INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECIZIE

Vești uriașe de la UEFA! Mai așteptăm doar anunțul oficial

FRF a intrat în cursa pentru EURO 2023 cu 8 stadioane, unde ar urma să se desfășoare cele 31 de partide. Sursă foto: CNI +15   FOTO
FRF a intrat în cursa pentru EURO 2023 cu 8 stadioane, unde ar urma să se desfășoare cele 31 de partide. Sursă foto: CNI

Articol de , - Publicat marti, 24 noiembrie 2020 15:29 / Actualizat marti, 24 noiembrie 2020 15:52

Pe 3 decembrie, Comitetul Executiv UEFA va decide gazda Europeanului de tineret din 2023. România și Georgia au mai rămas în cursa pentru turneul final de peste doi ani și jumătate, dar suntem favoriți detașați să obținem competiția!

Ultima lună a anului nu vine doar cu tragerile la sorți pentru preliminariile CM 2022 (7 decembrie, Zurich) și turneul final Euro U21 (10 decembrie, Nyon), ambele cu „tricolorii” implicați în operațiuni. 

Înainte, pe 3 decembrie, Comitetul Executiv UEFA va decide gazda CE U21 din 2023, competiție pentru care mai concurează doar două țări: România și Georgia. A existat la un moment dat și o candidatură comună Irlanda&Irlanda de Nord, dar dosarul n-a ajuns în finală.

Șansele ca țara noastră să primească Europeanul sunt foarte mari. Asta cu toate că ex-sovieticii speră ca forul continental să-și îndrepte privirea și către ei, fiindcă în două ocazii anterioare au fost pe lista învinșilor: 

  • Euro 2020 (a existat un dosar comun cu Azerbaidjan, s-a renunțat la proiect după ce UEFA a decis că va fi un turneu extins în mai multe țări)
  • finala Europa League 2021 (Tbilisi a pierdut inițial în fața Sevillei, meciul se va disputa până la urmă la Gdansk, în Polonia).

Au găzduit însă Supercupa Europei 2015, un spectaculos Barcelona - Sevilla 5-4 după prelungiri, cu 52.000 de oameni în tribunele celei mai mari arene din țară, „Boris Paiciadze”. De altfel, acesta e stadionul care ține acum și capul de afiș al candidaturii Georgiei, care tocmai a inaugurat și un nou complex de 20.000 de locuri la Batumi, pe malul estic al Mării Negre, opus Constanței.

Patru orașe, opt stadioane

FRF a intrat în cursă cu 8 stadioane, unde ar urma să se desfășoare cele 31 de partide, cu 16 competitoare:

  • Arena Națională (București, 53.000 locuri)
  • Ghencea (București, 31.000 locuri) 
  • Giulești (București, 15.000 locuri) 
  • Arcul de Triumf (București, 8.000 locuri) 
  • "Marin Anastasovici" (Giurgiu, 8.500 locuri) 
  • "Ilie Oană" (Ploiești, 15.500 locuri) 
  • Cluj Arena (Cluj, 30.000 locuri) 
  • "Dr. Constantin Rădulescu" (Cluj, 23.500 locuri).

Dacă UEFA va acorda României competiția, va însemna că vom avea garantat locul la turneul final în calitate de gazde, ceea ce ar echivala cu a treia prezență consecutivă a naționalei U21 la Europeanul de tineret, după cele din 2019 și 2021. 

Per total, ar fi a patra participare, prima înregistrându-se în 1998, când tot România a organizat CE, numai că atunci nu ne-am calificat din oficiu, ci în urma preliminariilor, fiindcă așa era formatul la vremea respectivă

Criteriu pentru JO Paris 2024 

În plus, Euro 2023 va veni la pachet și cu o miză suplimentară: stabilirea celor patru reprezentante ale continentului pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. Astfel, acasă am putea obține biletele pentru a doua Olimpiadă la rând, căci trupa lui I. Radu, Pușcaș și I. Hagi și-a câștigat în 2019 accesul la JO Tokyo din vara viitoare.

Vara viitoare găzduim Euro U19 

România se pregătește să organizeze în perioada 30 iunie – 13 iulie 2021 Europeanul U19, la care vor fi prezente 8 formații, cu "tricolorii" mici calificați din oficiu. Restul de 7 echipe vor fi stabilite în martie, după Turul de Elită. Patru stadioane vor găzdui întâlnirile: "Ilie Oană" Ploiești, Rapid & Arcul de Triumf București, "Anghel Iordănescu" Voluntari.

România U21, din oficiu la Euro 

Faptul că România organizează CE U19 și, probabil, U21 va oferi pentru două-trei generații posibilitatea să joace la un turneu final de juniori/tineret fără a mai trece prin emoțiile preliminariilor, unde am capotat în marea majoritate a cazurilor. Cine sunt norocoșii care trag biletele de favoare la începutul carierei?

Pentru Euro U19 2021 vor fi eligibili jucătorii născuți după 1 ianuarie 2002. Aici intră grupul cu Drăgușin (Juventus), L. Munteanu (Fiorentina), Cârjan (Arsenal), Pitu (Viitorul), Perianu (FCSB), R. Sava (Torino), Bani și I. Borcea (ambii Dinamo). 

Parte dintre ei vor ajunge să evolueze și la Euro U21 2023, la care vor avea drept de joc cei născuți după 1 ianuarie 2000. E vorba aici de o generație mai puțin spectaculoasă, cu Mihăilă (Parma), Petrila (Sepsi), Manolache (Petrolul), Sefer (Rapid), Horșia (Gaz Metan), Ehmann (Dinamo), R. Baicu (Astra), Screciu (U Craiova) sau I. Rus (CFR).

FOTO Imagini surprinse cu drona în „Ghencea”

+21 FOTO

VIDEO  Cum arată bijuteria de 100 de milioane de euro din Ghencea filmată cu drona

Citește și alte știri de actualitate: 

EXCLUSIV FRF, încă o victorie în fața „rivalei” LPF » Gazeta a aflat rezultatul votului de azi: cine îi ia locul lui Bălănescu în CEx

VIDEO Ministrul Florin Cîțu a anunțat: „ANAF e în control la FRF” » Ce a declanșat procedura, detalii de ultimă oră

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (28)
983732924972315
Soos Vilmos  •  24 Noiembrie 2020, 20:18

Cind astepti anuntul oficial inseamna ca lucrurile sunt deja hotarite, ceeace nu este cazul in aceasta speta. Traiasca probitatea profesionala a celor din redactie gsp.

839680779446084
Nicolae Alin Neag  •  24 Noiembrie 2020, 19:14

Era obligatorie precizarea ca Batumi este pe malul estic al Marii Negre, opus Constantei.... Eu stiam ca Municipiul Constanta era in nordul Marii Negre...

valentindragobete
valentindragobete  •  24 Noiembrie 2020, 17:41
Postat de catalynn pe 24 Noiembrie 2020, 16:46

Strugurii sunt acri rău, așa-i!? :-))) Noroc cu Talpan, datorită lui nu va trebui sa îți violezi simtul estetic venind la meciuri in Ghencea, echipa ta, FC fcsb neavând ce căuta acolo! :-))))

Nu riști nici un moment ca sa-ti dovedești ... neEinsteineitatea ta ancestrala ( ca sa ma exprim elegant) . Voi, cu echipa voastra CSA steaua talpană sau mai nou"CSA steaua moș Teaca " sunteti predestinați ligilor inferioare, iar ca sa ajungeți sa Jucați cu granzii ( hi-hi-hi ) din liga 1 , asa cum ti-am mai spus, trebuie sa găsiți un jiji sau chiar pe jiji sa plătească milioane de euroi pentru un activ supra-supra evaluat, care nu va folosește la nimic! Steau a fost si s-a terminat, trăim in alta lume, fotbalul in armata se face numai in curtea cazarmei, asta e indiferent ce-o sa facă talpan si asta pana cand armata o sa se sature de el si o sa bucure d- un șut in ... unde trebuie ! Nu mai spun ca acel stadion, a care-i tribuna stă sprijinita in araci de fasole, este a unei instituții publice construit cu bani de la buget si, daca se plătește pretul, poate juca pe el oricine, cu voia sau fara voia voastra, a talpanistilor adica. Hai, da o talpa si pa puiu!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează