INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISRAEL

Eran de aur » Zahavi s-a întors la națională, e golgeterul preliminariilor pentru Euro 2020 și e idol în Israel

Articol de - Publicat duminica, 10 noiembrie 2019 09:00

Zahavi e golgeterul preliminariilor pentru Euro 2020. Atacantul de 32 de ani, care a aruncat banderola de căpitan al Israelului pe teren în 2017, retrăgându-se, s-a întors la națională și a marcat 13 goluri în ultimul an, 11 în campania spre turneul final. E un idol.

Cine și-ar fi imaginat atunci că Eran Zahavi va mai juca vreodată pentru Israel? În acea seară, pe 2 septembrie 2017, fanii din Haifa s-au ridicat împotriva lui, fluierându-l la fiecare atingere. Nu era în formă, iar naționala pierdea în fața modestei Macedonii de Nord (0-1). Înfuriat de reacția propriilor suporteri, căpitanul și-a dat jos banderola și a aruncat-o în iarbă.

301 goluria marcat Eran Zahavi în toate competițiile în întreaga sa carieră

„Mi-a explodat inima” 

„De peste patruzeci de ani nu ne mai calificaserăm la Mondial. Eram stresat. Când am auzit oamenii huiduind, mi-a explodat inima”, avea să spună atacantul ulterior. Nu i-a trecut supărarea nici la sfârșitul partidei. A anunțat că părăsește selecționata. Definitiv! Până atunci, marcase doar șase goluri în patru ani pentru reprezentativă. Atât.
 

19 goluriare atacantul de 32 de ani la naționala Israelului (50 de selecții)

Și totuși, apariția lui Andi Herzog pe banca Israelului și discuțiile cu fostul mare internațional austriac l-au convins să revină. Nu doar să revină. Să joace la cel mai înalt nivel, așa cum nu o făcuse aproape niciodată pentru țara sa. Într-un singur an, din noiembrie 2018, a înscris 13 goluri, dintre care 11 în preliminarii. E golgeter absolut al campaniei spre Euro 2020, înaintea unor bombardieri ca Ronaldo, Kane sau Lewandowski.
 

„A atins forma vieții” 

Eran de aur » Zahavi s-a întors la națională, e golgeterul preliminariilor pentru Euro 2020 și e idol în Israel

Și ce reușite! Pe 10 octombrie, la 1-3 cu Austria la Viena, s-a răsucit printre fundașii adverși uluiți și a tras ca o rachetă. Bară-gol, la vinclu! „Niciun portar din lume nu ar fi apărat acel șut”, spunea atunci austriacul Ilsanker pentru jurnaliștii vienezi. Iar Dragovici, coechipierul lui, se amuza recunoscând că „l-am întrebat ce mănâncă de joacă astfel”. Selecționerul Herzog nu-și mai încape în piele de bucurie văzându-l pe gazon: „A atins forma vieții. Înscrie uneori din nimic. E minunat să-l avem alături”. Când s-a întors la lot, după opt luni, nu a uitat să le ceară scuze fanilor și colegilor.

99 de goluria înscris Zahavi în trei ani și jumătate în China (87 în campionat, 12 în cupă)

La 32 de ani, Zahavi e iubit în Israel. Și nu puțini îl văd cel mai bun jucător local. Nu acum, din toate timpurile. Peste Eyal Berkovici și Yossi Benayoun. Un idol. Eran de aur. Doar zahav înseamnă aur în ebraică.

Delir după golul cu rabona 

Nu s-a adaptat în Europa, punctând doar de două ori în 26 de partide disputate într-un sezon și jumătate la Palermo. Dar acasă, la Maccabi Tel Aviv, a fost extraordinar. Iar în China e regele golgeterilor.
 

9,5 milioane de euroeste cota lui Zahavi, potrivit transfermarkt.de

Vârful lui Guangzhou R&F a fost cel mai prolific fotbalist al sezonului în 2017 (când a fosty ales și MVP-ul anului), cu 27 de reușite. Și nici în acest an nu mai poate pierde titlul de golgeter. Cu trei etape înainte de finalul campionatului, are 29 de goluri (record all-time într-o stagiune din Chinese Super League), 12 peste următorii clasați, Paulinho și Elkeson. Spectatorii erau în delir când a scuturat plasa șutând cu dreptul pe la spatele piciorului stâng. Rabona!

„Un jucător de clasă” 

China îi stă la picioare, deși evoluează la o echipă mică, a doua din Guangzhou, locul 11 în clasament.

Andi Herzog (ex-Bremen și Bayern) crede că Zahavi ar avea loc acum la un club european. Unul puternic. „Sunt sigur de asta. Oriunde ar putea impresiona. Și în Bundesliga”. Pentru selecționer, „Eran e un jucător de clasă, dincolo de orice îndoială. Unul care face oricând diferența pe teren”. 

Pe un munte de bani! 

În China, Zahavi face avere. Are un salariu anual de 12,5 milioane de dolari, pe lângă prime. Iată unul dintre bonusuri: 20.000 de dolari pentru fiecare gol marcat. Numai în acest campionat, are 29 de reușite. Adică, 580.000$! Doar pentru că a stabilit un nou record de goluri (întrecându-l pe Elkeson, 28 în 2016), a fost răsplătit cu două milioane de dolari. Dacă va fi ales cel mai bun fotbalist din Chinese Super League, va mai primi un milion. 

Top golgeteri preliminarii Euro 2020 

1. Zahavi (Israel) 11
2. Dziuba (Rusia) 9
3-4. Kane (Anglia) 8
Sterling (Anglia) 8
5-7. Pukki (Finlanda) 7
Ronaldo (Portugalia) 7
A. Mitrovici (Serbia) 7

Top 5 cei mai scumpi israelieni 

Nume Fost club Club nou Sumă de transfer
1. M. Dabbur Salzburg Sevilla (2019) 17*
2. E. Berkovici West Ham Celtic (1999) 8,8
3. Y. Benayoun West Ham Liverpool (2007) 7,3
4. E. Zahavi Maccabi Tel Aviv Guangzhou R&F (2016) 7,23
5. O. Damari Austria Viena RB Leipzig (2015) 7
* Sumele sunt exprimate în milioane de euro, potrivit transfermarkt.de.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
cneius
cneius  •  10 Noiembrie 2019, 11:19

Are si o grupa foarte "grea" : Polonia, Slovenia, Austria, Macedonia si Letonia...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează