CAMPIONATE  ·  EGIPT

Foc şi moarte pe Nil » 30 de ultraşi ai lui Zamalek au murit la Cairo în lupte cu poliţia

Isterie la Cairo. Un fan mascat în faţa unei maşini de poliţie în flăcări
Isterie la Cairo. Un fan mascat în faţa unei maşini de poliţie în flăcări

Articol de — Marti, 10 Februarie 2015, 00:00

Duminică seară, forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc. În haosul creat, fanii s-au călcat în picioare.

În martie 2014, suporterii lui Al Ahly, Zamalek şi Al Ismaily fuseseră interzişi la meciurile din campionat. În ianuarie 2015, interdicţia s-a ridicat. Şi, la primul meci, au ieşit lupte de stradă. Cu cel puţin 30 de morţi. Toţi, fani radicali ai lui Zamalek.

Surse ale poliţiei susţin că, înaintea partidei Zamalek - ENPPI (1-1), ultraşii gazdelor, "Cavalerii Albi", au încercat să pătrundă pe stadion fără bilete, forţînd porţile de acces. "Au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene", a comentat Ministerul de Interne.

Numai că susţinătorii lui Zamalek pretind altceva. Mii de spectatori ar fi trebuit să intre pe o singură poartă, înconjurată de gard de sîrmă ghimpată. S-a creat o busculadă imensă, "iar poliţiştii au început să tragă fără avertisment cu gaze lacrimogene şi cu gloanţe de cauciuc", a scris pe Facebook Abdel Rahman Ben Kamal, fan Zamalek, detaliind: "Cei din primele rînduri, care au primit în plin atacul, au căzut şi n-au mai putut să se ridice. În nebunia creată, au fost călcaţi în picioare".

Ministerul de Interne egiptean afirmă că au murit 19 oameni, dar potrivit altor surse numărul victimelor este mult mai mare. "Peste 30", anunţă CNN. "40", dă verdictul Al Jazeera.

A refuzat să joace
Aflînd ce s-a întîmplat în afara arenei, Omar Gaber (Zamalek) a refuzat să joace. Preşedintele clubului l-a suspendat pe termen nelimitat. Dar, după gravele incidente de la Cairo, tot fotbalul egiptean a fost suspendat.

74 de morţi în 2012
Pe 1 februarie 2012, după meciul Al Masry - Al Ahly, sute de ultraşi ai gazdelor i-au vînat la Port Said pe fanii rivali în tribune şi pe gazon, atacîndu-i cu pietre, sticle şi cuţite. Au fost 74 de morţi şi peste 150 de răniţi, majoritatea fiind susţinători ai oaspeţilor.

Mulţi dintre ultraşii lui Al Ahly au participat la sîngeroasa revoluţie din ianuarie - februarie 2011 (peste 1.000 de morţi în luptele de la Cairo) care l-a dat jos după 30 de ani pe dictatorul Hosni Mubarak.

"Jur că ne vom răzbuna pentru toţi aceşti morţi. Va fi o mare de sînge" (Abdel Rahman Ben Kamal, fan Zamalek)

"Un copil de 7 ani s-a prăbuşit sufocat de gazele lacrimogene şi a sfîrşit sub bocancii fanilor asediaţi de poliţie. Salvarea? A venit după o oră" (Nader El Sayed, fan Zamalek)Doi frați sunt ultimii condamnați la moarte din Europa. Ireal ce i-au făcut profesoarei lor! „Când judecătorul a citit verdictul, toată lumea a aplaudat„

Libertatea

Comentarii (1)

anonimfcd  •  10 Februarie 2015, 10:27

In unele tari, fotbalul ar trebui interzis...

Vezi toate comentariile (1 )

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
19:30 Fotbal, Bundesliga 2

Bochum - St. Pauli

Digi 2
19:30 Fotbal, Bundesliga 2

Greuther Furth - Sandhausen

Digi 4
21:30 Fotbal, Bundesliga

Freiburg - Monchengladbach

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1