CAMPIONATE  ·  POVESTE

FOTO Cutremurător! Fotbalistul care nu renunță: a ajuns la 38 de kg și stă 10 ore cu masca de oxigen pe față: „Nu mă gândesc la eutanasie!” 

Fernando Ricksen +3 FOTO
Fernando Ricksen

Articol de — Marti, 07 Mai 2019, 12:08

Fernando Ricksen, 42 de ani, lovit de scleroză laterală amiotrofică, a ajuns să cântărească 38 de kilograme și respiră cu ajutorul măștii de oxigen.

Fernando Ricksen, fostul fundaș batav campion și în Olanda, și în Scoția, și în Rusia, e internat din noiembrie într-un sanatoriu din Airdrie, Scoția.

În 2013, a fost diagnosticat cu ALS, scleroza laterală amiotrofică, iar medicii i-au spus că, în medie, cei atinși de această cruntă maladie mai trăiesc trei ani. Dar au trecut șase, și el supraviețuiește. Chiar și așa, cu masca de oxigen pe față zece ore pe zi și cântărind doar 38 de kilograme. 

fernando ricksen 2 +3 FOTO

„Parcă sunt Darth Vader!”

În ALS, o boală incurabilă care se manifestă prin afectarea anumitor celule nervoase ale creierului și măduvei spinării, pacienții își pierd, treptat, controlul asupra mâinilor și picioarelor. Și ajung, în cele din urmă, complet paralizați. 

Ricksen și-a păstrat însă simțul umorului.

„Le-am spus medicilor: «Uitați-vă la mine! Parcă sunt Darth Vader!»”, a povestit el în The Sun. Și și-a păstrat dorința de a trăi: „Încă am speranță și continuu să lupt. De aceea nu mă gândesc la eutanasie, n-am făcut-o niciodată. Nu sunt terminat”.

Stephen Hawking a trăit peste 50 de ani

Batavul are și un exemplu: „Nu cunoaștem totul despre ALS. Priviți ce s-a întâmplat cu Stephen Hawking! A trăit cu această maladie peste 50 de ani. Cât timp există speranță, voi lupta. Ești pierdut doar când dispare speranța”.

„Când am început să folosesc această mască de oxigen, parcă făceam scufundări. Nu știam să respir cu ajutorul ei, mi-era teamă că am să mă sufoc, că am să mor. Dar acum am totul sub control” Fernando Ricksen, fost fotbalist

12 trofee a cucerit Ricksen cu Alkmaar, Glasgow Rangers și Zenit, inclusiv Cupa UEFA și Supercupa Europei cu echipa rusă (2008)VIDEO | Un tânăr, prins pe stradă seara, a fost bătut de polițiști în București. ”Băi, băiatule știi că n-ai voie să ieși din casă? E ora 10 noaptea. Care e urgența?”

Libertatea

Comentarii (3)

bazinga  •  07 Mai 2019, 14:45
Postat de Mircea Gabriel pe 07 Mai 2019, 13:14

Din contra, asta este viata! O lupta permanenta. Este o confruntare cu tine insuti, o batalie apriga pe care putini au sansa sa o traiasca. Majoritatea se tarasc pe pamant si simuleaza viata.

BLA...BLA...BLA!Revino in lumea reala si lasa filosofiile de doi bani si cuvintele frumoase!Realitatea e cu totul alta,te asigur!

Mircea Gabriel  •  07 Mai 2019, 13:14

Din contra, asta este viata! O lupta permanenta. Este o confruntare cu tine insuti, o batalie apriga pe care putini au sansa sa o traiasca. Majoritatea se tarasc pe pamant si simuleaza viata.

bazinga  •  07 Mai 2019, 13:02

DOAMNE-FERESTE!Asta nu mai e viata!

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Fotbal, Emisiune TV

Digi Sport Special

Digi 1
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1