INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PREMIER LEAGUE

OPINIE GSP. De ce singurul român din sezonul actual de Premier League nu va (mai) juca pentru România și a cui e vina

Theodor Corbeanu FOTO: Imago Images
Theodor Corbeanu FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 21 decembrie 2020 21:44 / Actualizat luni, 21 decembrie 2020 23:16

Am citit de mai mulți ani despre Theodor Corbeanu, 18 ani, și, cel mai recent, azi, când Nuno Espirito Santo l-a pus pe bancă în meciul de la Burnley (1-2). 

E primul român, deocamdată, apărut într-un sezon de Premier League în care i-am mai putea vedea, măcar pe bancă, doar pe Cîrjan (Arsenal) sau Andone (Brighton). Corbeanu, născut în Canada din părinți români, apare deocamdată cu steagul țării noastre, nu cu frunza de arțar. Și e simplu, a jucat pentru echipele naționale de juniori ale României.

Theodor Corbeanu, rezervă în Premier League

De-asta nu m-aș arunca, după cum am văzut că s-a pus tribunalul Facebook, de a judeca scoutingul FRF pentru că omul va juca pentru Canada la seniori. Federația poate fi judecată pentru altele, dar, dacă nu mă înșel, Corbeanu a apărut prin listele lui Cătălin Parfene, un om care avea o bază de date excepțională cu tineri români din atât de multe țări.

„Scoutingul e la pământ”. Nu e. Nu e vina lui Parfene, om din departamentul scouting, că unii oameni aleg să joace pentru alte țări. Ceea ce a declarat și Theodor Corbeanu chiar zilele trecute. Vrea să joace, la seniori, pentru Canada.

OPINIE GSP. De ce singurul român din sezonul actual de Premier League nu va (mai) juca pentru România și a cui e vina


Un alt Theodor, Jumătate, colegul meu și șeful departamentului internațional de la GSP, a făcut un interviu, acum câțiva ani, care a apărut chiar pe prima pagină în Gazetă. Era cu Parfene și cu sutele, miile de copii din străinătate pe care-i urmărea Cătălin.

Că, mai departe, antrenorii federali, antrenorii de la lot sau ceilalți nu le-au dat încredere, aici e cu totul altă problemă, care nu cred că ține de scouting.

De ce ar juca Theodor Corbeanu pentru Canada și nu pentru România?

  • Pentru că Mondialul din 2026 se va juca (și) în Canada. El va avea 24 de ani și, dacă totul merge bine, are toate șansele să joace un Mondial în fața fanilor săi 
  • Încă nu se știe dacă se vor califica automat toate cele trei - Mexic, SUA, Canada - dar șansele canadienilor sunt mari și fără, mai ales că va crește și numărul echipelor la 48. Practic, un sfert din „naționalele” de pe Glob vor fi prezente
  • Pentru că are niște colegi ce se anunță staruri peste 6 ani, revelația lui Bayern de anul trecut, Alphonso Davies, sau Jonathan David, atacant promițător de la Lille

De ce ar juca Theodor Corbeanu pentru România? 

Vede, din Anglia, o echipă națională care a ratat calificarea la un Euro cu 24 de echipe, Euro ce se va juca inclusiv în țara ei. El nu intră în calcule pentru Jocurile Olimpice din 2021 sau pentru Euro U21 din primăvară-vară. 

Vina pentru alegerea lui Corbeanu e un conglomerat de factori, care pornesc, probabil, la selecție, nicidecum la scouting, care trec prin rezultatele dezastruoase ale fotbalului românesc din ultimii ani și se încheie, din păcate, la lipsa unui orizont clar, căci apariția unui Drăgușin pe care oricum nu-l vedea multă lume cu ochi buni acum câțiva ani nu e o primăvară pentru noi.

Să nu găsim țapi, acari și pentru o mizerie generalizată. Și nici să nu acuzăm un tânăr că-și vrea binele.

Citește și alte știri din Premier League: 

FOTO. Biletul anului s-a jucat în weekend » Cel mai neinspirat cash out din istorie! Putea câștiga o avere cu două scoruri exacte

FOTO Cu dedicație! Bruno Fernandes, show în Manchester United - Leeds pentru fetița care nu-l lăsa să plece la meci

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
alenb
alenb  •  03 Ianuarie 2021, 17:14
Postat de kensan.gmm pe 22 Decembrie 2020, 01:48

Sa-l vedem cat de romanas este cand intra regulile de jucatori non-comunitari respectiv non-EU. sa vedeti cum o sa fie mega patriot altfel in Canada o sa joace sau MLS. Ce club credeti ca o sa isi strice locul de jucator strain cu unu ca asta cand pot sa aiba mega jucatori care pot face diferenta. La revedere

El are cetatenie romana, deci este cat se poate de comunitar, doar ca va juca pt nationala Canadei.

cneius
cneius  •  22 Decembrie 2020, 11:45

Canada ? Canada nu reprezinta nimic in fotbal, acolo hocheiul e sport national...

fairplayromania
fairplayromania  •  22 Decembrie 2020, 04:06
Postat de briceag pe 22 Decembrie 2020, 02:48

Un jucator de la rezervele lui Wolves de care nu stie nimeni. O sa faca "performanta" cu Canada! :))

Notoc că face Moruţan performanţă cu România, dacă ne mai aducem aminte...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează