INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ITALIA

Este oficial: Gianluigi Buffon și-a anunțat retragerea din fotbal: „Asta e tot, băieți! Se încheie aici”

Gianluigi Buffon și-a anunțat retragerea din fotbal. Foto: Instagram
Gianluigi Buffon și-a anunțat retragerea din fotbal. Foto: Instagram

Articol de - Publicat miercuri, 02 august 2023 13:50 / Actualizat miercuri, 02 august 2023 18:46

La 45 de ani și jumătate, după o carieră de 28 de ani ieșită din comun, italianul Gianluigi Buffon spune adio fotbalului. Unul dintre marii portari ai istoriei a anunțat Parma că nu mai joacă și în ultimul sezon din contract.

Gianluigi Buffon a oficializat astăzi hotărârea cu un mesaj scurt: „Asta e tot, băieți! Se încheie aici. Mi-ați dat tot, v-am dat tot. Am învins împreună”. Și un filmuleț de un minut. Minutul său de aur.

S-a retras Superman! Gianluigi Buffon și-a reziliat contractul cu Parma și a renunțat la fotbal

Superman. Așa era alintat Gigi. Gianluigi Buffon, unul dintre cei mai mari portari ai istoriei fotbalului, poate cel mai mare, a decis să se oprească la 45 de ani și jumătate, după o carieră formidabilă de 28 de ani.

Italianul mai avea un sezon, contractul i se încheia pe 30 iunie 2024, dar a spus „Stop”. Saudiții au încercat să-l atragă cu zeci de milioane. I-a refuzat. A anunțat Parma că renunță și oficializarea retragerii e iminentă.

Gianluigi Buffon va fi directorul delegației naționale, ca Gianluca Vialli

Va deveni director de delegație al squadrei azzurra, exact cum era Gianluca Vialli înainte să se stingă.

A început la Parma și se retrage la Parma, cercul perfect, dar cel mai mult a jucat la Juventus, două decenii cu excepția sezonului la PSG, 2018-2019. 

A rămas printre bianconeri și în anul de coșmar din Serie B, după scandalul Calciopoli.

Întrebare pentru Gianluigi Buffon înaintea debutului: „Ce s-ar întâmpla dacă ai fi titular mâine?”

Pe 19 noiembrie 1995, la doar 17 ani și 295 de zile, a debutat la Parma, acasă, pe „Ennio Tardini”, în fața uriașului Milan. Gazzetta dello Sport și-a amintit că antrenorul Nevio Scala l-a întrebat cu o zi înainte: „Ce s-ar întâmpla dacă ai fi titular mâine?”. A răspuns sigur de el: „Nicio problemă”. A rezistat fără gol primit, 0-0 contra lui Weah și Roberto Baggio în Serie A. A primit atunci nota 8 în Gazzetta.

3 cluburia avut Gianluigi Buffon în carieră (Parma 1995-2001 și 2021-2023, Juventus 2001-2018 și 2019-2021 și PSG 2018-2019)

Ultimul meci, pe 30 mai 2023, tot la Parma, la 2-3 cu Cagliari în turul semifinalei barajului de promovare în elita. A fost doi ani coleg cu Dennis Man și Valentin Mihăilă la sfârșitul călătoriei sale în fotbal. L-a avut coechipier și pe Adrian Mutu, la Juventus, între ianuarie 2005 și iulie 2006.

Este oficial: Gianluigi Buffon și-a anunțat retragerea din fotbal: „Asta e tot, băieți! Se încheie aici”
Gianluigi Buffon a câștigat Cupa Mondială cu Italia (2006). Foto: Imago Images

Gigi, parcă ieri ne-am întâlnit prima oară. Am mii de lucruri de povestit, de amintit. Îți spun doar că a fost frumos, a fost o onoare să jucăm și să câștigăm împreună. 

- Francesco Totti, pentru Gazzetta dello Sport

Gianluigi Buffon, maximum, titlul mondial. Și o neîmplinire

A jucat peste 1.100 de meciuri, inclusiv cele de la națională, e singurul care a păstrat poarta neatinsă peste 500 de partide. A atins maximum pe 9 iulie 2006, ziua când a cucerit titlul mondial cu squadra azzurra, după 1-1 și 5-3 la penaltyuri împotriva Franței lui Zidane în finala de la Berlin.

1.151 de meciuria apărat Gigi Buffon de-a lungul carieri, 975 la echipele de club, 176 la naționala Italiei

Unica neîmplinire, nu a câștigat Liga Campionilor. A pierdut de trei ori în ultimul act, de fiecare dată cu Juve, în 2003, 2015 și 2017. Despre jocul său, Buffon spunea: „Nu sunt fericit când reușesc o paradă, ci când simt că fiecare centimetru al careului e sub controlul meu”.

Ai fost băiatul cu cea mai mare energie pe care l-am cunoscut de-a lungul vieții. Niciodată banal, la interviuri și dincolo de ele. Și apoi, un portar de neatins, cel mai mare dintre toti. 

- Alessandro Nesta

Mesajul lui Andrea Pirlo pentru Gianluigi Buffon: „Ești un erou al vremurilor noastre. Pentru eternitate”

Foști colegi, campioni mondiali ca el, i-au transmis mesaje emoționante acum, la despărțire, prin intermediul Gazzettei. 

61.411 minutea jucat Buffon la Juventus în toate competițiile timp de 19 sezoane. Nimeni nu a mai evoluat atât de mult la bianconeri

Cel mai frumos, al lui Andrea Pirlo: „Gigi, pentru mine ai însemnat «cei mai buni ani ai vieții noastre». Nu ne leagă doar amintiri, ne leagă o prietenie profundă, sinceră. Superman al fotbalului mondial, de astăzi ești un erou al vremurilor noastre. Pentru eternitate". 

Nu voi uita niciodată cursa ta pentru a mă îmbrățișa după golul cu Cehia. Îți mulțumesc, fără tine nu aș fi fost niciodată campion mondial. 

- Marco Materazzi

Gianluigi Buffon, 10 recorduri pentru eternitate

  1. 975 de meciuri a jucat la echipele de club, primul printre italieni
  2. 974 de minute la rând fără gol primit în elita Italiei (seria maximă de invincibilitate)
  3. 657 de dueluri în prima ligă peninsulară 
  4. 285 de întâlniri fără gol primit în Serie A
  5. 176 de selecții a avut la squadra azzurra, numărul 1
  6. 80 de partide cu banderola de căpitan al Italiei
  7. 43 de ani, 3 luni și 14 zile, cel mai în vârstă goalkeeper care apără un penalty în Serie A
  8. 21 de trofee a câștigat cu Juventus în 19 ani
  9. 10 titluri a cucerit în Serie A, toate cu Juventus
  10. 5 participări la Mondiale are în palmares, precum Carbajal, Marquez (ambii Mexic), Matthaus (Germania), Messi (Argentina) și Ronaldo (Portugalia)

Citește și:

Eugen Trică: „Dacă ne elimină CSKA nu e nicio surpriză, au buget de 16 milioane de euro!”

Budescu pleacă de la Petrolul: anunțul clubului ploieștean

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
DMA87
DMA87  •  02 August 2023, 15:39

Un jucător imens. Dar, întâi de toate, un Om. Jucătorul datorită căruia am îndrăgit postul de portar atunci când jucam fotbal în copilărie. Miliarde de mulțumiri! Respect!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează