INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT MARADONA

Maradona și românii » Cum a fost când Diego a pierdut, 0-5, în fața lui Ion Marin: „Mister, m-ai omorât!”

În afara meciurilor disputate contra reprezentativei României, un oficial și două amicale, Diego a întâlnit de-a lungul anilor mai mulți români în confruntări intercluburi. +38   FOTO
În afara meciurilor disputate contra reprezentativei României, un oficial și două amicale, Diego a întâlnit de-a lungul anilor mai mulți români în confruntări intercluburi.

Articol de - Publicat joi, 26 noiembrie 2020 19:57 / Actualizat joi, 26 noiembrie 2020 21:08

Diego Maradona a murit miercuri, 25 noiembrie 2020, la doar 60 de ani. Ion Marin și Gică Mihali sunt românii care i-au administrat cea mai severă corecție legendei argentinene de-a lungul anilor: 5-0 în Emirate, ambii în postura de antrenori. La nivel de cluburi, doar Lăcătuș, Rădoi și Olăroiu au reușit să-l bată pe Diego.

  • Diego Maradona, considerat de mulți cel mai mare fotbalist din istorie, a murit din cauza unui stop cardiorespirator. Argentinianul se afla la locuința sa din Tigre, unde se recupera după operația pe creier suferită la începutul lui noiembrie.

În afara meciurilor disputate contra reprezentativei României, un oficial și două amicale, Diego Maradona a întâlnit de-a lungul anilor mai mulți români în confruntări intercluburi. Pe gazon, numai Lăcătuș l-a bătut într-un Sevilla - Oviedo 0-1, disputat în primăvara lui 1993. Marius a evoluat atunci doar ultimele 18 minute în tabăra oaspeților.

După ce a trecut pe bancă, Maradona a încasat-o de la alți trei români: Olăroiu și Rădoi (Al Ain) și Ion Marin (Dubai Sport Club). Argentinianul o pregătea pe Al Wasl.

Maradona către Ion Marin: „Mister, m-ai omorât!”

„Săpăligă" a reușit însă cea mai spectaculoasă victorie, un 5-0 în Cupa Emiratelor. „Înainte de partidă se uita la mine superior. După meci, am fost la conferinţă, mi-a făcut un semn discret şi-mi zice: «Mister, ce mi-ai făcut? M-ai surprins total. M-ai omorât!». Toate trofeele mele câştigate ca antrenor şi ca fotbalist pălesc în faţa acestei victorii. Ca faimă, în lume, o să rămân drept tehnicianul care l-a bătut cu 5-0 pe marele Maradona! Păstrez amintirea chipului lui Diego la despărţire, când mi-a zis: «You're great!». Mai contează altceva?!", puncta Ion Marin pentru GSP după succesul din 2011.

„Mi s-a strâns inima când am aflat știrea, mai ales că și eu am trecut prin niște încercări deosebite cu sănătatea. S-a dus prea devreme. Dumnezeu să-l odihnească!", a comentat, ieri, „Săpăligă", sub emoția dispariției lui El Pibe d’Oro.

Își mai amintește de la partida din 2011 că „abia venisem la club de vreo patru zile și era debutul nostru pe banca noii echipe. La final m-a întrebat: «De unde ești? De unde ai apărut aici?». I-am spus că o preluasem recent pe Dubai Sport Club, dar că aveam experiență în fotbalul arab, unde mai lucrasem. I-am zis de Hagi, de Popescu și evident că s-a luminat, îi știa bine. Era zâmbăreț, cu toate că pierduse cu 0-5".

Maradona și românii » Cum a fost când Diego a pierdut, 0-5, în fața lui Ion Marin: „Mister, m-ai omorât!”
Mihali și Maradona / FOTO: Evz

Mihali: „Mi-au băgat mâna în gât ăia din jurul lui Maradona"

Secundul lui „Săpăligă" în Emirate, Gică Mihali, spune că „m-am cutremurat când am auzit că a murit Diego. Eu l-am văzut în Arabia și la un antrenament, unde era înconjurat de vreo 15 secunzi și alți vreo 30 de prieteni aduși din Argentina. Totul era transmis live în China și Japonia. După meciul direct mi-am luat inima în dinți și m-am dus să-l rog să facem o poză împreună. Ăia cu cefe groase din jurul lui mi-au pus imediat mâna în gât când m-am dus spre Maradona. Din fericire, el le-a făcut semn că e OK și am realizat fotografia. Îmi pare rău că nu i-am cerut și-un autograf". 

Mihali: „Dacă era pe teren cu noi în ‘94, n-aveam nicio șansă!"

„Ar fi fost o mare onoare să joc împotriva lui Maradona la Mondialul din 1994, chiar dacă România n-ar mai fi avut nicio șansă contra Argentinei, care cu siguranță ar fi ajuns în finală", spune Mihali referindu-se la celebrul meci cu "pumele" de la Mondialul american. 

"Tricolorii" au învins atunci cu 3-2 într-o partidă memorabilă, pe care Diego a urmărit-o din tribună fiindcă abia fusese suspendat de FIFA după ce a ieșit pozitiv cu efedrină la testul doping efectuat în faza grupelor. „E cel mai mare fotbalist care a existat și va exista în următorii 100 de ani! A câștigat de unul singur un Mondial, a făcut istorie la Napoli. One-man show! Nu spun că Messi nu e valoros, dar e protejat de arbitri, de media, de coechipieri, de adversari. Păi, pe Maradona îl atacau toți ca hunii și lua câte un sălbatic un galben după ce-i dădea de 4-5 ori la glezne! Păcat că și-a bătut joc de talentul și de viața lui!", a mai declarat Mihali. 

17 meciuriau jucat românii împotriva lui Maradona la nivel de națională sau cluburi: l-am bătut de 4 ori, au fost 5 remize și ne-a învins în 8 jocuri

Duelurile lui Maradona împotriva românilor:

Ca jucător la națională: 

  • România - Argentina 1-1 (iunie 1990, CM, meci oficial)
  • Argentina - România 1-0 (mai 1982, Rosario, meci amical)
  • Sel. Sindicat Spania - România 6-4 după 11 m (septembrie 1983, Vigo, meci amical)

Ca jucător la echipele de club: 

  • vs Marius Lăcătuș: Napoli - Fiorentina 1-0 (octombrie 1990, Serie A) și Sevilla - Oviedo 0-1 (aprilie 1993, La Liga)
  • vs Florin Răducioiu: Napoli - Bari 1-0 (martie 1991, Serie A)
  • vs Gabi Balint: Burgos - Sevilla 0-2 (ianuarie 1993, LaLiga)
  • vs Miodrag Belodedici: Sevilla - Valencia 2-2 (februarie 1993, LaLiga) și Sevilla - Valencia 0-0 (februarie 1993, Cupa Spaniei)
  • vs antrenorul Mircea Lucescu: Napoli - Pisa 2-1 (septembrie 990, Serie A) și Pisa - Napoli 1-1 (februarie 1991, Serie A)

Ca antrenor: 

  • vs fotbalistul Mirel Rădoi: Al Ain - Al Wasl 1-0 (noiembrie 2011, Cupa Emiratelor); Al Ain - Al Wasl 2-0 (decembrie 2011, liga Emirate) și Al Wasl - Al Ain 2-2 (aprilie 2012, liga Emirate)
  • vs antrenorul Cosmin Olăroiu: Al Wasl - Al Ain 1-0 (noiembrie 2011, Cupa Emiratelor); Al Ain - Al Wasl 1-0 (noiembrie 2011, Cupa Emiratelor); Al Ain - Al Wasl 2-0 (decembrie. 2011, liga Emirate) și Al Wasl - Al Ain 2-2 (aprilie 2012, liga Emirate)
  • vs antrenorul Valeriu Tița: Al Wasl - Sharjah 3-0 (octombrie 2011, liga Emirate)
  • vs antrenorul Ion Marin:  Dubai Sport Club - Al Wasl 5-0 (octombrie 2011, Cupa Emiratelor)

A murit Diego Maradona. Cifrele unei legende:

  • Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

FOTO. Prima zi fără Diego: 40 de imagini zguduitoare din lume, la despărțirea de Maradona

+34 FOTO

VIDEO. Gabi Balint, amintirile de la România-Argentina: "Maradona a fost un idol pentru mine! Dansa cu mingea"

Citește și alte știri despre moartea lui Diego Maradona: 

Omagiu inedit adus lui Diego Maradona! Ce s-a întâmplat pe stadioanele rivalelor Boca Juniors şi River Plate

EXCLUSIV Povești memorabile cu Balaci și Maradona la hotel: „Hai să plecăm, îl facem de râs!” » Cu cine l-a anihilat Lucescu pe D10S

„Dumnezeu a murit” » Cum arată primele pagini ale marilor ziare din lume după decesul lui Diego Maradona

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează