INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INEDIT

Fotbal de Crăciun: "Boxing day special"

Articol de GSP - Publicat vineri, 26 decembrie 2008 00:00

Crăciunul nu le prilejuieşte britanicilor doar întîlnirea cu prietenii în jurul unei mese pline cu tăvi de pudding. De 100 de ani, la o zi după ce Moşul şi-a risipit prezenţa în casele fiecăruia, fotbalul devine parte din sărbătoare. Asta pentru că e Boxing Day, teoretic, cea mai spectaculoasă etapă a sezonului în Premier League.

E suficient să accesezi unul dintre sutele de forumuri ale suporterilor englezi pentru a afla ce înseamnă de fapt "Boxing Day". Mai mult decît o tradiţie, este parte din Crăciunul britanicului de rînd, care ia drumul spre stadion ca pe un act impus de Common Law. Le-a trecut vremea, dar cadourile se lasă încă aşteptate. Fără barbă sau costum potrivit, Lampard, Rooney, Roque Santa Cruz sau Robinho devin, pentru două ore, Santa Claus.


Ce înseamnă "Boxing Day"?

Sărbătoarea îşi are originea cu 800 de ani în urmă şi reprezintă un simbol al comuniunii şi al egalităţii. Cei bogaţi obişnuiau să le facă semenilor mai puţin norocoşi cadouri cu ocazia Crăciunului. Celebrată în majoritatea ţărilor Commonwealth-ului, accepţiunea modernă a "Boxing Day" ajunge în zona comercială a vocabularului şi este sinonimă cu debutul perioadei soldurilor.

Sport de Crăciun
În Marea Britanie, Boxing Day înseamnă fotbal. Nu la fel stă situaţia şi în Emisfera Sudică, unde alte sporturi îi iau locul. În Australia, "The Boxing Day Test" aduce faţă în faţă reprezentativa de cricket a "cangurilor" şi una dintre echipele naţionale care se pregătesc în zonă, în timp ce Campionatul Mondial de Hochei pentru Juniori debutează, de asemenea, pe 26 decembrie.

Tradiţia de partea lui Arsenal

Deşi numai 4 echipe au cîştigat campionatul englez de cînd el se numeşte Premier League, nu mai puţin de 9 au condus ierarhia de Crăciun. De fiecare dată cînd Arsenal a reuşit să se impună în lupta pentru titlu, "tunarii" se aflau cel mult pe locul doi în clasament pe 26 decembrie, fapt care ar putea reprezenta un stimul pentru elevii lui Wenger în partea a doua a sezonului. De asemenea, numai o echipă a reuşit să evite retrogradarea deşi se afla pe ultimul loc de Boxing Day, WBA în 2004-2005, restul de 16 acceptîndu-şi statutul de învinse în lupta cu suficienţa.


Spectacol total
Chiar dacă cele 29 de goluri marcate în sezonul trecut de Crăciun au reprezentat un record pentru perioada recentă, lideră în topul eficacităţii rămîne ediţia 62-63 a campiontului englez, cănd de Crăciun s-au înscris nu mai puţin de 66 de goluri. Liverpool a învins-o categoric pe Stoke City, 6-1, la fel cum a făcut şi Blackburn la Londra, cu West Ham (8-2).

WBA şi Tottenham au încheiat la egalitate un meci teribil, 4-4, în timp ce Sheffield United - Nottingham Forest, respectiv Wolverhampton Wanderers - Aston Villa au împărţit punctele în partide care s-au terminat 3-3. Cea mai mare surpriză? Ipswich Town, antrenată de marele Alf Ramsey, a înregistat o înfrîngere istorică pe Craven Cottage, 10-1 în faţa lui Fulham!

Boxing Day 2008

Stoke City    v     Man Utd  0-1

-> A început primul joc al etapei de Crăciun în Anglia!

min 7 -> Prima acţiune importantă importantă a partidei. Rooney îi pasează lui Giggs, a cărui centrare de pe partea stîngă este deviată pînă în braţele lui Sorensen.

min 19 -> "Suliţa" lui Delap îşi face pentru prima oară simţite efectele. Panică în careul lui Van der Sar după aruncarea de la margine a fundaşului, dar portarul olandez rezolvă în cele din urmă.

min 24 -> Neville centrează de pe partea dreaptă, Rooney reia cu capul, Sorensen este din nou la post!

Pauză pe Britannia Stadium. Este 0-0 după 45 de minute.

A început repriza secundă.

min 73 -> Wilkinson îl faultează dur pe Ronaldo şi este avertizat cu al doilea cartonaş galben! Stoke va juca cu un om mai puţin pînă la final!

min 83 -> Carlos Tevez împinge balonul în plasă din apropiere după o fază încîlcită în careul gazdelor. United conduce cu 1-0!

Partida se încheie! United învinge pe Britannia Stadium!

Chelsea        v     WBA   2-0

A început spectacolul şi pe Stamford Bridge!

min 3 -> Drogba deschide scorul pentru Chelsea! Ivorianul a reluat cu capul, pe colţul lung, o centrare de pe partea dreaptă a lui Joe Cole!

min 45+2 -> Lampard dublează avantajul gazdelor. Mijlocaşul interceptează o minge în careu, depăşeşte un adversar şi îl lobează din 8 metri pe Carson. 2-0!

Final de repriză pe Stamford Bridge, Albaştrii conduc cu 2-0 după 45 de minute.

Partida se încheie. Chelsea învinge fără probleme într-un meci care i-a ridicat puţine probleme.


Portsmouth    v     West Ham Utd    1-4
Tottenham    v     Fulham    0-0
Liverpool    v     Bolton    3-0
Manchester City    v     Hull City    5-1
Middlesbrough    v     Everton    0-1
Sunderland    v     Blackburn    0-0
Wigan Athletic    v     Newcastle    2-1
Aston Villa    v     Arsenal 2-2

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (10)
 •  27 Decembrie 2008, 09:12

liverpool campioana !!!!!!!!!!!!!!!

 •  26 Decembrie 2008, 17:11

www.PremierLeague1.T k

 •  26 Decembrie 2008, 16:23

Portsmouth v West Ham Utd Tottenham v Fulham Liverpool v Bolton Manchester City v Hull City Middlesbrough v Everton Sunderland v Blackburn Wigan Athletic v Newcastle Aston Villa v Arsenal www.PremierLeague1.T k

Vezi toate comentariile (10)
Comentează