INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FIFA

Infantino a mușamalizat ancheta împotriva dopajului Rusiei și riscă 3 ani de închisoare pentru coruperea procurorilor elvețieni

Articol de - Publicat luni, 26 noiembrie 2018 13:01

De când a devenit președintele FIFA, pe 26 februarie 2016, Gianni Infantino nu a fost niciodată într-o poziție mai primejdioasă ca acum.

Infantino e în centrul mai multor furtuni. Și totul i se trage de la Football Leaks. Sunt dovezi care dovedesc implicarea sa în afaceri cel puțin dubioase, scoase la lumină de site-ul francez de investigații Mediapart.

A avut 2 internaționali ruși suspecți de dopaj la Mondial

Prima dintre ele, legată de sistemul de dopaj pus la cale de statul rus și care include și fotbalul. Infantino a avut pe masă lista celor 11 jucători ruși suspecți, iar printre ei se aflau și doi internaționali, Serghei Ignașevici și Mario Fernandes, care au evoluat la Mondial. Însă a închis dosarul, ignorând probele.

"În realitate, FIFA lui Infantino a făcut totul pentru a mușamaliza scandalul, blocând orice anchetă a unei comisii independente înaintea turneului final, ca să nu strice sărbătoarea", e concluzia Mediapart.

Când avocatul elvețian Cornel Borbély, care era la acea vreme directorul Camerei de Investigație a Comisiei Etice FIFA, i-a solicitat ajutorul juristului canadian Richard McLaren, care realizase pentru WADA raportul detaliat împotriva dopajului instituțional din sportul rus, a fost debarcat. Și înlocuit cu "o apropiată a lui Infantino, columbianca María Claudia Rojas, care l-a împiedicat permanent pe McLaren să ancheteze cazul", completează Mediapart.

Pe 22 mai, la trei săptămâni de Mondial, FIFA a anunțat oficial că "nu s-a găsit niciun element care să stabilească încălcarea regulamentului antidoping".

Cum a ajuns să-l întâlnească în secret pe procurorul general

Infantino riscă însă mai mult din alt dosar. E suspectat de corupere a procurorilor elvețieni. După ce a fost ales președinte FIFA, și-a pus la cale planul. L-a contactat pe Rinaldo Arnold, prim-procuror al cantonului Haut-Valais, prietenul său.

Care, răsplătit cu multe invitații la meciuri importante (și la Mondial), l-a sprijinit prin purtătorul de cuvânt al Parchetului, André Marty, să-l întâlnească de două ori în secret pe procurorul general al Elveției, Michael Lauber, în primăvara lui 2016.

Un procuror extraordinar a fost ales pentru a ancheta aceste legături ale lui Infantino. "Dacă se va deschide o procedură penală, atunci va fi vizat articolul 322 din codul penal", a declarat pentru L'Équipe un jurist elvețian. "Coruperea agenților publici". Și, dacă va fi găsit vinovat, riscă 3 ani de închisoare! 

"Privind în urmă, cred că FIFA nu a vrut niciodată să ancheteze într-adevăr cazul dopajului din fotbalul rus. Iar, în final, a obținut ce a dorit"
Richard McLaren, jurist canadian

 Vezi și: GSP LIVE // VIDEO Dopaj la fosta formație a lui Dan Petrescu » Confirmarea unui fost elev: "Își reinjectau sângele! Nimeni nu făcea controale"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  26 Noiembrie 2018, 15:14

"Privind în urmă, cred că FIFA nu a vrut niciodată să ancheteze într-adevăr cazul dopajului din fotbalul mondial. Iar, în final, obține ce dorește". Așa trebuia să sune declarația lui McLaren, pentru a vorbi de corectitudine până la capăt.

claudiu.h12
claudiu.h12  •  26 Noiembrie 2018, 13:22

ce surpriza majora :))))) asta e ca aia , cum ca JIJI nu mai are nicio implicare la fecefecesebe

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close