INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO 2024

Germania se teme de Infantino! Președintele FIFA amenință să deturneze voturi pentru ca Turcia să organizeze Euro!

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 26 septembrie 2018 11:08

Germania e favorită în duelul cu Turcia pentru a organiza EURO 2024, dar președintele FIFA, în conflict cu șeful federației de la Frankfurt, Reinhard Grindel, amenință să deturneze unele voturi din sudul și estul Europei către otomani.

Membrii Comitetului Executiv UEFA, în frunte cu președintele Aleksander Ceferin, vor decide mâine prin vot, la Nyon, organizatoarea Euro 2024. La prima vedere, alegerea ar trebui să fie simplă. Germania și Turcia sunt singurele țări care și-au depus candidatura, iar prima e favorită.

La cuțite din 2017

Superiori la aproape toate capitolele, aspect evidențiat și de raportul Comisiei forului european care a analizat dosarele celor două țări, nemții au totuși o mare problemă: un conflict între președintele DFB, Reinhard Grindel, și președintele FIFA, Gianni Infantino, ce datează din 2017.

Lobby pentru Turcia

"Infantino are relații foarte bune cu mulți dintre actualii membri ai CEx-ului încă din vremea când era la UEFA, unde a fost secretar general sub conducerea lui Michel Platini. În special cu aceia care reprezintă țările din sudul și din estul Europei, ale căror voturi e de așteptat să le direcționeze către Turcia din cauza neînțelegerilor avute cu Grindel", scrie cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.
Nemții mizează sigur pe 7 voturi

Grindel și omologul său turc Servet Yardimci nu vor participa la scrutin, iar dintre cei 18 membri cu drept de vot rămași, nemții mizează pe reprezentanții Angliei, Portugaliei, Franței, Suediei, Ungariei, Elveției și Poloniei.

Decide în funcție de interesele Fiat?

De partea Turciei, scrie Sueddeutsche Zeitung, s-ar afla Rusia, Ucraina, Croația, Bulgaria și Spania. Incertă e poziția lui Andrea Agnelli, președintele de la Juventus și ECA (Asociația Cluburilor Europene), care ar putea decide și în funcție de interesele de piață ale Fiat, fiind unul dintre liderii concernului italian.

Tragere la sorți

La egalitate de voturi, președintele Ceferin determină câștigătoarea, putând opta inclusiv pentru o tragere la sorți. El este singurul care nu are și opțiunea abținerii de la vot. z

"Un Euro în Turcia ar fi o nouă frontieră. UEFA va atrage mai mulți suporteri, mai mulți sponsori, mai mult entuziasm și mai mulți bani. Turcia e o piață nouă și singura membră UEFA care face conexiunea între Europa și Asia. Nu putem schimba imaginea proastă pe care Turcia o are în privința drepturilor omului. Dar suntem o țară stabilă, iar UEFA a lăsat de înțeles că nu o interesează decât fotbalul" Servet Yardimci, președintele federației turce

"Sunt convins că Germania va primi turneul. În actuala conjunctură, ar fi iresponsabil să-l dai Turciei. N-am nimic cu Turcia, dar are mari probleme economice și politice" Uli Hoeness, președinte Bayern Munchen

20de membri are CEx UEFA, între care președintele UEFA, doi reprezentanți ECA și unul de la Ligile Europei

17.000.000.000 €vor să investească turcii în construcția de drumuri și căi ferate până-n 2024

Germania are cele mai bune cărți

O analiză efectuată de Deutsche Welle pe mai multe capitole arată că nemții n-ar avea, în mod normal, de ce să se teamă la scrutinul de mâine. La "organizare", "stadioane", "infrastructură" și la "drepturile omului" le sunt superiori turcilor, la "atmosferă" scorul e egal, singurul punct pierdut fiind cel "financiar".

ORGANIZARE

Germania a găzduit până acum trei Mondiale (1974, 2006, 2011), ultimul feminin, și un Euro, cel din 1988. Fără probleme! Turcia, la rându-i, are doar experiența organizării unui CM U21.

STADIOANE

Cele 10 arene nominalizate de DFB sunt cele de la Berlin, Leipzig, Hamburg, Dortmund, Gelsenkirchen, Köln, Stuttgart, Frankfurt, München și Düsseldorf. Toate funcționale și folosite regulat. Turcia a contracarat cu două stadioane la Istanbul, dintre care cel olimpic va trebui reconstruit, apoi Ankara, Antalya, Bursa, Eskișehir, Gaziantep, Izmit, Konya și Trabzon. Doar 7 dintre ele sunt certificate de forul continental. Tot 7 au capacități mai mici decât cel mai mic stadion nominalizat de nemți: Düsseldorf, cu 46.264 de locuri. 

ATMOSFERA

În ambele țări, fotbalul e sportul numărul unu. Dacă în Germania aproape fiecare meci se dispută cu casa închisă, există și un minus: protestele din etapa trecută, de la Stuttgart, când fanii au scandat împotriva organizării Euro 2024 în țara lor. 
INFRASTRUCTURA. Aflată în centrul Europei, Germania e o destinație ușor de atins. Iar distanțele dintre orașe, comparativ cu Turcia (în special Trabzon și Antalya), sunt relativ mici și ușor de parcurs. 

FINANCIAR

Forul continental urmărește să facă un profit cât mai mare de pe urma turneului, iar aici turcii sunt în avantaj. Ei au promis scutiri de taxe, în timp ce nemții au anunțat că "orice posibil profit e taxabil". De asemenea, în Germania, UEFA va plăti pentru închirierea stadioanelor.

DREPTURILE OMULUI

Nemții se confruntă cu cazul "Mesut Özil", care s-a retras din națională după o poză făcută cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și a acuzat rasismul din federație. Dar adversarii lor stau mult mai rău. Sub Erdoğan, libertatea presei a avut de suferit, iar mii de opozanți ai regimului sunt încarcerați fără proces. 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
maistor_kokir
maistor_kokir  •  26 Septembrie 2018, 22:29

Turcia 2024 ar fi un vis, evident nemtii le au pe toate, dar ei au tot organizat turnee, chiar si in 2020, Munchen va gazdui cateva partide.

10205186431616176
Relu Negru  •  26 Septembrie 2018, 19:45

Doar asa poate fi sigura Nemția ca se "califica". Altfel la ce gluma proasta de echipa are nu ar trece de grupe

gicab
gicab  •  26 Septembrie 2018, 16:13

Turcii dacă vor sa organizeze CE 2024 ar trebui sa ia lecții de la noi cum se construiesc stadioane și cai ferate pentru CE... il pot transfera chiar pe Gh Popescu... cel ce a venit cu cerinta absolut obligatorie sa scurteze anul școlar!!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează