CAMPIONATE  ·  TURCIA REVOLUŢIONARĂ

FOTO Istanbul United » Ultraşii lui Galatasaray, Fenerbahce şi Beşiktaş luptă umăr la umăr în ciocniri sîngeroase cu poliţia

Fanii celor trei mari puteri din Istanbul sînt împreună în războiul împotriva Guvernului // Foto: Reuters +10 FOTO
Fanii celor trei mari puteri din Istanbul sînt împreună în războiul împotriva Guvernului // Foto: Reuters

Articol de — Joi, 06 Iunie 2013, 00:00

3 morţi, peste 2.000 de răniţi, 1.800 de arestaţi. Istanbulul a fost incendiat, şi după el întreaga ţară. Pentru că premierul Erdogan a vrut să distrugă un parc pentru a construi un mall.

De nouă zile, turcii ies în stradă. Protestează, îşi urlă nemulţumirea, scandează împotriva premierului Tayyip Erdogan, vor să-l facă să-şi dea demisia! Sînt furioşi că acest guvern plănuieşte să construiască un complex comercial pe locul parcului Gezi şi nimic nu-i mai opreşte. Nici bastoanele poliţiştilor, nici tunurile cu apă, nici jeturile de gaze lacrimogene.

Iar acum s-au unit şi ultraşii care s-au războit dintotdeauna. Fanii extremişti ai Galatei, ai lui Fener şi Beşiktaş, duşmani de moarte în arene, se luptă umăr la umăr în piaţa Taksim şi pe străzile din jur sub sloganul "Istanbul United". "Nu s-a mai întîmplat niciodată ca noi, marii rivali, să fim alături. Sîntem acum", spun suporterii.

Au preluat toţi scandarea "vulturilor" lui Beşiktaş: "Atacaţi-ne cu lacrimogene! Dar daţi-vă jos căştile, renunţaţi la bastoane şi atunci să vedem cine e mai tare!".

La Istanbul, culorile roş-galbene, galben-albastre şi alb-negre s-au contopit într-o forţă unică. Care începe să sperie guvernul lui Erdogan.

"Dictatorul"
Lăudat pentru deciziile economice, Turcia fiind în continuă ascensiune în plină criză mondială, premierul Erdogan (la putere din 2002) e atacat vehement din cauza politicilor cu caracter islamist. O ultimă hotărîre ce i-a aprins pe tineri: liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AKP) a stat la baza unei legi, aprobată de Parlament, ce interzice vînzarea şi consumul băuturilor alcoolice între orele 22:00 şi 06:00.

Exemplul Mubarak
Fanii turci nu uită ce au făcut suporterii lui Al Ahly şi ai lui Zamalek în Egipt. În ianuarie 2011, ultraşii celor două cluburi au provocat revoluţia în piaţa Tahrir din Cairo ce a dus la căderea, după 30 de ani, a dictatorului Hosni Mubarak. Au murit peste 1.000 de oameni, au fost peste 6.000 de răniţi, dar scopul a fost atins.Declarația pe proprie răspundere. Ce verifică, de fapt, polițiștii. Ce se întâmplă dacă ești nesincer

Libertatea

Comentarii (10)

rossonero9  •  06 Iunie 2013, 17:07
Postat de eclipsa pe 06 Iunie 2013, 10:13

nu dj_smoc, sunt sigur ca se refera la idolul tau, ala pe care il pupi in BAS in fiecare dimineata

Altu caruia i-au spalat astia de la Antene creierul. Ba baiatule, v-a prostit Badea pe toti ba!!! Au reusit sa va indoctrineze ca pe drogati. Cu totii sunt niste nenorociti, punct! Cand aud oameni care folosesc expresia ,,basism", imi dau seama cat de limitati in gandire sunt. Nu inteleg cum puteti sa admirati un papagal ca Badea sau ca Banciu. In afara de vorbe si caterinca, oamenii astia nu fac nimic concret pentru tara lor!

occupy  •  06 Iunie 2013, 12:51
Postat de flavoneus pe 06 Iunie 2013, 02:00

N-ati inteles nimic nici voi nici comentatorii de mai sus!!Faza cu parcul e doar picatura care a umplut paharul!!!Spre exe decizia cu interzicerea vanarii de alcool dupa ora 22, pe langa semnificatia de nuanta islamista, a r avea si repercursiuni asupra turismului in Isanbul!!!

E cam la fel cu ce s-a intamplat si la noi in ianuarie 2012, lumea nu a iesit pentru arafat ci pentru ca s-a umplut paharul!!!!

conasu_boeru  •  06 Iunie 2013, 10:16
Postat de harry_porker pe 06 Iunie 2013, 04:23

:) prietene turcia a fost imperiu, aveau universitati, spitale, armata profesionista cand noi traiam in copaci, mereu am fost la coada europei si se pare ca tot acolo vom mai fi mult timp

Ori blufezi ori exagerezi ! Imperiul Otoman si nu Turcia a avut putere economica si militara datorita teritoriilor si oamenilor pe care i-a cucerit ! Nivelul de cunostinte in arta, astronomie, limbi,manufactura, medicina si alte domenii se datoreaza varfurilor inteligente din tetoriile asuprite fortate sa slujeasca Imperiul, bogatiilor pe care si le-au insusit, forta de munca si componenta armatei fiind formata din robi copii crescuti la Poarta Constantinopolului ! Nu au putut puteri importante ale Europei sa le tina fata otomanilor, da'pai noi tarile romane, dezbinate si saracite, de toti... Subiectul e amplu si nu suporta comparatie...

Vezi toate comentariile (10)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
08:30 Tenis, Reluare

Turnee de Mare Șlem

Eurosport
16:00 Snooker, Reluare

Openul Scoției și Mastersul de la Londra

Eurosport
20:00 Biatlon, Reluare

Etape de Cupa Mondială

Eurosport
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1