INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MOLDOVA

EXCLUSIV George Florescu își amintește de perioada petrecută în Transnistria: „Au venit cu un sac negru, ca de gunoi, plin cu bani. Am rămas șocat, erau 500.000 de dolari”

George Florescu. Foto: Instagram
George Florescu. Foto: Instagram

Articol de - Publicat luni, 17 iulie 2023 12:42 / Actualizat luni, 17 iulie 2023 13:15

Fost fotbalist important la Sheriff Tiraspol în perioada 2004-2006, George Florescu (39 de ani) a povestit Gazetei Sporturilor aventurile sale din Transnistria.

  • Farul a debutat cu o victorie în preliminariile UEFA Champions League, 1-0 cu Sheriff Tiraspol, în turul 1.
  • Returul e programat pe 18 iulie, de la 20:00, la Tiraspol

George Florescu, 39 de ani, este unul dintre românii care au făcut istorie la Sheriff Tiraspol. Împreună cu Răzvan Cociș, fostul mijlocaș a ajuns în Transnistria în schimbul a 500.000 de dolari plătiți de „șerifi” celor de la U Cluj. Ardeleanul a stat trei ani la Tiraspol, practic, acolo a fost trambulina care avea să-i aducă succes în carieră. 

Plus bani din fotbal, plus o soție, Irina, pe care a cunoscut-o în Moldova de peste Prut, la Chișinău. Savurați poveștile lui Florescu despre perioada petrecută la viitoarea adversară a lui Gică Hagi, Sheriff Tiraspol.

Când joacă FCSB, CFR Cluj și Sepsi în Conference League: zilele și orele anunțate de UEFA + cine arbitrează
PROGRAM
Când joacă FCSB, CFR Cluj și Sepsi în Conference League: zilele și orele anunțate de UEFA + cine arbitrează

George Florescu: „I-am zis tipului să mă lase să pun mâna pe teancul de bani din sacul negru”

În 2004, după ce a refuzat mai multe oferte, printre care cea mai importantă din țară era de la Dinamo, U Cluj i-a vândut pe Florescu și Cociș, „la pachet”, celor de la Tiraspol. 

„Au venit cu un sac să ne cumpere. Era un sac negru, de plastic, mare, ca de gunoi. Am rămas șocat când l-am văzut, plin cu bani. Veniseră la Cluj, cu suma de transfer, erau 500.000 de dolari ca să ne ia pe mine și pe Cociș la pachet. I-am cerut tipului ce-a venit cu banii: «Lasă-mă și pe mine să mă uit în sac, să pun mâna pe un teanc de 10.000 că așa ceva am văzut doar în filme!». Erau banii frumos aranjați în grămezi. Am pus mâna pe un teanc. La jucători, erau conturi și atunci, dar mai era voie să plătești cash”, a rememorat George.

Sheriff oferea salarii mari străinilor încă de acum 20 de ani

Sheriff oferea salarii mari străinilor încă de acum două decenii. „Sheriff are acum un buget ridicat, la nivelul echipelor de top din România, gen FCSB sau CFR Cluj. Un salariu de top la Tiraspol ajungea și la 25.000 de euro/lună, când am ajuns eu acolo anul trecut. Pe vremea mea nu erau salariile de acum, dar tot erau mari. 

Eu, de exemplu, am avut 5.000 de dolari/lună la Sheriff, în condițiile în care un salariu mare în România era de 3.000 de dolari/lună. Cei de la Sheriff au dublat, de fapt, cea mai mare ofertă pe care am primit-o eu din România. De ce să mă ascund? Am mers acolo din considerente financiare! Deși, acum, le-aș recomanda colegilor să nu pună banii pe primul loc în fața performanței. Dar eu eram un copil fără suport educațional în spate, fără acel cineva care să mă povățuiască”, a mărturisit clujeanul.

51 de meciuria adunat Florescu pentru Sheriff, marcând de 5 ori

George Florescu: „Mi-am luat apartament din banii câștigați la Tiraspol”

Românul a povestit care a fost cel mai mare bonus încasat în Transnistria: „15.000 de dolari, cu ocazia calificării în turul 2 al Champions League, după ce pierduserăm 0-1 cu Jeunesse Esch în tur. Am întors rezultatul la noi și am luat acel bonus. Era primul meu an la Sheriff. 

Cu banii câștigați la Tiraspol mi-am cumpărat primul apartament în Cluj Napoca în 2005, i-am adunat și am luat unul de două camere. Crescuseră prețurile și în România, cu banii strânși în doi ani la Tiraspol, am luat apartament în bloc nou, 55.000 de euro”.

6 trofeea cucerit George cu cei din Tiraspol, dintre care trei campionate

George Florescu a povestit cum și-a cunoscut soția în Republica Moldova

Amuzat, George a povestit cum și-a cunoscut jumătatea în Republica Moldova: „Făceam zilnic naveta Chișinău - Tiraspol, dura cam trei sferturi de oră. Stăteam la ieșirea din Chișinău spre Tiraspol, baza lui Sheriff este la intrarea în oraș. Era un mic compromis asumat. La Tiraspol nu ieșeam în discotecă, la Chișinău, da. Era discoteci faine. Acolo mi-am întâlnit și scumpa soțioară, pe Irina, e moldoveancă de peste Prut. 

În primul rând, fără să jignesc pe absolut nimeni, femeile de acolo mi se par mai gospodine, mai familiste, mai harnice, țin cu casa. Pe Irina am întâlnit-o la disco de Ziua Îndrăgostiților, ieșisem cu Răzvan, cu Cociș, toți eram single. M-am apropiat, cum zic ei, am făcut cunoștință pe 14 februarie 2006. Când i-am cerut numărul de telefon, n-a vrut să mi-l dea. Peste o lună, soarta a făcut să ne întâlnim iar la club, cu greu am convins-o să începem relația. De atunci suntem nedespărțiți, avem un băiat, două fete și încă o fetiță e pe drum, se naște în octombrie”. 

George Florescu își amintește de perioada petrecută în Transnistria: „Au venit cu un sac negru, ca de gunoi, plin cu bani. Am rămas șocat, erau 500.000 de dolari”
George Florescu și soția Irina. Foto: Instagram

George Florescu: „Le-a smuls buletinele polițiștilor și ne-a zis să ne vedem de drum”

Clujeanul și-a adus aminte de un episod petrecut cu polițiștii din Tiraspol: „O dată, după un antrenament, am vrut să ieșim la pizza. Erau două benzi, linie discontinuă, am depășit mașina poliției, apoi am fost trași pe dreapta. Polițistul gesticula și vorbea doar în rusă. Noi eram încă în treningurile de la echipă, îi ziceam ăluia: «Bă frate, Sheriff, Sheriff!». 

Habar n-am ce voia. Am dat un telefon la club, în câteva minute au venit patru băieți bine făcuți, zdraveni, parcă eram în filme. S-au dus direct, țintă, la mașina de poliție, i-au luat ăluia actele noastre, pur și simplu i le-au tras din mână!, ni le-au dat și ne-au zis: «Voi puteți să mergeți!». Asta a fost singura chestie mai altfel, în rest, n-am avut absolut nicio problemă. Polițiștii începuseră să ne cunoască mașina, ridicau bariera când ne vedeau de departe".

George Florescu își amintește de perioada petrecută în Transnistria: „Au venit cu un sac negru, ca de gunoi, plin cu bani. Am rămas șocat, erau 500.000 de dolari”
George Florescu a adunat și 11 prezențe la echipa națională, unde a marcat un gol. Foto: Imago Images

George Florescu a povestit cum i-a mers la Moscova

Contractul de la Tiraspol i-a deschis oportunitățile spre Rusia și Ucraina. Ulterior, a mai jucat pentru Torpedo Moscova, Alania Vladikavkaz, Arsenal Kiev și Dinamo Moscova. 

2,6 milioane de euroa încasat Sheriff din vânzarea lui Răzvan Cociș (2006) la Lokomotiv Moscova, cel mai scump transfer din istoria transnistrenilor

„După un 1-1 și 0-0 cu Spartak Moscova, m-au văzut cei de la Torpedo Moscova. La ruși am avut salariu de patru ori mai mare decât la moldoveni. În România n-aș fi luat nici jumătate dacă aș fi semnat cu cea mai bună echipă. Moscova este un stat în stat. O metropolă superbă vara, un oraș gigant. 

Deja începusem să «rup» pe rusește, m-a ajutat și Irina, oricum, am fost obligat să învăț rusa, altfel nu aș fi rămas acolo. Nu mi-am luat mașină din cauza traficului. Mi-am găsit apartament aproape de linia de metrou, doar cu metroul mă deplasam și la antrenament, la bază, și prin oraș”, a spus Florescu.

300 de mii de euroeste suma pe care Torpedo Moscova a plătit-o celor de la Sheriff pentru Florescu în august 2006

George Florescu își amintește de perioada petrecută în Transnistria: „Au venit cu un sac negru, ca de gunoi, plin cu bani. Am rămas șocat, erau 500.000 de dolari”
George Florescu a jucat pentru Dynamo Moscova în perioada 2013-2014. Foto: Instagram

Nu am avut probleme cu băieți cu ceafa lată. A fost mai greu până am deprins rusa, de aceea și preferam să stăm la Chișinău, unde se vorbea româna. La Tiraspol se vorbește puțin limba română. 

- George Florescu

Citește și:

Dezvăluire uluitoare » MM Stoica s-ar fi opus transferului lui Djokovic: „Nu-l aduce la FCSB”

CFR a făcut anunțul: a vândut un triplu campion în Arabia Saudită

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează