INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

FOTO&VIDEO Nu ştiu de glumă! Amatorii de la Quevilly s-au calificat în finala Cupei

Cei de la Quevilly se bucură după triumful cu Rennes (foto: Reuters) +6   FOTO
Cei de la Quevilly se bucură după triumful cu Rennes (foto: Reuters)

Articol de GSP - Publicat joi, 12 aprilie 2012 00:00 / Actualizat joi, 12 aprilie 2012 15:32

Toată lumea a auzit de PSG, Marseille, Lyon, Bordeaux. Cluburi de tradiţie în fotbalul francez. Cînd vine vorba de Cupă, trebuie reţinut însă şi alt nume. Quevilly. O formaţie modestă din liga a 3-a, de amatori, devenită o obişnuită a fazelor înalte ale întrecerii. Acum, performanţă repetată după 85 de ani, s-a calificat în finală. Nouă victimă de top, după Marseille, a devenit Rennes (locul 6 în Ligue 1), întrecută cu 2-1 (Herouat 63, Laup 90+3 - Feret 8).

Vezi aici un rezumat al meciului.

7 tururi a trebuit să treacă Quevilly pînă să ajungă în ultimul act. În acest traseu, de numai 3 ori a cîştigat în timpul regulamentar. De alte două ori s-a impus în prelungiri, tot de atîtea ori de la 11 metri. ”Fără un pic de şansă nu poţi reuşi niciodată”, a admis antrenorul Regis Brouard.

14 este locul pe care-l ocupă Quevilly în a 3-a divizie, cu 37 de puncte în 31 de etape

Devenită doar a 15-a echipă din afara Ligii 1 care ajunge în finala Cupei de la instaurarea profesionismului în Franţa, în 1932, Quevilly s-a învăţat cu Cupa. În ultimul deceniu a ajuns de 7 ori măcar în ”32”-imi. Adesea a făcut senzaţie. De pildă, în 2010 a urcat pînă în semifinale, 0-1 cu PSG. ”Optimile” le-a atinsese în 2005, iar în 2003 şi în 2011 s-a oprit în ”16”-imi.

Vezi sus mai multe imagini din meciul Quevilly-Rennes.

Acum a plusat. Dacă o va bate pe Lyon în finala din 28 aprilie, de pe ”Stade de France”, Quevilly (echipă într-un orăşel cu circa 26.000 de locuitori, în nordul Franţei) va evolua direct în Europa League. Tot acolo va ajunge şi în cazul unui eşec, cu condiţia ca lyonezii să prindă locul 3 în Ligue 1, cu trimitere în preliminariile Ligii Campionilor.
Finala Cupei a mai jucat-o în 1927, cînd era doar amatorism. Atunci a pierdut-o, 0-3 cu Marseille.

”Quevilly este o echipă de escroci. E inexplicabilă diferenţă între ceea ce joacă în campionat şi modul cum se bate în Cupă”
Cedric Vanoukia, fost jucător Quevilly
”Viaţa noastră nu mai e normală. Am trecut de la liniştea din campionat la tumultul din Cupă, unde toţi ochii sînt aţintiţi asupra noastră”
Joris Colinet, atacant Quevilly
”Aceşti băieţi sînt bolnavi. De euforie. Trebuie să ne păstrăm capul pe umeri. Sîntem doar o echipă de amatori, chiar dacă amatorii au şi ei nume... şi salarii”
Michel Mallet, preşedinte Quevilly

 

 

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (9)
lateral
lateral  •  13 Aprilie 2012, 01:20

@viezure Nu :) M-am mutat la Londra, acum merg la Arsenal :))

ernesto365
ernesto365  •  13 Aprilie 2012, 00:13

pe cand asemenea minune si in cupa romaniei?

mushi_81
mushi_81  •  12 Aprilie 2012, 19:17

In priul rand nu sunt amatori !! primele trei ligi in Franta sunt profesioniste !!! diferenta e ca au o singura serie de liga a 2 a si liga a 3 a !!! fotbalul francez in ligile inferioare e foarte puternic !!!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează