INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Francezii scot la iveală noi povești cu marele Ștefan Kovaci: "Nu am venit să vă conduc, nici să vă judec"

Piști Kováci (dreapta, lângă Michel Hidalgo) a stat doi ani în Franța, înainte revenirii în țară și a preluării naționalei în 1976
Piști Kováci (dreapta, lângă Michel Hidalgo) a stat doi ani în Franța, înainte revenirii în țară și a preluării naționalei în 1976

Articol de - Publicat sambata, 08 septembrie 2018 16:15

L'Equipe a dezvăluit noi povești cu Stefan Kováci, dublul câștigător al CCE cu Ajax ajuns în 1973 primul selecționer străin al Franței, publicând mărturiile lui Lacombe și Tresor.

Francezii nu l-au uitat pe Ștefan Kováci, inventatorul fotbalului total, căruia i-au dedicat două pagini în L'Equipe la rubrica Vintage:

"FFF a realizat transferul anului aducându-l pe antrenorul dublu câștigător al CCE cu Ajax-ul lui Cruyff (1972, 1973) să salveze o națională muribundă. A fost nevoie de acordul lui Ceaușescu pentru primul selecționer străin, suflat de pe aeroport lui AEK Atena, ce-i oferise o valiză de dolari, și pe care federația română îl dorea director tehnic".

Atentat la confort!

Renumitul ziar a publicat declarațiile marelui Piști făcute la 4 zile după numirea pe banca Les Bleus în fața tehnicienilor din D1: "Nu sunt Mesia și nu am venit să vă conduc, nici să vă judec. Considerați-mă un simplu amic medic care vă propune tratamente sigure". Fostul internațional Bernard Lacombe povestește cum le-a schimbat obiceiurile:

"Micuțul bărbat blond ne-a stricat un pic confortul. Ne zicea «trebuie să aveți grijă la alimentație. Vă place să mâncați bine, fetele sunt frumoase, iar viața e atât de ușoară. Francezii trebuie să facă puțin mai multe sacrificii»".

"Fuma ca un pompier"

Marius Tresor și colegul său din defensivă Jean-Pierre Adams îl completează cu un episod de după un 1-2 cu RFG. "Eram pe culoarele hotelului, ascultam muzică la un pahar de alcool și i-am spus că nu făceam nimic rău. Iar coach ne-a replicat, foarte serios «Ascultați muzică sau preferați echipa Franței?».

Tati Kovaci fuma ca un pompier, era un izvor de glume și destindea cu mult umor și autoritate atmosfera", spune ex-liberoul lui OM. Pe Lacombe l-a cucerit instant "prin cunoștințele și iubirea pentru fotbal. Impunea respect, doar luase C1 de două ori. Era de o mare gentilețe și nu s-a lăsat până nu ne-a băgat în cap că eram cei mai buni din lume". 

7 trofee
a cucerit Kováci ca antrenor al lui Ajax în perioada 1971-1973. Plus 3 cu Steaua și unu cu Panathinaikos, Cupa Greciei

"Sunteți bolnavi? Vă strâng pantalonii? Sau cine trage mai mult la poartă ia amendă? Trebuie să lucrați mai mult la jocul de cap și la verticalizări ca să favorizați jocul orizontal"

"Nu sunt fachir, nici prestidigitator, ci numai un incitator. Cred că am lăsat ceva în urma mea. O echipă trebuie să joace ca să câștige, nu să placă. Plăcerea vine ca o consecință"

"Când are mingea, jucătorul francez știe perfect cum să paseze. După ce e deposedat însă, e un fel de «Operațiunea Sfântului Spirit», totul devine un hazard să o recupereze"
Ștefan Kováci, fost selecționer Franța

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
cseacseavlez
cseacseavlez  •  09 Septembrie 2018, 14:58
Postat de ion.ionescu pe 09 Septembrie 2018, 08:55

Fratele său mai mare se numea Nicolae COVACI şi în nici un caz nu se considera ungur. L-am cunoscut la Timişoara şi am tot stat la câte o bere...

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kov%C3%A1cs_Mikl%C3%B3s_(labdar%C3%BAg%C3%B3)...la el te referi rrrrom frustrat???

ion.ionescu
ion.ionescu  •  09 Septembrie 2018, 08:55
Postat de Győző Román pe 08 Septembrie 2018, 19:48

O singură greşeală: Numele lui Pisti bácsi era Kovács. Merita puţină atenţie, măcar de a i se scrie corect numele.

Fratele său mai mare se numea Nicolae COVACI şi în nici un caz nu se considera ungur. L-am cunoscut la Timişoara şi am tot stat la câte o bere...

1084744051597374
Győző Román  •  08 Septembrie 2018, 19:48

O singură greşeală: Numele lui Pisti bácsi era Kovács. Merita puţină atenţie, măcar de a i se scrie corect numele.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează