INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CORONAVIRUS

Coronavirusul și leziunile musculare ale sportivilor » Concluziile unui studiu realizat de o legendă a Italiei

Paulo Dybala este unul dintre fotbaliștii care au avut COVID-19 (foto. Guliver/Getty Images)
Paulo Dybala este unul dintre fotbaliștii care au avut COVID-19 (foto. Guliver/Getty Images)

Articol de GSP - Publicat joi, 17 iunie 2021 12:04 / Actualizat joi, 17 iunie 2021 16:40

Roberto Donadoni, 57 de ani, legendă a lui AC Milan și a naționalei Italiei, e liber de contract, după ce și-a încheiat aventura în China, la Shenzhen. Până își va găsi un nou angajament, italianul studiază, alături de Giovanni Andreini, un important preparator fizic, dacă și cum sunt afectați sportivii după infectarea cu coronavirus.

Cei doi au evaluat din punct de vedere cardiac și metabolic un număr de 90 de sportivi profesioniști și amatori.

„E o situație care va schimba puțin totul, pentru că cei care au fost infectați cu coronavirus rămân cu anumite sechele. Acest coronavirus îți schimbă metabolismul și asta poate provoca probleme fizice. Din acest motiv spun că strategia și metodele de antrenament se vor schimba”, susține Donadoni, citat de publicația argentiniană Ole.

Coronavirusul și leziunile musculare ale sportivilor

Andreini completează: „Am putut demonstra că nu există modificări ale inimii și ale plămânilor, dar există o scădere cu 20% a consumului maxim de oxigen sau o reducere a capacității de utilizare a oxigenului la nivel periferic și, în consecință, la nivel muscular. 

Concluzia este că acest coronavirus predispune mai mult fotbaliștii să sufere leziuni musculare”.

În Serie A, accidentările au crescut cu 26% în sezonul trecut, după ce a fost reluată competiția, întreruptă din cauza pandemiei de COVID-19.

Ce e de făcut? Explică Andreini: „Va fi necesar să ne concentrăm pe recuperarea consumului maxim de oxigen și pentru asta va trebui să încurajăm exercițiile aerobe și să le completăm cu cele de forță”.

În prezent, antrenamentele nu mai sunt ca acum 10-15 ani, se lucrează mai mult individual și din acest motiv preparatorii fizici și medicii sunt esențiali pentru antrenori.
- Roberto Donadoni

Exercițiile aerobe sunt activități fizice de rezistență care determină creșterea ritmului cardiac și intensificarea respirației pe durate relativ lungi. Pe parcursul desfășurării lor corpul este capabil să furnizeze suficient oxigen sistemului muscular. 

Exemple de exercitii aerobe

  • mersul pe jos
  • jogging
  • yoga
  • drumețiile
  • înotul
  • dansul

CV Roberto Donadoni

Coronavirusul și leziunile musculare ale sportivilor » Concluziile unui studiu realizat de o legendă a Italiei
Roberto Donadoni, în duel cu Edgar Davids (foto: Guliver/Getty Images)

Ca fotbalist, a jucat la: Atalanta (1982-1986), AC Milan (1986-1996, 1997-1999), MetroStars - actualul New York Red Bulls - 1996-1997) și Al Ittihad (1999-2000).

3 Ligi ale Campionilor,3 Supercupe ale Europei, două Cupe Intercontinentale, 6 titluri de campion în Serie A și 4 Supercupe ale Italiei are Donadoni în cariera de fotbalist

Ca antrenor, Donadoni și-a început aventura la Lecco (2001-2002). Au urmat apoi: Livorno (2002-2003, 2004-2006), Genoa (2003), naționala Italiei (2006-2008), Napoli (2009), Cagliari (2010-2011), Parma (2012-2015), Bologna (2015-2018), Shenzhen (2019-2020)

Citește și alte articole din fotbalul internațional:

Final de epocă! E oficial: Sergio Ramos pleacă de la Real Madrid după 16 ani » Marca a dezvăluit motivul principal al rupturii

Simone Inzaghi, scrisoare emoționantă la despărțirea de Lazio: „Nu-mi pasă dacă voi fi huiduit sau aplaudat” + Ce spune despre Sarri

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează