INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRAGERE

Eroul Kuyt s-a retras » I se va face statuie la Rotterdam!

FOTO: Guliver / Getty Images
FOTO: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat joi, 18 mai 2017 09:53

Revenit în Olanda pentru a fi campion cu Feyenoord, Dirk Kuyt a pus stop carierei. Va împlini 37 de ani pe 22 iulie. Va rămâne în conducerea clubului.

Și-a împlinit ultimul vis și s-a oprit. La aproape 37 de ani, Dirk Kuyt voia să fie campion cu Feyenoord, echipa sa de suflet. De aceea a renunțat la Fenerbahce și s-a întors în Olanda în 2015.

Nu a reușit din primul sezon să-și atingă ținta, dar a cucerit trofeul dorit la a doua încercare. I-a oferit al 15-lea titlu echipei din Rotterdam, la 18 ani de la precedenta victorie în Eredivisie.

"Întotdeauna am simțit clipa deciziilor importante"

Duminică, marele atacant batav, căpitanul lui Feyenoord și favoritul publicului pe "De Kuip", a devenit campion, încheind sezonul cu un hat-trick decisiv la 3-1 cu Heracles. Ce-ar mai fi putut câștiga pe gazon la vârsta lui? Două zile i-au fost suficiente pentru a se decide.

Ieri dimineață, i-a anunțat pe antrenorul Van Bronckhorst și pe directorul tehnic Martin van Geel. "Mă retrag. E o hotărâre teribilă, dar întotdeauna am simțit clipa deciziilor importante și am acționat. Așa se întâmplă și acum", le-a spus Dirk.

"Gerrard a fost primul care m-a felicitat pentru titlu"

Când au aflat, jurnaliștii olandezi l-au asediat. Iar el și-a amintit de Liverpool, alt club care îi va rămâne în inimă. "Primul căruia i-am strâns mâna când am pătruns pe Anfield a fost Steven Gerrard. Trebuia să-i dovedesc cine sunt, dar el m-a întâmpinat neașteptat de cald și de prietenos: «De-abia aștept să jucăm împreună». Am ajuns în finala Champions League, am câștigat Cupa Ligii și am fost pe locul doi în Premier League. Iar Steven mi-a devenit un prieten adevărat. Duminică, el a fost primul care m-a felicitat pentru titlu", a povestit faimosul blond pentru De Telegraaf. 

Întrebat care a fost vârful carierei, Kuyt a răspuns zâmbind: "Știți ce mi-a zis Pepe Reina, portarul care îmi este atât de apropiat, cum am sosit în Anglia? «Fiecare an pe care-l joci la Liverpool este cel mai prețios premiu». Am rămas multă vreme pe Anfield și am înțeles cât de reale erau acele cuvinte. Liverpool e un club de top. Trebuie să te bați an de an pentru locul în echipă. În primul sezon, am fost golgeter, iar în vacanță am aflat că Liverpool l-a cumpărat pe Fernando Torres. Imediat, îți dai seama că doar lupta te salvează. Șase ani m-am luptat în fiecare zi".

Cum se simte acum? "Sunt mândru de tot ce am realizat în acești ani. E timpul să spun stop. Cel mai potrivit moment". Momentul de glorie.

7 trofee
a cucerit atacantul olandez în carieră; ultimul, pentru titlul de campion cu Feyenoord, chiar în acest an

Va fi director tehnic la Feyenoord în viitorul apropiat

Kuyt nu ar fi putut părăsi Rotterdam. Va rămâne la club, mai întâi ca asistent al directorului tehnic Martin van Geel, urmând să-l înlocuiască pe acesta în viitorul apropiat. "La început se va pregăti, va studia, va face cursuri de management sportiv, iar Van Geel îi va fi mentor în această perioadă", a anunțat Feyenoord.

Van Geel e fericit că "la un moment dat, îi voi ceda locul lui Dirk. Îi suntem recunoscători pentru cum s-a dăruit clubului nostru în ultimii doi ani. Cu pasiune, atitudine, profesionalism, Kuyt a împins echipa mult înainte"

Va avea statuie la muzeu

Ieri, la Museum Rotterdam, a fost dezvăluită statuia lui Giovanni van Bronckhorst, antrenorul care a cucerit al 15-lea titlu cu Feyenoord. Dar fanii "Mândriei Sudului" (De Trots van Zuid) vor acum să i se ridice o statuie și lui Dirk Kuyt: "El e cel care merită cu adevărat". Și, foarte probabil, se va întâmpla în curând, tot la Museum Rotterdam.

104 selecțiia adunat Kuyt la "naționala" Olandei, pentru care a marcat 24 de goluri; a jucat finala CM în 2010

"Ți-ar plăcea să joci la Liverpool? OK, venim să te luăm!"

Dirk a povestit în De Telegraaf și cum a ajuns la Liverpool. "Muntenegreanul Gluscevici, cu care jucasem la Utrecht, era în 2006 scouter la Liverpool și i-a spus lui Rafa Benitez. Iar managerul știa totul despre mine.

Înaintea Mondialului din 2006, Benitez m-a sunat. «Nu vreau să te deranjez acum, când te pregătești de primul meci. Vreau doar să te întreb: Ți-ar plăcea să joci la Liverpool?». I-am spus «Da» în clipa următoare. Și el a adăugat numai atât: «OK, atunci o să am grijă de tot. După Mondial, venim să te luăm»". A costat 18 milioane de euro.

19 ania jucat Dirk Kuyt în fotbalul profesionist, la 4 cluburi: FC Utrecht (1998-2003), Feyenoord (2003-2006, 2015-2017), Liverpool (2006-2012) și Fenerbahce (2012-2015)

3 băiețibăieți are Dirk Kuyt cu soția sa Gertrude (căsătoriți în iunie 2003): Roan, Jorden și Aidan

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează