INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REPORTAJ GSP

EXCLUSIV La Masia din Nord » Reportaj GSP de la cea mai mare școală de fotbal din Europa: Academia cu 4.000 de juniori și 250 de echipe

Gazonul de pe arena principală a arenei din Brommapojkarna este artificial // FOTO: Cristi Preda
Gazonul de pe arena principală a arenei din Brommapojkarna este artificial // FOTO: Cristi Preda

Articol de , - Publicat luni, 25 martie 2019 10:34

Brommapojkarna are cea mai mare școală de fotbal din Europa grație dimensiunilor sale în materie de jucători. O La Masia a Nordului! La clubul de lângă Stockholm au pornit inclusiv trei dintre suedezii din lotul convocat pentru partida cu România: Kristoffer Nordfeldt, Ludwig Augustinsson și Albin Ekdal. 

La circa 30 km de Stockholm, Bromma e o comună cu 70.000 de suflete, mult spațiu verde și un generos luciu de apă. Păduri și lacuri, căci Suedia nu le-a tăiat și nici nu le-a secat.

Aici s-a născut Mats Sundin, o legendă a hocheiului, multiplu campion mondial și olimpic, plus o carieră de aproape două decenii în NHL. Și tot aici a crescut Christer Fuglesang, primul suedez ajuns în spațiu, în 2006.
Dar mica localitate de la porțile capitalei mai deține o perlă.

Clubul de fotbal Brommapojkarna, adică Băieții din Bromma, are în spate o istorie de 77 de ani și deține cea mai mare Academie din Europa raportat la numărul de jucători și de echipe. "Avem 4.000 de copii și juniori, între care 3.000 de băieți și 1.000 de fete. Iar în total activează 250 de formații.  Folosim stadionul central și încă 12 terenuri vecine", oferă cifrele incredibile Mikael Sornas, șeful școlii de fotbal suedeze.

Buget de 8 milioane de euro!

E vorba de o veritabilă uzină de fotbaliști, care înghite anual un buget de 5 milioane de euro! Doar Academia, fără a lua în calcul primele formații, aflate în ligile secunde aferente. Acestea au finanțe separate: încă 3 milioane de euro pe stagiune. "În jur de un milion vine de la autoritățile locale, apoi avem cinci, șase sponsori mari, între care Nike, plus taxele plătite de părinți. Evident, sunt și sumele colectate din vânzarea de jucători", mai subliniază Sornas.

Cel mai mare transfer din istoria BP este Jack Lahne, 17 ani, vândut la Amiens, în Franța, pentru 1,5 milioane de dolari. Urmele clubului sunt însă întinse peste tot: "În 2018, în prima divizie din Suedia sau în ligile europene, am înregistrat 82 de jucători crescuți și promovați la noi. A avea pe CV ștampila Brommapojkarna e un certificat de calitate".


*Pe un perete sunt postate fotografii cu toate echipele de la Brommapojkarna

Limpar e number 1 în Hall of Fame

În Hall of Fame-ul clubului, liderul în materie de notorietate este, evident, Anders Limpar, mijlocașul lui Arsenal și Tottenham din anii ’90, când a făcut parte din generația care a eliminat România de la Mondialul american 1994. A fost pe bancă la meciul memorabil de la San Francisco.

Pentru partida cu "tricolorii" din campania Euro 2020, Bromma boys a semnat prezența cu trei jucători proveniți din Academie: portarul Kristoffer Nordfeldt (Swansea), fundașul stânga Ludwig Augustinsson (Werder) și mijlocașul Albin Ekdal (Sampdoria).

John Guidetti, alt nume obișnuit al lotului, neconvocat însă acum de Janne Anderson, face și el parte din familia Brommapojkarna. Iar la naționala U21 mai există încă cinci băieți cu rădăcini la BP: Beijmo (Werder), Asoro (Swansea), Gyokeres (Brighton), Kulusevski (Atalanta) și Isherwood (Ostersund).

700 de antrenori din rândul părinților

Cum cresc însă miile de copii de la Bromma, toți proveniți din localitate sau împrejurimi? Sunt formate grupe de la 8 la 19 ani, 40 de antrenori lucrează ca angajați ai clubului, cu salarii lunare între 100 și 3.000 de euro, iar alți 700 de tehnicieni vin chiar din rândul părinților și activează benevol la BP! Amatorism? Experiment? Nici una, nici alta!

Explică același Sornas în timp ce indică detaliile pe ecranul telefonului: "Antrenorii respectivi sunt triați și intră într-un program special de pregătire la club, avem o aplicație mobilă dedicată, care detaliază fiecare tip de ședință de pregătire, cu exemplificări virtuale. Așa că doar trebuie să pună în practică ceea ce li se indică".

"Misiunea noastră e ca, din fiecare generație, să scoatem măcar câte șase, șapte jucători apți pentru fotbalul de performanță. Porțile către prima echipă sunt deschise oricând și apoi, mai departe, spre cluburi importante din Suedia sau din străinătate", mai punctează Sornas.

El subliniază că inclusiv componenta educațională intră în preocupările de la BP: "Avem parteneriate cu două licee, unde să fie înscriși și să învețe fotbaliști din Academie. E un lucru foarte important să fie urmată și calea școlii. Este vorba despre grija față de copii, de modelarea de caractere".

Colecționari de trofee la Gothia Cup

La nivel de rezultate, Bromma boys n-a impresionat niciodată în prima ligă. Locul 12 e cea mai bună clasare all-time. În schimb, "sunt cinci, șase titluri la juniori, numeroase turnee internaționale câștigate, între care celebrul Gothia Cup de la Goteborg".

E un veritabil campionat mondial juvenil, căci anual participă peste 1.700 de echipe din 80 de țări. Vitrina cu trofee e martora succeselor în spatele cărora stau pasiune, organizare, multă minte. Și un concept clar de a crește jucători în La Masia Nordului! 

Au și echipe mixte!

Pe pereții din sediul administrativ al clubului tronează zeci de fotografii cu grupele Academiei. Unele conțin însă un detaliu neobișnuit: fete și băieți împreună într-o echipă. Există o explicație, oferită tot de Sornas:

"Am intrat într-un proiect special al federației, care vizează monitorizarea unor formații mixte la nivel juvenil. Nu avem deocamdată evaluări, lucrurile sunt în desfășurare, dar e o acțiune foarte interesantă, la care Brommapojkarna a fost ales ca partener". 

"Jucătorii care pleacă din Academie rămân cu un respect special față de club. O dovedesc de fiecare data când au ocazia. De exemplu, înaintea Mondialului din 2018, Augustinsson și Ekdal au venit aici pentru o întâlnire cu copiii noștri. A fost o acțiune minunată"

"Urmează să construim în vecinătatea stadionului o sală pentru jocuri și antrenamente indoor. Proiectul e în derulare, sperăm să-l vedem realizat în scurt timp. Deocamdată, pe spațiul respectiv folosim un balon"
"Am avut în anii trecuți un băiat cu părinți români. Dar acum nu mai există niciunul în Academie. Sunt însă mulți puști cu rădăcini africane sau din spațiul ex-iugoslav, care stau cu familiile în zona Bromma" Mikael Sornas, director Academia Brommapojkarna

6.800 de locuride locuri este capacitatea arenei principale pe care-și desfășoară partidele prima echipă a lui Bromma boys; gazonul e artificial, la fel ca și pe multe alte terenuri folosite pentru Academie

Hagi răspunde cu 7 jucători și 20 milioane euro din vânzări

Academia "Regelui" de la Ovidiu e similara lui Brommapojkarna din Suedia. Dar Gică are cifre mult mai bune în materie de convocări la naționale și încasări directe din transferurile fotbaliștilor

La scară mai redusă și cu bugete mai fragile, modelul Brommapojkarna există la Academia Hagi, unde activează 220 de copii, împărțiți în 14 echipe. Cele mai tinere grupe sunt cele de la 6-7 ani. "Regele" are angajați la școala sa 25 de antrenori și preparatori fizici, iar bugetul anual alocat ar fi în jur de un milion de euro.

Diferențele majore apar însă la nivel de performanțe. În doar zece ani de la înființare, Viitorul a obținut deja un titlu cu echipa mare, plus alte 21 cu formațiile de juniori! De asemenea, stă foarte bine la capitolul încasări din vânzarea jucătorilor.

Din 2009 până în prezent, a adunat peste 20 de milioane de euro din cedarea fotbaliștilor crescuți în Academie. Cel mai scump transfer a devenit Tudor Băluță, cumpărat de englezii de la Brighton cu 3 milioane de euro.

În lotul cu care România a început campania pentru Euro 2020 se află 7 jucători cu pedigree de la Hagi: Manea, Benzar, T. Băluță, R. Marin, Cicâldău, I. Hagi și Mitriță. Iar Cr. Ganea și Țucudean, ultimul revitalizat la Viitorul, ar fi trebuit să se afle și ei la națională dacă n-ar fi apărut accidentări chiar în pragul meciului din Suedia. 

e numărul jucătorilor proveniți din Academia lui Hagi prezenți la turneul U21 din Spania, unde se pregătește Europeanul din iunie

Vezi și: SUEDIA - ROMÂNIA 2-1 // 3 pe plus, 3 pe minus » Cu ce rămânem după startul fals către Euro 2020

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (7)
morzadobflicster
morzadobflicster  •  25 Martie 2019, 16:05

sat cu 70,000 de suflete? pana mea, ala nu mai e sat, e la fel de mare ca Resița sau Bistrița..

swedan
swedan  •  25 Martie 2019, 12:44

Concluzia finalului e ca noi suntem mai șmecheri ca Suedezii

spanciockfcsb2018
spanciockfcsb2018  •  25 Martie 2019, 12:29

daca ni se dadea bani sa facem asa ceva la Steaua astazi eram departe.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează