taylor - Cowie, Gunnarsson, Whittingham, McPhail - Conway, Miller. Antrenor: Malky Mackay

Partida dintre Cardiff City şi Liverpool va începe la ora 18:00, urmînd să fie transmisă în direct de postul de televiziune Sport 1.

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
geo_graful
geo_graful  •  26 Februarie 2012, 13:18

Vedeti ca pe prima pagina scrie Cardiff City-Brighton...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează