INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  GERMANIA

De ce Bayern? » Motivele pentru care Guardiola i-a preferat pe bavarezi bogaţilor din Anglia

Guardiola (41 de ani) vrea să aducă pe Allianz Arena trofeul Ligii, de care Bayern a fost aproape în două din ultimele 3 ediții // Foto: Guliver/GettyImages
Guardiola (41 de ani) vrea să aducă pe Allianz Arena trofeul Ligii, de care Bayern a fost aproape în două din ultimele 3 ediții // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 18 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat joi, 17 ianuarie 2013 21:58

Pep a ales cel mai titrat club nemţesc pentru stabilitatea financiară, stilul de joc, proiectul solid şi lipsa presiunii patronului. Îl aşteaptă şi obstacole: limba, cultura şi directorul sportiv Sammer.

"Habemus Pep!" a fost anunţul sec prin care, miercuri, Hoeness proclama angajarea celui mai vînat şi de succes antrenor din ultimul cincinal. Ascuns mai ceva ca un secret de stat, acordul parafat pe 20 decembrie între Bayern şi Guardiola, pînă în iunie 2016, a născut nedumerire şi multe întrebări. De ce a ales Germania, deşi visa să ajungă-n Anglia, avînd atîtea oferte, şi de ce echipa bavareză?

Stabilitate financiară
Să încercăm să dezlegăm misterul! Bundesliga este modelul de referinţă dat mereu de Platini cînd şeful UEFA vorbeşte despre fair-play financiar, iar Bayern rămîne etalonul nemţesc. Stabilitatea l-a atras foarte mult pe Pep.

Al patrulea club din lume ca venituri, după Real, Barca şi Man. United, cu al optulea său an la rînd pe profit, i-a oferit garanţia unui proiect solid. Allianz Arena aduce 129 de milioane de euro pe sezon şi acolo se joacă mereu cu casa închisă, biletele epuizîndu-se din vară.

Clubul este tot al fanilor
Guardiola nu suportă presiunea. Aşa a făurit Barca versiunea tiki-taka. De aceea a ocolit ciocnirea cu patronii din Premier League, oligarhi sau şeici risipitori, dar şi avizi de succes rapid. Şi Bayern e "mes que un club".

Organizat pe regula "50%+1", este în mîna asociaţiilor sportive ale comunităţii locale. Aparţine celor 185.000 de socios, depăşind chiar şi Barcelona. Iar 81,8% din acţiuni sînt în mîna "Bayern Munchen e.V", în timp ce Adidas şi Audi sînt minoritari, controlînd doar 9,1 procente!

Fără revoluţie, are pepinieră
Obişnuit să promoveze jucători de la propria pepinieră, Pep se pliază perfect pe strategia lui Bayern. Cluburile germane au fost obligate, după eşecul de la CE 2000, să înfiinţeze Academii. De acolo au ieşit Lahm, Muller, Schweinsteiger şi Alaba, titulari de drept.

Nu va fi însă o problemă dacă va avea nevoie de achiziţii, deşi trupa e bine garnisită. Dacă au dat 40 de milioane de euro pe Javi Martinez, au un patrimoniu net de 278 de milioane şi nu au făcut rate la bănci decît pentru noul stadion, sigur bavarezii îşi pot permite să-i satisfacă lui Guardiola orice capriciu ca să revină pe culmile Europei.

Sammer e marele obstacol
Pep trebuie să depăşească şi destule posibile piedici. Dincolo de cultura şi mentalitatea diferită a nemţilor, de limba pe care a promis s-o înveţe la New York pînă la vară ca să comunice direct cu jucătorii, va avea două mari provocări. Va lucra cu directorul sportiv Sammer, foarte influent în club şi cu putere discreţionară de decizie la transferuri.

Are misiunea de a-i cuceri pe fani cu tiki-taka, nu prea agreat la Munchen, de a stăpîni un vestiar cu multe vedete, ca dificilii Robben şi Ribery, şi de a impune tactica sa, care la Barcelona nu se baza mereu pe un atacant, Gomez fiind ameninţat cu tuşa.

Nici un străin n-a cucerit Liga!
Marea provocare a lui Guardiola va fi să cîştige Champions League, trofeu pe care Bayern nu l-a mai luat din 2001! Bonusul de două milioane de euro trecut în contract e dublat şi de faptul că nici un antrenor străin dintre cei 7 precedenţi n-a reuşit în istoria clubului bavarez să triumfe în C1. Cel mai aproape, jucînd finala, au ajuns ungurul Pal Csernai (1982) şi olandezul Louis van Gaal (2010).

Îl ia secund pe Luis Enrique?
Pep ar vrea un antrenor secund spaniol. După ce miercuri a circulat numele lui Raul, încă jucător la Al Sadd în Qatar, L'Equipe a avansat ieri o nouă variantă: Luis Enrique (42 de ani), care i-a luat locul la Barca B după promovarea lui Guardiola la prima echipă. Acesta e liber de contract după ce a eşuat cu implementarea proiectului său la AS Roma, care l-a substituit în vară cu boemul Zeman.

"Aducerea lui Guardiola e un semnal puternic dat întregii Europe. Sînt sigur că personalitatea lui va face o simbioză perfectă cu mentalitatea bavareză" (Franz Beckenbauer, preşedinte de onoare Bayern)

"Bayern e o instituţie formidabilă. Este simbolul fotbalului pur şi agresiv, oferind o imagine impunătoare asociată miturilor Breitner, Rummenigge şi Hoeness" (Marca, ziar spaniol)

72,47% e procentul victoriilor lui Guardiola, 179 în 247 de partide, ca antrenor al Barcei. Pep are 47 de remize şi 21 de eşecuri, golaveraj 638-181

517,6 pase reuşite pe meci din 590 (87,7%) are Bayern în acest sezon. Doar Barcelona e peste în topul european, cu 89,9%, 667,8 pase bune din 754

57 de milioane de euro a încasat clubul bavarez numai din merchandising în sezonul trecut, primul în lume la acest capitol

TABEL FINANCIAR BAYERN
Venituri 2011-'12: 368 de milioane de euro
Suporteri cotizanţi: 185.000 (Barca are 182.000)
Buget anual de salarii: 166 de milioane de euro (45% din venit)
Cost Allianz Arena (69.000 capacitate): 340 de milioane de euro
Profit net 2011-'12: 11,1 milioane de euro

551937-salarii.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (14)
andrey05
andrey05  •  18 Ianuarie 2013, 14:40

Vreau sa fac o rectificare. Sir Alex Ferguson, managerul lui Manchester United este cel mai bine platit antrenor din Anglia nu Arsene Wenger. Si referitor la Pep Guardiola parerea mea e ca a ales foarte bine pe Bayern Munchen, fiind o echi;pa solida, ambitioasa si foarte buna si sub comanda lui sunt sigur ca vor deveni si mai buni si va fi interesant duelul cu Barcelona, Real Madrid, Chelsea si puterile din Manchester dar mai ales duelurile din Bundesliga cu Dortmund si Schalke.

myke82
myke82  •  18 Ianuarie 2013, 14:08

PEPP a stiut ce club sa aleaga si sunt convins ca a avut multe oferte tentante. Probabil s-a gandit de 100 de ori inainte de a semna si consider ca a facut cea mai buna alegere desi nu sunt fan Bayern. Intradevar nemtii au o mentalitate sanatoasa, sunt foarte seriosi si ambitiosi, ceea ce a contat foarte mult in alegerea lui PEPP. Nu ramane decat sa ii urez mult succes cu noua echipa si sa dovedeasca tuturor contestatarilor ca la Barca nu a avut doar noroc (prin prisma jucatorilor foarte buni) ci si stiinta.

flaviulucianr
flaviulucianr  •  18 Ianuarie 2013, 12:11

5.Are in acest moment,spun eu,pe langa portar, un mijloc de vis si foarte tehnic(pe langa cel mai bun mijloc de banda din lume, cu Ribery si Robben,ii mai au la mijloc si pe tehnicii Thomas Muller si Tony Kroos+inepuizabilul Bastian Scweistenger.. 6.In ultimii 3 ani a jucat de 2 ori finala Champions League,anul trecut pierduta pe nedrept,dupa ce a dominat-o clar pe Chelsea si a avut o sumedenie de ocazii- asta nu poate decat sa confirme ca este una dintre cele mai bune echipe ale lumii 7. Au promovat ca si Barcelona foarte multi jucatori tineri valorosi in prima echipa 8. STABILITATEA ANTRENORULUI-nu schimba des antrenorul (ca alte echipe), ii ofera continuitate pentru a-si realiza proiec

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close