INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BRAZILIA

FOTO Joao Havelange s-a stins din viața la vârsta de 100 de ani: "Corupția a început cu el!"

Havelange (centru), împreună cu +2   FOTO
Havelange (centru), împreună cu "creația" sa, Sepp Blatter

Articol de - Publicat miercuri, 17 august 2016 00:00

Joao Havelange, președintele FIFA între 1974 și 1998, a murit ieri la 100 de ani! A primit mită peste 40 de milioane de dolari, diamante și tablouri, dar n-a fost condamnat niciodată!

Ieri, la fix 100 de zile de când a împlinit 100 de ani, Joao Havelange s-a stins în spitalul Samaritano din Rio de Janeiro, din cauza unei pneumonii.

Acest avocat cu origini belgiene, născut în orașul carioca în timpul Primului Război Mondial, a venit pe lume parcă pentru a conduce sportul mondial.

  • Președintele federației braziliene de fotbal între 1958 și 1973
  • Liderul confederației sportului din Țara Cafelei (1956-1974)
  • Membru în Comitetul Internațional Olimpic timp de 48 de ani (1963-2011)
  • Șeful FIFA din 1974 până în 1998; a rămas președinte de onoare încă 15 ani

A trucat alegerile

Dar, s-a spus mereu despre el, l-a condus cu un preț. Mereu cu un preț. A fost implicat în scandalul-mamut legat de falimentul firmei elvețiene ISL, a fost acuzat că a primit mită peste 40 de milioane de dolari la acordarea drepturilor de televiziune și marketing ale Mondialelor și că a trucat alegerile forului de la Zurich.

S-a scris inclusiv că, înaintea desemnării gazdei JO 1992, a acceptat de la olandezi diamante, porțelan de Delft, tablouri și albume de artă. Chiar dacă, ulterior, Amsterdam a pierdut cursa în fața Barcelonei.

Duet cu ginerele Teixeira

"Corupția la FIFA a început cu Joao Havelange în anii '70. Apoi, i-a predat lui Sepp Blatter acel modus operandi creat de el", a declarat chiar în Senatul de la Brasilia jurnalistul britanic Andrew Jennings, care a scris ani la rând despre afacerile murdare ale acestuia. Ale bătrânului Joao împreună cu ginerele său Ricardo Teixeira, pe care l-a impus ca președinte al federației braziliene și ca membru al Comitetului Executiv FIFA.

În 2011, Havelange s-a retras din Comitetul Internațional, tocmai pentru a evita ancheta CIO. Doi ani mai târziu, a renunțat și la titlul de președinte onorific FIFA. Curios, a reușit să scape din toate investigațiile. Fără nicio zi de închisoare. Fără nicio condamnare!

"A murit Joao Havelange. Fotbalul i-a dat atât de mult. Da, ați citit corect!"
Gary Lineker, fost mare jucător englez

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
caminero
caminero  •  17 August 2016, 09:26

Pe vremea lui, aia era "coruptie de cumetrie", pe stil feudal, foloase gen Remesh, sunca si cirnati. Astazi, coruptia este la nivel industrial, cu Blateristu si Infantilu.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează