INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  MONDIALUL CLUBURILOR

Șocant: Gianni Infantino cedează fotbalul în schimbul miliardelor Arabiei Saudite! FIFA a apelat la o stratagemă pentru a-i oferi Mondialul + Legătura cu „dictatorul” Bin Salman

Gianni Infantino și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Mondialul din Qatar Foto: Imago
Gianni Infantino și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, la Mondialul din Qatar Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2023 17:56 / Actualizat luni, 11 decembrie 2023 18:18

Gianni Infantino, 53 de ani, din februarie 2016 președintele FIFA, nu va lipsi de la Mondialul Cluburilor, competiție care va începe marți, la Jeddah. Alt turneu pe care liderul forului de la Zurich l-a oferit Arabiei Saudite, având legătură directă cu controversatul prinț moștenitor Mohammed bin Salman, cel care are control total asupra regatului din Golful Persic. Infantino i-a oferit și Campionatul Mondial din 2034, deschizându-i calea spre organizarea întrecerii. Nu a ținut cont de repetatele acuzații de încălcare a drepturilor omului.

Marți, 12 decembrie, va începe Mondialul Cluburilor, competiție ce se va desfășura timp de zece zile de Arabia Saudită la Jeddah, port la Marea Roșie. Nu va lipsi Gianni Infantino, președintele FIFA, atât de legat de zona Asia și de proiectul saudit „Vision 2030".

Gianni Infantino, nicio barieră în calea Arabiei Saudite. Al doilea Mondial organizat iarna

Aceasta este încă o mare competiție oferită de liderul FIFA Guvernului de la Riad. Cea mai importantă e însă Campionatul Mondial din 2034. Al doilea turneu final ce va fi organizat iarna.

15 ani președinte UEFA?! Truc la cel mai înalt nivel! Aleksander Ceferin vrea să schimbe regula pe care el a instituit-o. Și să rămână liderul UEFA până în 2031!
UEFA
15 ani președinte UEFA?! Truc la cel mai înalt nivel! Aleksander Ceferin vrea să schimbe regula pe care el a instituit-o. Și să rămână liderul UEFA până în 2031!

După ce a făcut cadou CM 2022 Qatarului, în ciuda încălcării drepturilor omului și a celor peste 6.500 de muncitori străini morți pe șantierele World Cup, potrivit The Guardian, Infantino a făcut în așa fel încât să nu existe nicio barieră în calea dosarului Arabiei Saudite pentru un CM în viitorul nu foarte îndepărtat.

FIFA a devansat alegerea gazdei CM și a limitat perioada candidaturilor. Arabia Saudită, favorizată!

Elvețianul, 53 de ani, din februarie 2016 șef al forului de la Zurich, ar fi vrut steagul verde deasupra Mondialului încă din 2030. Inițial, Riadul a candidat într-un plan comun intercontinental cu Egiptul și Grecia pentru CM 2030, propunând potrivit New York Times și Politico să plătească ridicarea tuturor arenelor noi din cele trei țări. În cele din urmă, s-a retras din acea cursă, dar ar fi primit promisiunea următoarei întreceri, din 2034. Ceea ce s-a și materializat.

Infantino și Consiliul FIFA au decis să unească mai multe continente în 2030: turneul va începe în America de Sud (Uruguay, Argentina și Paraguay) și va continua în Spania, Portugalia și Maroc. Deschizând calea Asiei și Arabiei Saudite spre CM 2034.

Conform L'Equipe, Infantino a apelat la altă stratagemă pentru ca proiectul saudit să nu fie afectat de altă propunere. FIFA a devansat alegerea gazdei pentru 2034 și a lăsat doar 25 de zile celorlalte eventuale candidaturi. Posibilitatea unui dosar Australia-Indonezia a fost abandonată din cauza timpului prea scurt. Și, tot în octombrie, președintele FIFA a dezvăluit pe Instagram că Arabia Saudită va reuni fotbalul în 2034, deși hotărârea definitivă va fi anunțată la sfârșitul anului viitor! Dar totul e stabilit, nu se mai poate schimba nimic.

Gianni Infantino, întâlniri cu Mohammed bin Salman. Nu se ține cont de încălcarea drepturilor omului

Infantino s-ar fi întâlnit de mai multe ori în ultimul timp cu Mohammed bin Salman, controversatul prinț moștenitor saudit. În vârstă de 38 de ani, actualul prim-ministru și viitorul rege conduce țara cu mână forte, având control absolut. E acuzat de încălcarea gravă a drepturilor omului, de represiunea celor care i se opun, disidenți condamnați la închisoare, unii dintre ei așteptând executarea pedepsei capitale.

ONG-ul Human Rights Watch avertizează asupra „abuzurilor și reformelor insuficiente". Se așteaptă ca milioane de muncitori străini, în special asiatici, să ridice Arabia Saudită pentru „Vision 2030" și CM 2034. Deocamdată, sistemul „kafala" e identic cu cel din Qatar, atât de contestat înaintea precedentei World Cup: angajatorul are drept de supraveghere totală asupra muncitorilor străini, deținându-le actele și putându-i reține ca ostatici în cazul în care nu e mulțumit de comportamentul lor.

Gianni Infantino, acord iminent cu grupul petrolier Aramco. Un miliard până în 2034! „FIFA profită"

Nimic nu îl îngrijorează pe Gianni Infantino, nimic nu îl face să-și schimbe planul. L'Equipe amintește și de contractul uriaș pe care FIFA se pregătește să-l parafeze cu cel mai mare grup petrolier saudit Aramco. Acord anual de 100 de milioane de dolari ce ar dura cel puțin până în 2034. Ar depăși miliardul!

Un specialist în fotbalul din Golful Persic ar fi spus legat de înțelegerea cu Aramco: „FIFA nu a refuzat niciodată banii. Aici avem versiunea extremă. Saudiții au bani și sunt gata să cheltuiască oricât pentru a urca în ierarhia mondială. Iar FIFA profită".

Președintele lui Newcastle, apropiat al lui Mohammed bin Salman, e guvernatorul Fondului Public de Investiții

În această încercare de „sportswashing", spălare a imaginii prin sport (pentru „limpezirea" imaginii, Riadul a angajat faimoasa companie de PR newyorkeză Hill & Knowlton), Mohammed bin Salman vrea să cucerească sportul mondial și să-l aducă în propria țară, acasă. În principal, Formula 1, golful, fotbalul.

În fotbal, a cheltuit peste un miliard pentru a transforma Saudi Pro League într-unul din cele mai atractive campionate ale lumii și peste o jumătate de miliard pentru clubul Newcastle. Yasir al-Rumayyan, 53 de ani, președintele lui Newcastle, un apropiat al lui Bin Salman, e guvernatorul Fondului Public de Investiții (PIF) și directorul general al gigantului Aramco.

Programul Mondialului Cluburilor 2023 (Jeddah, Arabia Saudită)

  • Turul 1 (12 decembrie, 20:00): Al-Ittihad (Arabia Saudită) - Auckland City (Noua Zeelandă)
  • Turul 2 (15 decembrie, 16:30): Leon (Mexic) - Urawa Red Diamonds (Japonia) 
  • Turul 2 (15 decembrie, 20:00): Al-Ahly (Egipt) - Câștigătoare Tur 1 
  • Semifinale (18 decembrie, 20:00): Fluminense (Brazilia) - Al-Ahly (Egipt)/Învingătoare Tur 1 
  • Semifinale (19 decembrie, 20:00): Leon/Urawa - Manchester City
  • Finala mică (22 decembrie, 16:30): Învinsă Fluminense (Brazilia) - Al-Ahly (Egipt)/Învingătoare Tur 1 - Învinsă Leon/Urawa - Manchester City
  • Finală (22 decembrie, 20:00): Câștigătoare Fluminense (Brazilia) - Al-Ahly (Egipt)/Învingătoare Tur 1 - Câștigătoare Leon/Urawa - Manchester City

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Adio, Euro?! Ionuț Radu, într-o situație critică la Bournemouth. Totul s-a schimbat! De ce riscă să nu mai joace niciun meci până la sfârșitul sezonului!
ECHIPA NAȚIONALĂ
Adio, Euro?! Ionuț Radu, într-o situație critică la Bournemouth. Totul s-a schimbat! De ce riscă să nu mai joace niciun meci până la sfârșitul sezonului!
Clauza specială care-i asigură viitorul lui Alexandru Maxim la Gaziantep. Ce trebuie să facă mijlocașul lui Marius Șumudică!
TURCIA
Clauza specială care-i asigură viitorul lui Alexandru Maxim la Gaziantep. Ce trebuie să facă mijlocașul lui Marius Șumudică!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
Dino
Dino  •  12 Decembrie 2023, 14:31
Postat de Karkaleki pe 11 Decembrie 2023, 18:31

Nu e "dictator", bai. E "print mostenitor". Cum a fost de exemplu Charles inainte sa devina cel mai iliescu la indigo rege din lume

Conform DEX: Conducător de stat care dispune de puteri politice nelimitate. Cam se incadreaza in definitie, zic si eu.

ccc23
ccc23  •  11 Decembrie 2023, 20:03

mic copil Sepp…pe langa cheliosu asta anterior mangaietor de bile pe la tragerile la sorti..ajuns mare sef Fifa

Dino
Dino  •  11 Decembrie 2023, 19:37

Tot timpul a fost implicata politica in sport, de la gladiatori, la boicotarea jocurilor olimpice, la cupa mondiala in qatar....restul este doar vorbarie.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează