INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EDITORIAL

Atentat la fotbal

Articol de - Publicat marti, 20 aprilie 2021 15:18 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 15:30

Din păcate, ce părea presiune ori amenințare s-a înfăptuit: 12 cluburi reputate de pe Bătrânul Continent au fondat așa-numita Super Ligă a Europei (ESL), la care vor participa 20 de echipe începând din 2022. Cele 12 nu vor retrograda însă niciodată. 

Deși grupările în cauză sunt (deocamdată) din Anglia, Spania și Italia, ideea creării ESL ar fi venit de dincolo de Atlantic. Inspirată de NBA ori/și de NFL, campionatul de baschet, respectiv de fotbal american, mult mai profitabile decât cele păstorite de UEFA.

Dacă se estimează că UEFA Champions League produce anual circa 3 miliarde de euro, NFL generează o sumă de 5 ori mai mare. Nebunia a atins asemenea cote încât un spot tv de 30 de secunde la Super Bowl a ajuns să coste 5 milioane de dolari! Prezența în ESL a lui JP Morgan, bancă de investiții cu sediul central la New York, care oferă noii întreceri, conform Bloomberg, o garanție financiară de 4 miliarde de dolari pe an pentru următorii 23 (!) e încă un argument că Unchiul Sam nu-i străin de afacere.

Pericolul, ba încă unul letal, constă în aceea că, gândită pentru o elită, ESL riscă să însemne mai degrabă divertisment decât concurență. După modelul NBA, unde până la play-off 82 de partide se joacă fără miză. Entertainment, distracție, show. Asta nu pare însă să deranjeze câtă vreme se socotește că Super Liga le va îmbogăți pe cele 12.

Atentat la fotbal

Nu că Man Utd, Barca, Juventus ori Real Madrid ar fi sărace. Nici vorbă. Dar atunci când ai, vrei să ai și mai mult. Ca să poți face transferuri astronomice și plăti contracte faraonice. Expresie a lăcomiei unor grupări ce nu se mai satură, aderarea la ESL le va ajuta pe unele să ocolească falimentul. Pentru că datoriile Realului s-ar cifra la 900 milioane de euro, iar ale Barcelonei chiar la 1,1 miliarde! Asta poate constitui o explicație a aderării, nu și o scuză.

Nu-i greu de răspuns de la cine va scoate JP Morgan atâta bănet. De la televiziunile între care se va declanșa o bătălie pe viață și pe moarte pentru obținerea drepturilor de transmisie. Televiziune înseamnă, simplificând, publicul larg. Suporterii, chibiții. Cu siguranță că aceștia vor manifesta inițial un interes uriaș pentru ESL. Dar cu timpul? Nu cumva lumea se va plictisi să tot vadă Man City cu Inter și Milan cu Chelsea? De presupus că da, pentru că până și calitatea obosește dacă se repetă la infinit. În cazul plauzibil în care va scădea audiența, televiziunile de unde vor mai lua banii?!

Tocmai deoarece ignoră noțiunea de competiție, ba o și exclude, apariția Super Ligii atentează la spiritul și la viitorul fotbalului. Pentru că, de pildă, reduce emoțiile și surprizele privind lupta pentru titlu sau pentru evitarea retrogradării. Întrucât cele 12 și cele ce li se vor alătura încurcă rău treburile, se impune ca UEFA să intervină energic, fără jumătăți de măsură, pentru sancționarea "rebelilor". Mergând până la eliminarea din UCL. 

Fantezistă, varianta cum că ESL s-ar putea desfășura paralel cu UCL și cu întâlnirile echipelor naționale pică din start. Nu există atâtea date disponibile în calendar.

În rest, să-mi fie cu iertare, UEFA culege azi ce-a semănat ieri și alaltăieri. În sensul în care ea le-a dat nas granzilor din vest. Pe care, asemenea unei bunici grijulii, i-a protejat permanent și cărora le-a umplut buzunarele. Merită să dezvoltăm subiectul, dar recenta înființare a Conference League, destinată săracilor din est, e o dovadă tristă și convingătoare.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (48)
278581350573423
Ioan Ioan  •  21 Aprilie 2021, 17:12

Parca vad un film cu mafioti, banda veche vs banda noua. Momentan au castigat mafiotii cu state veche. Asteptam riposta. Scopul final este banul, nicidecum binele aproapelui.

bridges
bridges  •  21 Aprilie 2021, 11:07

De fapt este un atentat asupra mediocritatii, blaturilor, cooperativelor, finantarilor dubioase samd Nu impotriva fotbalului. Adevaratul fotbal acolo s-ar fi jucat, in acea Superliga. Dar cad toate retelele de interese, cad toti Burlenii, profesionalismul isi va reveni in drepturi, politrucii vor pleca, eventual la puscarie daca au fraudat imensele sume ale UEFA. Mizele sunt uriase.

laur_gr
laur_gr  •  21 Aprilie 2021, 10:34

Asta se intampla cand cunoscatorii de baschet vor sa "revolutioneze" fotbalul. La fel s-a intamplat cand Gerard Pique a vrut sa "revolutioneze" tenisul, inventand "Campionatul Mondial de tenis"... Daca formatiile din Super League vor fi excluse din campionatele nationale de FIFA + UEFA, nu va fi nicio branza. Si nici cei mai buni fotbalisti nu vor vrea sa joace acolo.

Vezi toate comentariile (48)
Comentează